Анна Волц

Анна Волц (р. 1981) е един от най-превежданите холандски автори за млади читатели и носител на най-престижни награди – „Златно перо”, „Сребърно перо”, „Теа Бекман”, белгийската награда „Малкият Сервантес” и тази на Фламандското детско жури. Романът й „Сто часа нощ“, вече познат и на български, получава „Нинке ван Нихтум” за най-добър роман за млади читатели. Някои от произведенията на Анна Волц са филмирани и имат голям успех. Тя пише книгата подарък за седмицата на холандската книга за деца през 2019 г. с тираж от 582 000 екземпляра.

My Image

Атанас Раденски

Атанас Раденски е почетен професор в университета Чапман в Ориндж, край Лос Анджелис.
Дъщерите му са планински спасителки в щатите Вашингтон и Орегон. Автор е на романите „На парти при президента“ и „Спасителката“.

My Image

Атле Нес

Норвежецът Атле Нес (р. 1949) е един от най-добрите европейски писатели в биографичния жанр. Негово дело са забележителните биографии на Леонардо да Винчи, Едвард Мунк и отличения с наградата „Браге“ животопис на Галилео Галилей.

My Image

Бианка Белова

Бианка Белова е една от най-успешните чешки писателки, представяна от медиите като „чешка писателка с български корени“. Бащата на Бианка е българин, роден в Кърджали, но прекарал голяма част от живота си в Чехия. Той вече не е между живите, но успя да види първата книга на дъщеря си на български – романа „Езерото“. Бианка посвети на паметта му втория си роман на български – „Мона“. „Островът“ е посветен на трите й деца. Съпругът й е рокмузикант и художник. Завършила е Висшия икономически университет в Прага.

My Image

Боян Боев

Боян Боев е роден в Ямбол. Още от малък има интерес към литературата и към българския фолклор. Образованието му е икономическо, но както той самият казва, сметките никога не са били негова страст. „Сайбиевата невеста“ е неговият първи роман, който разказва за съдбите на няколко души от българско село малко след освобождението на България.

My Image

Иван Андрусяк

Иван Андрусяк е роден през 1968 г. Той е писател, поет, литературен критик и есеист. Филолог е по образование. Работил е като журналист и редактор в издателство. Член е на украинския ПЕН клуб център.
Има три деца – син и две дъщери. С раждането на по-малката си дъщеря, Стефания (р. 2005), той започва да пише книги за деца и се превръща в един от най-четените украински писатели днес. Детските му книги получават много награди, изучават се в училище и стават едни от най-четените в страната.

My Image

Йорген Бреке

Йорген Бреке е роден през 1968 г. в Хортен, Норвегия. Учи в Норвежкия университет за наука и технологии, за кратко работи като учител, занимава се с литературна критика и журналистика. Дебюта си като писател прави с книгата „Където злото властва“, която излиза през 2011 г. и се превръща във феномен. През 2014 г. е издадена в САЩ, където е посрещната с овации от критиката и спечелва на автора голяма популярност сред американските читатели. В световен мащаб книгата има същия успех и се превръща в международен бестселър, като досега е преведена на 14 езика.

My Image

Каролина Мерминга

Каролина Мерминга е родена в Атина през 1957 г. Учи право и работи като адвокат и журналист. Публикува два сборника с разкази – „Влюбени“ (2005) и „Днес няма да умра“ (2010), и романа „Семейство“. Романът º „Гръцкият лекар“ (2016) е номиниран за Наградата за литература на Европейския съюз.

My Image

Кнут Фалдбакен

Преведен на 21 езика, Кнут Фалдбакен е един от най-популярните скандинавски писатели. Само преди три месеца той бе отличен с почетна награда „Браге” (2012) – най-престижната в Норвегия, заради цялостния си принос към съвременната норвежка литература. Книгите му са невероятно четивни, артистични и… секси.
В криминалните му романи неизменен герой е полицейският инспектор Юнфин Валман – вдовец, който бавно започва да пренарежда живота си, като се влюбва в колежката си Анита Хег.
Малко са норвежките автори, постигнали такива високи тиражи и предизвикали толкова ожесточени дискусии, както Кнут Фалдбакен. Сравняват произведенията му с тези на сърдитите млади хора от втората половина на ХХ в. – Силитоу, Брейн, Барстоу... Някои от романите му са превърнати в касови филми.

Кнут Фалдбакен е роден през 1941 в Осло. Записва психология в Университета в Осло, но скоро след това се отказва от следването си, за да се посвети на амбициите си да стане журналист и писател. Напуска Норвегия, защото се чувства ограничен и потиснат от тесногръдието на обществото, и заминава за Париж, където решението му да направи кариера като писател става окончателно. Воден от любопитство и апетит за живот и пътешествия, през следващите девет години Фалдбакен живее и работи в множество страни: Австрия, Германия, Югославия, Гърция, Дания, Англия, САЩ.
Дебютира през 1967 и две години по-късно излиза романът «В къщата на майка му», който му донася голям успех и е неговият пробив като писател.
През 1971 младият Фалдбакен смайва читатели и критика с убедителния портрет на 47-годишната мома Мауд в «Мауд танцува», която в отчаяното си търсене на любов и еротика изкривява реалността – с катастрофални последствия.
Следват: «Лятото на насекомите» и «Дневникът на Адам» - един от неоспоримите върхове в творчеството на Фалдбакен. Мрачен и брилянтен роман, отразяващ едно общество, в което любовта е изместена от борбата за власт между мъжа и жената. «Сватбено пътешествие» отново се занимава с ролите на двата пола, брака и обществото. Романът съдържа силно провокативни еротични пасажи, които предизвикват остри дебати. Това е най-често превежданият роман на Фалдбакен и неговият комерсиален успех. Американската критика го сравнява със «Сцени от един семеен живот» на Ингмар Бергман.
«Всички обичат обезглавената жена» (2002) е първият криминален роман на автора, пожънал голям успех в Норвегия и чужбина.
Носител е на многобройни престижни норвежки и международни литературни награди.
Днес Фалдбакен живее със семейството си в Хамар.

My Image

Лоренсо Силва

Лоренсо Силва е роден през 1966 г. в предградие на Мадрид. Завършил е право и в продължение на десет години работи като адвокат. Успоредно с това стартира и литературната му кариера. Още първите му книги са успешни и той обръща гръб на правото, за да се отдаде изцяло на литературата. По някои от книгите му са заснети филми. Освен че има голям пазарен успех, Силва е авторът, спечелил едновременно трите най-големи испански литературни награди. През 2000 г. получава „Надал“ за романа си „El alquimista impaciente“, през 2004 г. е удостоен с „Примавера“ за „Carta blanca“, а през 2012 г. печели „Планета“ за „Знакът на меридиана“ (2012) - преведен на български и издаден от „Изида“. Изключителната си популярност дължи на полицейската си серия от 8 сюжетно самостоятелни романа с главен герой Рубен Бевилакуа. Любопитен, но красноречив за литературните им качества факт е, че два от тях му донасят най-големите литературни награди на Испания.

My Image

Луан Старова

Луан Старова е македонски писател от албанска националност, професор по френска литература, заместник-председател на Македонската академия на науките и изкуствата. Книгите му са преведени на много езици и са спечелили големи литературни награди: „Роман на годината“, „Рацинова награда”, „Стале Попов“,„Жан Моне” за най-добър европейски роман, „Ангелус” за най-добър роман в Централна и Източна Европа…

My Image

Макис Цитас

Макис Цитас се превръща в едно от водещите имена в съвременната гръцка литература с романа си „Бог ми е свидетел“, който има изключителен успех, поставен е на театралната сцена и печели Наградата за литература на Европейския съюз. Лично президентът на Гърция се обажда на писателя, за да го поздрави за книгата, а американското списание „Пийпъл“ пише за нея: „Един от най-добрите романи, дошли от Гърция“. Автор е на сборника с разкази „Облечи си жилетката“ (също преведен на български, както и романът му). С прекрасните си книги за деца печели и най-младата читателска публика. У нас са издадени детските му книги „Бездомният Костас“, „Не притеснявай Дядо Коледа“ и „Ах, тези родители“.

My Image

Марек Шинделка

Един от най-обещаващите млади чешки писатели. Най-успешната му книга "Остани с нас" е носител на "Магнезия литера", най-авторитетната литературна награда в Чехия. След поетичния си дебют ("В стиховете ми има повече преживени случки, отколкото поезия") Марек Шинделка написва експерименталния си роман "Грешка", превърнат след това и в комикс. В следващите си книги той вече не е писателят, който пише само за детството си. Променени са стилът му и темите, повишен е интересът към съвременните проблеми и механизмът на взаимоотношенията между хората.

My Image

Мария Пар

Само на 24 години Мария Пар се превръща в звезда на скандинавския литературен небосклон с романа си за деца „Вафлено сърце”. С него младата норвежка писателка е титулувана от критици и читатели като „новата Астрид Линдгрен”, а книгата й е определяна като истинско събитие в съвременната литература за деца, преведена е на десетки езици по света, филмирана е и й спечелва едни от най-големите награди за детска литература.
Още като малка, Мария Пар проявява разказваческия си талант, като държи братята и сестрите си до късно през нощта, разказвайки им приказките, които съчинява сама. В училище започва да пише разкази, а след това завършва скандинавски езици и литература в университета в Берген. Тогава, като студентка, тя написва първата си книга – „Вафлено сърце”.
С трите си книги писателката спечелва много литературни отличия, сред които са престижните Brage Prize (най-голямата награда за литература в Норвегия, по името на бог Браги, скандинавското съответствие на древногръцкия Аполон), Silbernen Griffel и на „Ди Цайт” в Германия, Prix Sorcière във Франция и др.

My Image

Мария Турчаниноф

Мария Турчаниноф, е родена през 1977 г. във Финландия. През 2000 г. завършва философия в Гьотеборгския университет и специализира екология. Работи като журналист в Хелзинки. Когато през 2014 г. е издадена книгата й „Мареси“, тя постига изключителен успех и печели най-престижната национална награда за литература – „Финландия“. Правата за филмовата екранизация са закупени от Film4. Турчаниноф е удостоена и с Шведската литературна награда YLE (2014) и Голямата награда на Шведския културен фонд (2017). Номинирана е за Наградата на Северния съвет, както и за най-престижната световна награда за литература за деца и млади читатели – Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ (2018).

My Image

Оливера Николова

Родена през 1936 година в Скопие, тогава в Югославия. Завършва Философския факултет на Скопския университет. Работи в Македонската радио-телевизия като редактор и драматург. Член е на Дружеството на писателите на Македония от 1963 година.
Първата дама на македонската литература (спечелила с книгите си за деца и възрастни всички най-големи литературни награди в страната си) разказва изключително забавно, увлекателно и най-вече – на езика на децата.


My Image

Торкил Дамхауг

Торкил Дамхауг има успешна кариера на водещ норвежки психиатър, преди да се отдаде на литературната си кариера. Роден е на 1 януари 1958 г. в Лилехамер. Учи литература и антропология в Берген, а след това медицина в Осло, като специализира в психиатрията. След дълги години работа като психиатър сега той е професионален автор, един от най-добрите в литературата на престъплението, създавана така майсторски на Север. С жената и децата си живее край Осло. Действието на повечето му книги се развива там, сред реалиите на норвежката столица, а зад някои от героите и събитията в книгите му стоят истински хора и случки. Дебютира в литературата през 1996 година, но световният му успех идва с появата на двата му романа „Погледът на Медуза“ и „Смърт във вода“. Критиката не се скъпи на похвали и го нарича единодушно „водещ писател в криминалния жанр”. Написал е седем романа, четири от които са абсолютни хитове, преведени на различни езици по света. Дамхауг е носител на най-престижната награда за криминална литература в Норвегия - „Ривертон“ или „Златният револвер“ (сред отличените с нея автори са Том Егеланд, Ю Несбьо и Курт Ауст).

My Image