Stacks Image 375

Антон Холбан
Сантиментална прелюдия
ISBN 978-619-235-135-9
300 стр., 17 лв.

В книгата си големият румънски класик Антон Холбан преплита темите за смъртта и любовта, страданието и радостта, меланхолията и надеждата. Изключителен психолог, той се интересува от вътрешните терзания на героите и представя пълнокръвна картина на човешките слабости, разкрива мъчителни изповеди, в които има непрестанни колебания и душевна борба. Смъртта и любовта дотолкова се преплитат, че се оказват неразривно свързани, като две страни на една монета – влюбеният мъж, който говори с призрака на мъртвата си любима, но и копнее за собствената си смърт, която в съзнанието му придобива романтични измерения. Част от действието се развива в Балчик и Каварна в периода между двете световни войни.


Stacks Image 277

Бенито Перес Галдос
Доктор Сентено
ISBN 978-619-235-129-8
416 стр., 20 лв.

Двайсет и една годишният студент Алехандро Микис случайно открива заедно със свой приятел спящо на улицата момче. Това е Фелипе, който е напуснал дома си и е дошъл в големия град, за да търси работа. Двамата приятели се погрижват детето да бъде приютено и нахранено. По-късно съдбата отвежда Фелипе в дома на учителя дон Педро Поло, където става слуга и същевременно посещава училището, в което господарят му преподава. Подобно на другите ученици, момчето е подложено от дон Педро на физически и психически тормоз. Затова, когато получава крупна сума пари от своя сродница, Алехандро взима момчето при себе си. Но дали щедростта и прекалено голямото сърце на Алехандро няма да са пречка за сигурното бъдеще, което се очертава пред тях? Ще се натъкне ли Фелипе на добродетелта и порока, на социалната несправедливост, на шарения свят, пълен с мошеници, скъперници, развратни жени и негодници, които покваряват обществото? Можеш ли лесно да оцелееш в такъв свят?

Бенито Перес Галдос е най-значителният испански писател от XIX век. Роден е на Канарските острови през 1843 г. Той е последното, десето дете в семейството на бивш военен и наследницата на старинен островен род. 19-годишен, се установява в Мадрид. Отдава се на журналистиката. Дебютният му роман „Златният фонтан“, излязъл в два тома към края на 1867 г. и в началото на 1868 г., веднага му отрежда видимо място в литературния елит. Създава два големи белетристични цикъла – „Национални епизоди“ (46 романа) и „Съвременни испански романи“ (20 творби). „Доктор Сентено" принадлежи към втория.


Stacks Image 359

Бенито Перес Галдос
Мъка
ISBN 978-619-235-130-4
304 стр., 15 лв.

Ампаро и Рефухио, две осиротели момичета, са принудени да слугуват в дома на властната, невъздържана и зла Росалия Пипаон. Рефухио не издържа на униженията и си тръгва, но смирената Ампаро, наричана от господарката си Мъка, остава да търпи капризите и обидите й. Уж замислена за доброто бъдеще на своята прислужница, Росалия решава, че е най-добре момичето да стане монахиня. Но идва спасение.
Чест гост в дома на Росалия е Агустин Кабайеро, неин братовчед, мъж с добро сърце и с много пари, спечелени от дългогодишния му престой в Америка. Въпреки голямата разлика в годините между Агустин и красивата Ампаро двамата се влюбват един в друг. Но има нещо в миналото на девойката, което я измъчва до смърт. Застанала на кръстопът, тя не знае как да разкрие на своя годеник тайната, която не й дава покой.
Дон Педро Поло, учителят, който заради чепатия си характер, високомерие и лошо отношение към учениците е останал без работа, сега се завръща отново в Мадрид заради новината, че Ампаро ще се жени. Това окончателно сломява духа на Ампаро. Въпреки неприязънта, която изпитва към него, тя намира сили да отиде в дома му и да разговарят.
Какво ще е решението й след тази среща?
Ще успее ли да предотврати страшна трагедия хитрият и остроумен Фелипе, който купува отрова за годеницата на своя господар?
Любовта ли ще победи, или стореният някога грях?


Stacks Image 346

Мариано Хосе де Лара
Оръженосецът на крал Енрике
ISBN 978-619-235-106-9
416 стр., 20 лв.

Началото на XV век.  Испания е управлявана от крал Енрике III Кастилски (наречен Болнавия заради крехкото му здраве).

Масиас е кралски оръженосец, който се радва на благоволението и искрената обич на монарха, но е нещастно влюбен. Въпреки че го обича, любимата му Елвира е твърде добродетелна, за да изневери на съпруга си. Но когато нейната господарка – графиня Мария де Алборнос, изчезва безследно и се разнася мълвата, че е била убита, Елвира започва да подозира, че виновник за това е съпругът на Мария – високопоставеният граф Енрике де Вилена. Той жадува да стане магистър на ордена „Калатрава“, има огромна власт и се радва на доверието на краля. За да го изобличи, Елвира трябва да се изправи срещу собствения си съпруг, който е негов верен подчинен. При тази ситуация единственият мъж, способен да й помогне и да я защити, е кралският оръженосец Масиас.

Но дали забранената любов на двамата млади и трагичната случайност, която ги събира, няма да доведат до още по-голямо нещастие?

„Оръженосецът на крал Енрике“ е единственият роман на големия испански писател романтик Мариано Хосе де Лара (1809-1837). Личната съдба на автора е също толкова трагична, колкото и на героя в книгата му. Подобно на него, Лара се влюбва в омъжена жена – Долорес Армихо, и двамата започват извънбрачна връзка. Любовта им обаче е обречена от самото начало и когато любимата му го изоставя, Де Лара се самоубива, като се застрелва.


Stacks Image 306

Антон Холбан
Игрите на Дания
ISBN 978-619-235-118-2
228 стр., 13 лв.

Роман за неразбираемите и странни игри на любовта, които често разкриват неподозирани черти от характера ни, изваждат на показ слабостите и страховете ни, карат ни да искаме да се променим заради любимия човек или да се стремим да променим него. Бедният писател и учител по френски език Санду се влюбва в много по-младата от него, богата и красива Дания. Но между тях се изправят множество препятствия – вярата (Дания е еврейка, а Санду – християнин), различният социален статус, възрастовата разлика и вижданията им за света. Дания е капризна, разглезена, свикнала да получава всичко, което поиска, и да не се замисля за последствията от действията си. Санду, от друга страна, е принуден да преглъща много огорчения и да се примирява с униженията, на които Дания го подлага, без дори да си дава сметка за това. Дали пламенните чувства между двама толкова различни души, произлизащи от различни светове, могат да устоят и да бъдат основата за стабилна връзка, или любовта им ще бъде кратка и изпепеляваща, оставяйки им за спомен само дълбоки рани?

Антон Холбан (1902–1937) е румънски писател, есеист и литературен критик. Син е на Георге Холбан, офицер, и на Антоанета Ловинеску, племенница на литературния критик Еуджен Ловинеску. След раздялата на родителите си продължава образованието си във Фокшани и Букурещ, където завършва гимназия. Записва се във Филологическия факултет на Букурещкия университет със специалност „Френски език и литература“. Започва да пише докторат по литература във Франция, който продължава в Румъния, но не успява да го завърши. Между 1928 г. и 1932 г. е преподавател по френски език в гимназия в Галац. Сред най-популярните му романи са „Една напразна смърт“ (1931), „Йоана“ (1934) и „Игрите на Дания“ (публикуван след смъртта му, през 1971 г.), чийто общ герой е Санду (алтер его на самия автор).


Stacks Image 115

Хуан Валера
Илюзиите на доктор Фаустино
448 стр., 20 лв.
ISBN 978-619-235-096-3

Дон Фаустино Лопес де Мендоса принадлежи към стар аристократичен род. Старият семеен замък пази спомена за предишните владетели, легенди за призраци и скрити съкровища, но действителността вече е различна и унаследяваните титли губят стойността си. Дон Фаустино трябва да се прости с илюзиите си, че аристократичният произход му гарантира високо положение в обществото. Но той е чувствителен и стремящ се към идеалната любов младеж, който, за да я получи, е готов да продаде и душата си на дявола.
Дали чувствата му към жените, които среща, все пак са напълно безкористни? Констансия е не само красива, но и богата. Росита запалва в него чувственост и егоизъм. Дали все пак няма да открие мечтата си в образа на Мария? Но за да я има, той трябва да се прочисти от илюзиите си, да не бъде просто един от тези младежи, пристигащи в Мадрид с надеждата да си спечелят слава и пари.


Stacks Image 264

Николае Филимон
Стари и нови чокои
288 стр., 13 лв.
ISBN 978-619-235-064-2

Романът „Стари и нови чокои“ представя задълбочено описание на обществения живот в княжество Влахия по време на управлението на княз Йоан Георге Караджа. Главният герой Дину Патурика се опитва на всяка цена да се изкачи по стълбичката на социалната йерархия, като междувременно ограбва, мами и предава всички около себе си – той е един нов чокой, който иска да унищожи старите, но не в името на доброто, а за да се намести на тяхно място. Патурика се хваща на работа при несметно богатия фанариот Андронаке Тузлук, който също е развратен измамник, и през цялото време крои планове как да открадне богатството му и да получи титлите му. Коварността му стига дотам, че дори започва връзка с Дудука, любовницата на фанариота, и двамата се съюзяват, за да го съсипят. Но дали наистина греховете остават ненаказани, или предателството и алчността в крайна сметка ще погубят младия чокой, тръгнал по грешен път?


Stacks Image 197

Антон Холбан
Една напразна смърт. Йоана
372 стр., 15 лв.
ISBN 978-619-235-027-7

Една напразна смърт
Румъния и Франция, първите десетилетия на XX век. Санду и Ирина имат любовна връзка. След като многократно се опитва да превъзпита любовницата си и да обла­городи характера ѝ, младият мъж разбира, че двамата не са създадени един за друг и не би могъл да се обвърже сериозно с нея. Същевременно обаче самолюбието не му позволява да я остави да бъде щастлива с друг и да започне нов живот...
Роман за отношенията между половете, за самозаблудите, които контролират живота ни, и за неведомите пътища на любовта и човешката памет.

Йоана
Балчик и Каварна, периодът между двете световни войни. Отново главен герой е Санду, а жената, която обича, се казва Йоана. След тригодишна раздяла двамата постепенно преоткриват чувствата си един към друг и мечтите си за бъдещето. Повдигат се много въпроси и се търсят отговори, като героите се опитват да надникнат във всички кътчета на паметта си, за да достигнат до истинската си същност. Само по този начин те биха могли да се сближат един с друг без преструвки и тайни и да се превърнат в единно и хармонично цяло...
Роман-изповед за овладяването на стихийната буря на чувствата, за да бъдат те анализирани и разтълкувани.


Stacks Image 211

Дон Хуан Мануел
Граф Луканор
256 стр., 13 лв.
ISBN 978-619-235-024-6

Мъдрост, от която да се учим и днес, съдържа тази книга, устояла на времето и повлияла на автори като Андерсен, Паулу Коелю и Хорхе Букай. Написана е от високопоставения испански благородник дон Хуан Мануел.
„Граф Луканор“, създадена 18 години преди „Декамерон“ на Бокачо, включва 51 новели, а също притчи и афоризми, оказали огромно влияние през вековете. Новела 32. е пресътворена от Х. К. Андерсен в приказката му „Новите дрехи на царя“. Хорхе Луис Борхес включва новела 11. в своя антология.
Граф Луканор обсъжда проблемите си със своя мъдър съветник Патронио, който след това му разказва интересна история, благодарение на която господарят му стига до успешно решение как да се справи с конкретния проблем. Книгата е с нравствени примери от живота на владетели и народи от различни времена. Така дон Хуан Мануел учи читателя да се стреми към доброто и вечните духовни ценности, за да има успех в живота.
Дон Хуан Мануел (1282-1349) е внук на крал Фернандо III и племенник на Алфонсо X Мъдрия, а дъщеря му е кралица – съпруга на крал Енрике II. Имал е бурна и неспокойна съдба, като непрестанните му амбиции за по-високо социално положение и по-изгодни бракове за децата му го карали да влиза в конфликти с различни владетели.
Това е първият български превод на тази книга с изключително значение за световната литература.


Stacks Image 224

Хуан Валера
Хуанита Дългата
274 стр., 13 лв.
ISBN 978-619-235-009-3

Една харизматична девойка разцъфва в прекрасна жена. Тя разбунва страстите и привлича най-влиятелните мъже. Благодарение на ума си и открития си характер Хуанита има шанс да спечели всички, докато за сърцето й се борят местният господар дон Андрес Рубио и дясната му ръка дон Пако… Роман от автора, вдъхновил „Осъдени души“ и „Птиците умират сами”.


Stacks Image 237

Михаил Себастиан
Произшествието
304 стр., 13 лв.
ISBN 978-619-704-085-2

Нора е блъсната от трамвай, но бързо идва в съзнание. Помага й непознат млад мъж - Паул, който страда заради болезнената си любов към друга жена – Ан. С нея той е в процес на мъчителна раздяла, но все още се надява, че двамата ще се съберат.
Паул прекарва нощта с Нора. Спонтанно тя му предлага да прекарат заедно настъпващата коледна ваканция на ски в планината. Двамата заминават за Брашов и Карпатите. Но там младият мъж отново се сблъсква с Ан. В така създалия се любовен триъгълник на Паул ще му се наложи да намери себе си и да преосмисли представите си за живота в рамките на една румънска зимна приказка сред красотата на величествената природа.
Михаил Себастиан е един от класиците на модерната румънска литература. Влиза в кръга на Мирча Елиаде и Йожен Йонеско. Пише романи, новели и пиеси. Заради еврейския му произход, в началото на 40-те години на ХХ век му е забранено да работи като журналист, отнет му е и лицензът на адвокат. Умира по нелеп начин, при пътен инцидент, само на 38 години. „Произшествието“ е неговият най-добър роман.


Stacks Image 250

Ливиу Ребряну
Адам и Ева
320 стр., 13 лв.
ISBN 978-619-704-041-8

Роман за любовта, прераждането и вечното търсене на мъжа и жената.
Те са създадени един за друг, прераждат се в седем различни епохи и места – Индия, Египет и Месопотамия от древността, късните времена на Римската империя, Германия през Средновековието, Франция по време на Френската революция и Румъния през ХХ век. Моментите на щастие и единение на търсещите се човешки души се редуват с драматични епизоди, в които телата им са брутално погубвани, за да може душата да се прероди в ново тяло, време и пространство и да продължи целеустременото си търсене.
Само един живот може да не е достатъчен на двете половинки на душата да се съберат заради възпрепятстващи обстоятелства на времето и пространството. В резултат на това те се търсят една друга и в момента, в който се намерят, между тях възниква усещане за познанство от предишни времена и места, както и неистово желание да бъдат заедно...
В своя шедьовър румънският писател Ливиу Ребряну разкрива по особено поетичен и въздействащ начин философията на любовния инстинкт, свидетелстващ за божественото начало на човешката душа.