Stacks Image 795

Павел Чех, Галина Миклинова
Чифтоядци завинаги
192 стр., цветни, 20 лв., формат 165/235
ISBN 978-619-235-139-7
превод от чешки Красимир Проданов

Хитовата детска книга, която роди новите любимци на деца и възрастни – загадъчните същества, които винаги изяждат само единия чорап от чифта и затова все ни се налага да го търсим, но напразно. Романът спечели най-престижната чешка литературна награда "Магнезия Литера” и бе обявен за Книга на десетилетието.
Сега на сцената се появяват тайнствени същества, които разкъсват хиляди... чорапи. Острите им нокти се превръщат в заплаха – току-виж целият свят тръгнал бос.
Смелите чифтоядци обаче са на линия. Предстои напрегната борба с тайнствения Сян-ка – бизнесмен, който владее чорапените фабрики в Китай. Дали Хихльо, Кава, Бумка и останалите ще успеят да разкрият навреме картите на Сян-ка и да размекнат сърцето на Ли-чан, който ръководи отряда му от специални Разкъсвачи? Бандата на Койотите също иска дял от тортата... т.е. от чорапа.
А удоволствието е за всеки един читател, малък или голям. Книгата е не само интересна, но и мъдра – от нея децата ще научат много за приятелството, любовта и почтеността между хората.
Павел Шрут (1940-2018) е сред водещите чешки детски писатели. Галина Миклинова (р. 1970) е най-популярният съвременен илюстратор на детски книги в Чехия. Двамата създават три книги за чифтоядците, като всяка от тях има самостоятелен сюжет. Пълнометражният анимационен филм по тях бе гледан от близо 3 млн. души само в Чехия. Популярността на героите е толкова голяма, че през 2020 г. в Прага отвори врати Музей на чифтоядците.


Stacks Image 808

Павел Чех, Галина Миклинова
H2O и тайната водна мисия
96 стр., пълноцветни, 13 лв., формат 220/220
ISBN 978-619-235-138-0
превод от чешки Красимир Проданов

Чудесна смесица от приключения, интригуващи факти и смях предлага тази книга, спечелила сърцата на много деца, както и наградата за най-добра детска книга в Чехия. В нея H2O не е формулата за водата, а трима приятели – Хуго, Хуберт и Офелия. Докато Хуберт се увлича от бойните изкуства, а Офелия от модния дизайн, Хуго е изобретател. Той измисля необикновен уред, наречен умалител, с който тримата се смаляват, влизат в миниатюрна подводница и по тръбите на градския водопровод се впускат в необикновени приключения. Ще се изправят и срещу върлите си неприятели – проф. Вулпес, който постоянно краде откритията на другите, и банда лоши момчета.
Преди обаче да настъпи решителната битка помежду им, научаваме интересни неща от областта на физиката, архитектурата, историята или пък за природата. Така се ражда тази необикновена книга, която толкова се харесва на децата, че авторите се принуждават да създадат и две нейни продължения.


Stacks Image 702

Лена Фрьоландер-Улф
Нелсон Тигролапов
224 стр., 14,99 лв.
ISBN 978-619-235-125-0
превод от шведски Евгения Кръстева

Забележителният роман на Лена Фрьоландер-Улф, която не само е автор на текста, но и е нарисувала прекрасни илюстрации към книгата, отговаря на интересите и потребностите на съвременните деца – в него има необикновени изобретения, тигрица става най-добрият приятел и закрилник на главния герой, двамата се включват в съпротивата на група на смели хора, които се опълчват на тираничен режим и накрая го сриват.
Малкият Нелсон се оказва сам посред нощ на гарата в град, където всички хора бързат твърде много, за да помогнат на непознат. На обърканото и отчаяно момче помага тигрицата Замба, която говори и е преоблечена като човек, за да не плаши минувачите. Изведнъж Нелсон попада в свят, пълен с опасни тайни, фалшиви новини и грандиозни приключения.
Нелсон ще се озове и в полицейския участък, където се запознава с малката и доста буйна Мия, с която успяват да избягат от килията. Ще попаднат и в преките подземни пътища на града, ще се срещнат с различни хора и групи, ще участват в забавни случки, но ще има и премеждия, перипетии и моменти, изпълнени с неочаквани, а понякога страшни, странни и напрегнати преживявания.
Включете се и вие в тези приключения, за да разберете какво е истинско приятелство и да се научите да отстоявате това, което чувствате, че е правилно.
Учен от групата на Мия е създал машина за доброто, което трябва да срине тираничния режим на страшната госпожа Финк и да промени живота в града и начина на мислене на хората. Заради своята смелост и храброст момчето получава ново име – Нелсон Тигролапов. Почти е открил майка си и къщата си, но… Какво ще предпочете Нелсон – веднага да се прибере у дома или да довърши с приятелите си  започната мисия?
Много съвременна, вълнуваща и мъдра книга за деца от всички възрасти, която ни учи да се радваме на малките неща, които имаме, да приемаме различните от нас, да уважаваме и да ценим приятелите си.


Stacks Image 782

Надя Суманен
Рамбо
224 стр., 15 лв.
ISBN 978-619-235-126-7
превод от фински Росица Цветанова

Романът описва селското лято на едно градско момче, израснало без баща и без особени грижи от страна на майка му. За негов срам тя му е избрала името на филмов герой – Рамбо. Животът го е научил да се справя сам, има къс фитил, пали се бързо и е импулсивен.
Поредният приятел на майка му решава да ги заведе през лятната ваканция при родителите си на село. Там момчето получава невиждани неща – редовно хранене, чист и уютен дом, среща и най-сърдечните домакини, които може да си представи.
Идилията обаче е нарушена от пристигането на самонадеяната Лина, племенницата на маминото гадже. По нахакания ѝ вид и смартфона в ръката ѝ на пръв поглед изглежда, че тя се справя отлично в живота. Но дали е по-щастлива от Рамбо?

Авторката разказва за герои от три поколения толкова топло и вълнуващо, че със съжаление се разделяме с тях в края на книгата.
Романът е спечелил наградата „Финландия“ за млади читатели и е един от най-успешните в съвременната финландска литература.
Книгата дава трибуна на младежите, които са изтласкани на ръба на обществото и чийто глас рядко се чува. Но Рамбо е момче с голям потенциал, смело и креативно, вярващо в бъдещето.


Stacks Image 766
Stacks Image 768

Петре Испиреску
Румънски народни приказки
416 стр., 19,99 лв.
ISBN 978-619-235-099-4
превод от румънски Дарина Фелонова

Ако французите имат Шарл Перо, немците – Братя Грим, а датчаните – Андерсен, много поколения румънски деца израстват с приказките на Петре Испиреску, още повече че те са не по-малко интересни и вълнуващи от творбите на прочутите му събратя по перо. Сега тези приказки излизат за пръв път в превод на български.
На страниците на книгата оживяват царе и царици, принцове и принцеси, смели юнаци, чудно хубави самодиви, змейове и змеици, многоглави лами, вещици, омагьосани животни и всякакви други чудати и незабравими герои. Потопете се в този магичен свят, където доброто винаги побеждава злото, истинската сила се крие в смелото и чисто сърце, а най-голямото богатство е любовта. Запознайте с най-популярните герои от румънския фолклор – Момък Хубавец, Златокосата Иляна, Горската майка и др. Но най-вече се докоснете до един неизчерпаем извор на житейска мъдрост и на вечни човешки ценности.


Stacks Image 625

Макис Цитас
Не притеснявай Дядо Коледа
40 стр., 5 лв.
ISBN 978-619-235-086-4
превод от гръцки Дарина Фелонова

Дядо Коледа вече е на възраст, тежи повечко кила, работи непрестанно и се изморява доста. Въпреки това всяка година обикаля света и разнася подаръци, за да радва детските сърца. Затова бъди послушно дете, оценявай труда, който той полага, и следвай съветите, описани в тази книжка, за да изразиш благодарността си към добрия старец.
Написана с чувство за хумор и закачка, книгата радва децата с чудесните си илюстрации и създава у дома весела атмосфера в очакване на Коледа.
Макис Цитас е един от най-четените гръцки писатели, пишещи за деца. Книгите му за възрастни пък печелят най-големите европейски награди за литература.


Stacks Image 718
Stacks Image 720

Анна Фиске
Реката
144 стр., 10 лв.
ISBN 978-619-235-103-8
превод от норвежки Росица Цветанова

Оригинално илюстриран роман за големите и малките неща, които затрудняват живота на тийнейджърката Хелена. Тя се чувства така, сякаш просто бяга, като водата под леда в реката, която пресича по моста всеки ден на път за училище. Хелена иска да бъде по-различна. Да утеши татко си. Да се осмели да заговори Андреас от Б клас. Един пролетен ден ледът започва да се пропуква и се случва нещо драматично.

Stacks Image 734
Stacks Image 736

Иван Андрусяк
28 дни от живота на Катерицата
224 стр., 12 лв.
ISBN 978-619-235-100-7
превод от украински Димитър Христов

Украинският „Дръндьо“ – забавно-смешна история за един тийнейджър, написана от един от най-популярните писатели на Украйна, номиниран за световната награда за детска литература „Ханс Кристиан Андерсен“ (2020) и спечелил националната награда „Леся Украинка“. Книгата е включена в селекцията на най-добрите книги за деца и юноши в света White Ravens.
Когато съучениците ти лепват прякора Бурундук (Катерицата) и ти се подиграват, защото по физическо не можеш да прескочиш козата и да се покатериш на въже, тогава сърцето ти така се свива, че си готов на всичко, само за да докажеш кой всъщност е Ивас Бондарук. Дори да си излюпиш... джобен дявол! Или да разгадаеш загадката на зловещите стъпки, които отекват през нощта където спиш, или да правиш рискови химически експерименти и накрая да се опиташ да опознаеш изкушенията на „възрастния“ живот.
Това е една от най-известните книги за млади читатели в съвременната украинска литература и се препоръчва за изучаване в средния курс на училищата в Украйна.

Stacks Image 751
Stacks Image 753

Макис Цитас
Ах, тези родители!
48 стр., с цветни илюстрации, 5 лв.
ISBN 978-619-235-097-0
превод от гръцки Дарина Фелонова

Какъв би бил животът ти, ако родителите ти винаги се събуждат късно и им отнема часове да се приготвят за излизане? И ако в спалнята им непрекъснато цари пълен безпорядък? И ако никога не мият ръцете си преди обяд или вечеря? И ако техните шефове непрестанно ти се оплакват, че през цялото време са разсеяни, сънливи и допускат много грешки?
И ако дрехите им винаги са мръсни и освен това цапат пода и стените на дома ви? И ако трябва да им се караш и да ги наказваш? Прочети тази изключително интересна книга и намери отговора! Книгата влиза в краткия списък с претенденти за Националната награда за литература на Гърция.

Stacks Image 586

Павел Чех, Галина Миклинова
Чифтоядците се завръщат
160 стр., с цветни илюстрации, 14,99 лв.
ISBN 978-619-235-095-6
превод от чешки Красимир Проданов

Хитовата детска книга, която се превърна в съперник на „Хари Потър“ в Чехия, роди новите любимци на деца и възрастни по света – загадъчните същества, които винаги изяждат само единия чорап от чифта и затова все ни се налага да го търсим, но напразно. Романът спечели най-престижната чешка литературна награда „Магнезия Литера” и дори бе обявен за Книга на десетилетието.
Чифтоядците се завръщат по-забавни и смели от всякога. Историята се развива на бързи обороти – главният герой Хихльо е в Африка, за да открие родителите си, но откъм Прага се задава тъмна сянка… Гангстерът Дедерон Камата е жив и решен да преследва смъртния си враг дори до края на света. Единствено братовчедът Рамчо се осмелява да му се противопостави… И ето ги и двамата в девствените африкански гори. Междувременно пък Хихльо се оказва доброволен заточеник в чифтоядския дворец на благодетеля сър Джеймисън. Интригата се заплита още повече, когато на сцената излиза и дивашкото племе на Поклонниците на чифтоядското цвете. А на всичко отгоре Хихльо… се влюбва.
Павел Шрут (1940-2018) е сред водещите чешки детски писатели. Галина Миклинова (р. 1970) е най-популярният съвременен илюстратор на детски книги в Чехия. Двамата създават три книги за чифтоядците, като всяка от тях има самостоятелен сюжет. Пълнометражният анимационен филм по тях бе гледан от близо 3 млн. души само в Чехия. През 2020 г. в Прага отвори врати Музей на чифтоядците.


Stacks Image 557

Войтех Матоха
Прашина
228 стр., 13 лв.
ISBN 978-619-235-094-9
превод от чешки Красимир Проданов

Прáшина е тайнствен квартал на Прага, забравен от прогреса и от Бога. Тук мобилните телефони спират да работят, в квартала няма дори ток. Затова и тийнейджърът Ирка тръгва по улиците му със свито сърце – трябва да занесе храна на възрастния си дядо. Иска да остави багажа и бързо да се върне обратно. Но това, на което се натъква, е извън всякакво въображение. Невероятни технически открития, вековни тайни, опасни приключения. Ирка и приятелката му Ен трябва да открият тайнствена течност, която може да съхрани невероятна машина, създадена от най-големия изобретател на XIX век. И всичко това, докато Прáшина като някакво митично чудовище се уголемява и заплашва да погълне цяла Прага, а може би и цяла Европа – да настане мрак, да прекъснат всички телекомуникации, хората да се върнат векове назад.

Романът има изключителен успех, номиниран е за най-голямата чешка литературна награда, „Магнезия Литера“, а историята завладява въображението на малки и големи. И тъй като историческите забележителности на Прага в книгата са впечатляващи и всяващи страх декори, в чешката столица стават популярни разходките за издирването на Прáшина.

Прекрасен роман! Дан Браун за млади читатели.

Напрегнато от началото до края. Нито един скучен ред. Историята е забулена в тайна, чудесен сюжет с исторически личности и действителни места.

Книхи Добровски


 
Stacks Image 263

Иван Андрусяк
Третият сняг
Приказна повест
Украинска
64 стр., 10 лв.
ISBN 978-619-235-077-2

Винаги ли са лоши онези, които смятаме за хищници? Липсата на физическа сила означава ли липса на духовна сила? Кое е по-важно – животът на приятел или виновният да бъде наказан?
Един невероятно умен и хищен учител води истинско детективско разследване в тази приказна горска история. Всъщност това е история за добро и зло, за съчувствие и жестокост, радост и мъка, смях и сълзи, тоест за всичко най-важно, което винаги присъства в живота и за което непременно трябва да се говори с детето. Но не само да говорим, а да го правим отговорно, достъпно, с добро и с любов, както го прави украинският писател Иван Андрусяк.
Приказната повест „Третият сняг“ е спечелила националната украинска награда „Леся Украинка“, а авторът е номиниран за международната награда „Ханс Кристиан Андерсен“ (2020). Негова книга е в селекцията на най-добрите книги в света за деца White Ravens.


Stacks Image 276

Гюдрюн Скретинг
Антон и други стадни животни
224 стр., 12 лв.
ISBN 978-619-235-079-6
превод от норвежки Росица Цветанова

Антон е готов за прогимназията. Планът му е да се впише, да не се набива на очи по никакъв начин и да бъде просто частица от голямото стадо на учениците. Разбира се обаче, нещата не вървят съвсем според замисъла. Става голямо недоразумение и не щеш ли, Антон се озовава сред готините момчета, но се налага да полага огромни усилия, за да поддържа този имидж. За Антон оцеляването в прогимназията е като борбата за оцеляване на животните. Той трябва да реши какъв иска да бъде: най-обикновено гну сред останалите антилопи или лъв, който яде гнута за закуска.

Романът е номиниран за норвежката награда за детска литература ARK.


Stacks Image 302

Турюн Лиан
Алис не плува
Роман за деца с цветни илюстрации
Норвежка
124 стр., 10 лв.
ISBN 978-619-235-062-8

Очарователен роман за деца от норвежката писателка Турюн Лиан, която получи най-големите награди за детска литература в скандинавските страни.
Лятната ваканция най-накрая е дошла, а Алис и семейството й са на път към своята лятна къща. Мама и татко съжаляват, че Алис все още не се е научила да плува. Те решават, че тя трябва да практикува всеки ден, но Алис не иска да го прави. Тя се страхува от морски кончета. И между другото, някой трябва да остане на брега, за да пази кърпите.
Това е третата книга на Торун Лиан за Алис Андершен и нейния богат вътрешен живот след преведените и на български „Алис Андершен“ и „Резервна принцеса“ – силни, поетични и интензивни романи, изпълнени с хумор, нерядко горчив.
Цветните илюстрации в книгата са на международно признатия и награждаван илюстратор Йойвин Туршетер.
Турюн Лиан (родена на 15 януари 1956 г.) е норвежка писателка, кинорежисьорка и сценаристка. Първата й книга излиза през 1988 г. и е удостоена с най-голямата награда за дебют в родината й – „Тарей Весос“. След това писателката печели най-големите отличия за литература – Скандинавската награда за детска книга и „Браге“, националната награда за детска литература на Норвегия (за „Резервна принцеса“).
Като сценарист и режисьор Турюн Лиан е спечелила наградите „Ингмар Бергман“, „Аманда“, „Кристална мечка“ и отличието за най-добър скандинавски детски филм.


Stacks Image 315

Мария Пар
Батко
32 стр., 5 лв.
ISBN 978-619-235-065-9
с цветни илюстрации

Това е историята на едно момче, които си мечтае да има по-голям брат, който винаги да го взима със себе си на тренировките по футбол. Но дали всички големи братя са толкова внимателни и добри, колкото изглежда? А какво пък да се каже за тези деца, които имат просто една досадна по-малка сестра?
Това е увлекателна история, която се чете с лекота и е придружена от красиви илюстрации. Книга, създадена да вдъхновява децата и да ги накара да обикнат четенето.
„Новата Астрид Линдгрен“. Така наричат младата норвежка писателка Мария Пар, която не само спечели най-големите награди за детска литература, но и плени милиони деца с прекрасния роман „Вафлено сърце“, последван от „Туне Глимердал“ и „Вратарката и морето“. С тези книги много деца израснаха, а героите останаха в сърцата им. „Вратарката и морето“ спечели наградата „Бисерче вълшебно“ като любима книга на българските деца за 2019 г. (категория „Мечтатели“).


Stacks Image 328

Павел Шрут, Галина Миклинова
Чифтоядците
192 стр., 14.99 лв.
ISBN 978-619-235-049-9
детска; превод от чешки Красимир Проданов

Чешкият феномен, сравним с Хари Потър. Награждавана, филмирана и обичана от децата в цяла Европа, „Чифтоядците“ промени представите за детска книга. Вълшебната история на Павел Шрут и Галина Миклинова „Чифтоядците” спечели вече хиляди детски сърца из цяла Европа. Хихльо, главното действащо лице в това приключение, се сдоби със славата на супергерой. Но за какво всъщност иде реч...
Чифтоядците са странни и загадъчни създания, чието съществуване винаги сме подозирали, макар и без доказателства. Основната им храна са... нашите чорапи. Но имат един важен принцип: винаги изяждат само единия от чифта.
Туламор-старши обаче иска да промени правилата. Добре, че е Хихльо, който решава да защити честта на чифтоядците. В историята се намесват още разсеяният господин Лаврентий, както и смахнатият учен Къдрафиол. Но май и те ще си намерят майстора, когато на пътя им се изпречи ужасяващата чифтоядска банда на Дедерон Камата.
Това е приключение, в което чорапите хвърчат на всички страни, а напрежението се покачва с всяка страница. Написана с невероятно чувство за хумор от Павел Шрут и илюстрирано прекрасно от Галина Миклинова, „Чифтоядците” бързо и лесно се превръща в семейно забавление и дори страст.


Stacks Image 341
Stacks Image 420

Гюдрюн Скретинг
Антон и други произшествия
256 стр., 10 лв.
ISBN 978-619-235-042-0
детска; превод от норвежки Росица Цветанова

Роман, способен да накара и деца, и възрастни да се превиват от смях.

12-годишният Антон Албертсен ненадейно научава, че е резултат от случаен инцидент или „драскотина на гумата“, както се изразява татко му. Момчето решава, че по един или друг начин трябва да оправдае съществуването си на земята, като извърши нещо значимо и смислено. С помощта на своята най-добра приятелка Ине той се нагърбва с мисията да помогне на своя баща да си намери нова жена. Тази иначе нелека задача превръща дебютния роман на Гюдрюн Скретинг в задушевен разказ за приятелството, влюбването и заплетените ситуации в живота – история, способна да накара и деца, и възрастни да се превиват от смях. Неловките недоразумения в комбинация с майсторски разгърната ситуационна комедия правят книгата увлекателна и емоционално въздействаща. Същевременно обаче историята вълнува и в етичен аспект, без да поучава и размахва пръст. Антон и хората около него ни показват, че всеки има своя роля и заслужава да бъде обичан, независимо дали е готин, или зубрач, с големи уши, заможни или патетично хармонични родители. И макар животът да е сложен, особено когато си дете, дори и най-голямата катастрофа може да доведе до нещо положително.

През 2016 г. книгата печели Наградата за дебют в областта на литературата за деца и юноши на норвежкото Министерство на културата.


Stacks Image 354
Stacks Image 422

Макис Цитас
Бездомният Костас
40 стр., 5 лв.
ISBN 978-619-235-040-6
детска, превод от гръцки Здравка Михайлова

Една от най-добрите гръцки книги за деца. Тя ще трогне не само тези, които обичат животните, но и онези, които не се отнасят добре с тях.
Семейство кучета отглежда като домашен любимец човешко същество – момче на име Костас. Те го обичат и се грижат за него като за собственото си дете, но когато идва време за лятна почивка, го изоставят далеч от дома... Тогава Костас става бездомен. Изгубил се и изплашен, той се скита в негостоприемния и мрачен град, изправя се пред много опасности.
С този малък шедьовър Макис Цитас по изключително запомнящ се начин кара децата да разберат, че да имаш домашен любимец, е отговорност завинаги, и че животните, подобно на самите нас, изискват уважение.


Stacks Image 380
Stacks Image 382

Мария Пар
Вратарката и морето
224 стр., 10 лв.
ISBN 978-619-235-020-8
превод Росица Цветанова
роман за деца, норвежки

Мария Пар, неслучайно определяна като „новата Астрид Линдгрен“, не само спечели най-големите награди за детска литература, но и плени милиони деца с прекрасната история „Вафлено сърце“, разказваща за приятелството на 9-годишните Триле и Лена. Сега, в този роман, те са на 12 и се впускат в приключения, които са много по-сериозни и опасни.
Лудетината Лена отново въвлича приятеля си Триле в неразумни приключения – като например самоделен сал, който ще се разбие в открито море, или събиране на лакомства насред бушуващ ураган. В класа им се появява и ново момиче – Биргите от Холандия, която поражда в Триле неизпитвани досега емоции. В същото време над футболната кариера на приятелката му Лена са надвиснали черни облаци. Новият треньор не й дава никакви възможности за изява като вратар и тя решава да се премести в друг отбор, в града.


Stacks Image 399
Stacks Image 401

Турюн Лиан
Резервна принцеса
144 стр., 10 лв.
ISBN 978-619-235-008-6
превод Росица Цветанова
роман за деца с цветни илюстрации, норвежки

Забавен роман, който насърчава децата да бъдат себе си и да ценят такива важни неща като приятелството и увереността в собствените сили е „Резервна принцеса“ (превод Росица Цветанова).
Книгата, превърнала се в голям скандинавски хит, е спечелила Националната награда за детска литература на Норвегия („Браге“), а авторката Турюн Лиан, която освен писател е и сценарист, и режисьор, е отрупана с много отличия за кино и литература. Писателката пристига през април в България за детски литературен фестивал.
Алис Андершен е срамежливо момиче, което най-много мрази вниманието на околните. Ето защо се радва, че ще играе задните крака на коня в представлението за края на учебната година. Самата мисъл да се поклони накрая, я смущава, да не говорим пък да каже нещо или след това да сервира торта на възрастните с усмивка на уста.
За щастие, не е необходимо да излезе сама на сцената, за да пее и играе пред цялото училище. За това ще се погрижат останалите от класа - тези, които обичат да бъдат в светлината на прожектора. Алис е само статист - резервна принцеса. За нея не е чак толкова тежък удар това, че й се налага да научи главната роля в „Принцесата, която никой не можел да наддума“ като заместничка на самоуверената и амбициозна Хелене. Нали все пак Хелене никога не боледува и не говори за нищо друго освен за главната роля.
И все пак се случва точно както Алис се е опасявала - тя трябва да стане принцеса, когато Хелене пада и получава мозъчно сътресение. Но ще се справи ли? Дали ще развали цялото представление, или ще избяга и ще се скрие? Алис трябва да се изправи пред страховете си и напрежението се напластява до самия финал на книгата.


Stacks Image 426

Турюн Лиан
Алис Андершен
Роман за деца с цветни илюстрации
Норвежка
128 стр., 10 лв.
ISBN 978-619-235-007-9

Получила най-големите награди за детска литература в скандинавските страни, писателката и кинорежисьорка Турюн Лиан създава пленителния си роман за деца „Алис Андершен“ (изд. Изида, превод Росица Цветанова).
Алис скоро ще стане на девет. Стеснителна и затворена е. Ежедневно се страхува да не попадне на случаен инцидент по пътя за училище или в самото училище.
Различна е и от останалите вкъщи, които са шумни и на глас изразяват чувствата си. Неведнъж се е чудела дали наистина с по-големия й брат Мартин са роднини. Толкова пъти е чувала за бебета, които са били разменени в болницата, че й се струва възможно това да е обичайна практика. Надява се скоро някой да дойде и да каже, че Мартин всъщност си е техен и си го искат обратно. По същия начин е и с по-малката й сестра Миа.
Но пък щом всички останали си приличат, дали подменената като бебе не е била самата Алис и някой ден може да дойде някой и да си я поиска обратно? А това означава, че ще трябва да опознава всички наново – нови родители, братя и сестри, нов учител и съученици.
Притеснителността и страховете на Алис я вкарват в заплашителна, но отстрани забавна ситуация.
Понякога се налага да минеш през ужасни неща, за да стигнеш до хубавите. Една лятна ваканция, преди пак да настъпи зима, вечеря преди десерта, който може да бъде например ябълков сладкиш с ванилов сос или шоколадов пудинг, детството, преди да пораснеш и да решаваш сам, един следобед сред мрака в гаража, преди да станете най-добри приятели с едно кученце, от което си се боял, и всичките ти познати, та дори и повече от тях, те удостояват с аплодисменти, така че им се усмихваш съвсем искрено и от само себе си.
И ги обичаш.


 
Stacks Image 570

Оливера Николова
Зоки Поки
Роман за деца
Македонска
96 стр., 5.99 лв.
ISBN 978-619-235-067-3

Ако италианските деца израстват с Лукчо и Пинокио, българските – с Ян Бибиян, македонските от половин век се забавляват с лудориите и остроумията на Зоки Поки. Книгата на Оливера Николова се е превърнала в модерна класика и от десетилетия се изучава в македонските училища. Преведена е на повече от 20 езика.
Лудории и смехории, пакости и щуротии… Кой може да ги сътвори? Остроумният, досетлив и хитър Зоран, когото неговата съседка и приятелка Лидия нарича Зоки Поки. Щурите идеи бързо го връхлитат и той моментално ги превръща в действие. Не по-малко забавен е котаракът му Фигаро, който е готов да рискува да си поиграе дори и с оса. Към приятелите на Зоки ще прибавим и тъжния петел, който живее в таванската стая, Сламеното мече и… не на последно място – бабата, с която го свързва безгранична обич и привързаност, както и неговите родители.
Първата дама на македонската литература Оливера Николова (спечелила с книгите си за деца и възрастни всички най-големи литературни награди) разказва изключително забавно, увлекателно и най-вече – на езика на децата.
„Зоки Поки“ е и наръчник за родителите, които искат да възпитат правилно децата си, без насилие, а с думи и пример за поведение.


Stacks Image 439

Киро Донев
Приказки за годишните времена
македонска
с цветни илюстрации
64 стр., 6 лв.
ISBN 978-619-704-058-6

Когато снегът се стопи, пристига зеленооката красавица Пролетта. Язовчето Язо тръгва към Царството на светулките, животните си правят карнавал, а децата се радват на много празници.
После идва любимото Лято с много слънце и весели игри. Тогава вместо риба рибари могат да уловят и палаво мече.
Тихо и неусетно идва златокосата Есен. Прелетните птици си тръгват на юг, но едно непослушно лястовиче е решило друго.
Баба Зима разстила бялата си зимна премяна по дърветата, нивите, ливадите и бреговете.

Врабчето Джив ни води през сезоните и чурулика забавните истории.
Какво се случва през май, какво ни носи юни? Празнуват ли животните Великден и Коледа? Не само децата, и дядовците приказки сънуват! Как от пшениченото зрънце „се ражда” погача? Лястовичето остана, така само реши… А вие как мислите – дали не сгреши?

Богато илюстрирана, написана достъпно, с много обич и настроение, но и поучително, книжката носи радост за всяко дете.

Защото всяко годишно време по три месеца трае. И най-малкото дете това трябва да знае!


Stacks Image 452

Оскар Уайлд
Щастливия принц
192 стр., 8 лв.
ISBN 978-619-704-050-0

Оскар Уайлд е майстор на изящния изказ и мъдрото послание. Това особено личи в неговите приказки, които могат да бъдат четени както от деца, така и от възрастни. В тях всеки ще открие нещо, което ще го развълнува и ще го накара да се замисли – да прозре кое е важното в живота му, да открие мисията да прави добро, да разбере, че същинската красота понякога е невидима и че ако обичаш истински, трябва да си готов на саможертва. Както Щастливия принц и лястовичето, както славеят, който пробожда сърцето си, за да изпее най-хубавата си песен и да разцъфне най-красивата роза… В душата ти ще покълне доброто, ако тръгнеш по трънливия път, извървян от Звездното дете, и откриеш истински ценните неща, както го правят младият крал, себелюбивият великан и рибарят, влюбил се в русалка…


Stacks Image 465

Красимир Проданов, Деница Проданова
Приятел за ваканцията (след 1. кл.)
с цветни илюстрации
64 стр., 5.50 лв.
ISBN 978-619-704-029-6

ПРИЯТЕЛ за ВАКАНЦИЯТА е помагало, предназначено за децата, които завършват първи клас. Помага им да затвърдят наученото, а заедно с това да се подготвят за новите неща, които ги очакват в училище наесен.

Това помагало обаче е преди всичко именно ПРИЯТЕЛ за ВАКАНЦИЯТА. То е пъстра разходка в света на приказките, запознава децата с любими на няколко поколения герои. Превръща цифрите и смятането в игра, а заедно с това предлага простички идеи, които да развиват сръчността и да отключат творческите способности.

Твоят ПРИЯТЕЛ за ВАКАНЦИЯТА те очаква... Започва нашето пътешествие, изпълнено с игри. Разтвори тази книжка и ваканцията наистина ще е интересна!

Включва текстове, задачи и упражнения по български език, роден край, математика, домашен бит и техника, изобразително изкуство, безопасност на движението, подходящи за затвърждаване на наученото в първи клас и като подготовка за втори клас.


Stacks Image 478

Антоан дьо Сент-Екзюпери
Малкият принц
с цветни илюстрации
96 стр., 4.99 лв.
ISBN 978-619-704-028-9

Изданието е с оригиналните цветни илюстрации на автора.
Eдин пилот, приземил се аварийно в пустинята, се натъква на малко момче, дошло от непозната планета. То му разказва за живота си, за пътешествието си през космоса, за създанията, които е срещнало. Но отвъд тази история, произведението на Екзюпери е и много повече - книга, изпълнена с мъдрост, в която простичките наглед мисли и изказвания на героите отключват въображението и ни карат да се замислим върху собствения си живот: как и за какво живеем, върху какво се градят приятелството, обичта и щастието. Човек трябва да вижда и да търси със сърцето си, защото очите са слепи...


Stacks Image 491

Мария Пар
Вафлено сърце
с черно-бели илюстрации
192 стр., 12 лв.
ISBN 978-619-7040-17-3
роман за деца

Роман събитие в детската литература, написан от „новата Астрид Линдгрен”.
В центъра на сюжета е деветгодишният Трилe, който живее на брега на норвежки фиорд заедно с родителите си, дядо си, братята и сестрите си. Тяхната къща се намира точно срещу дома на Лена, най-добрата му приятелка, която живее с майка си. Двамата са неразделни и преживяват безброй приключения. Триле и Лена знаят много добре как да вдигнат голяма суматоха и същевременно да го направят по гладък и ефективен начин. Лена се изявява като вдъхновител и генератор на щурите идеи, с което напомня за Пипи Дългото чорапче, а Триле се държи по-умерено, опасявайки се понякога от последствията на постъпките им. Двамата постоянно попадат в разни ситуации – забавни, трогателни, а често и опасни. Наблюдавайки възрастните, двете деца се учат да ценят приятелството и близките си.
А когато Лена поисква да има баща, Триле се опитва да й помогне, като в същото време самият той се страхува да не загуби тези, които обича.


Stacks Image 504

Мария Пар
Туне Глимердал
с черно-бели илюстрации
256 стр., 12 лв.
ISBN 978-619-7040-23-4
роман за деца

Туне Глимердал е голяма лудетина. Има обаче един проблем – в местния къмпинг е забранено за деца. Докато изпробва нов модел шейна, създаден от любимия й старец Гюнвал, Туне се забърква в каша със собственика на къмпинга. И приключенията могат да започнат...
Туне страда от факта, че е единствено дете в селцето, където живее. Има обаче щастието да е най-добрата приятелка на Гюнвал, който е и неин кръстник. Двамата са добър отбор – създават шейни, свирят и пеят, с една дума – забавляват се. Поне докато дядото не се наранява тежко, прибирайки в кошарата непослушен овен. Когато влиза в болница, всичко се променя. Наяве излизат тайни, крити три десетилетия. Уплашен за живота си, Гюнвал приписва своята ферма на дъщеря си Хайди. Проблемът е, че Туне никога не е чувала за съществуването й.
„Туне Глимердал” е книга за това, че хората са щастливи, когато са заедно и нямат тайни един от друг. Мария Пар ни предлага четиво, което ни подсеща как простите решения са винаги най-ефективни. А простичко разсъждават най-вече децата.
Авторката, наричана от критиката "новата Астрид Линдгрен" получава за „Туне Глимердал” най-голямата национална литературна награда в Норвегия - „Браги”, в категория „Детска литература”. Удостоена е и с наградите за детска литература в Германия и Франция.
Илюстрирана от Осхил Иргенс, книгата се превръща в прекрасно четиво за децата.


Stacks Image 517

Бранислав Нушич
„Автобиография”
с черно-бели илюстрации
160 стр., 7,90 лв.
ISBN 978-619-704-032-6
съкратено издание за ученици

Специално издание на класическото произведение на Бранислав Нушич за бърз прочит, в тон с ритъма ни на живот днес. Целта му е „Автобиография“ да не стряска с обема си младите читатели, които го изучават в училище, и да им помогне да се запознаят адекватно с него и да му се насладят. А в една по-зряла възраст могат да посегнат към пълния му обем. Както сам казва Нушич, ако книгата му е прекалено дебела, тогава „би заприличала на енциклопедия – онзи вид книги, които предлагат всички видове знания по такъв начин, че да не можеш да научиш нищо от тях.”
„Автобиография“ е историята за живота на автора до неговата сватба (защото след сватбата живот ли е?!), книга, която ще ви остави без дъх от... смях. Реалните хора и събития са показани през призмата на спомена и хумора, което превръща произведението в универсално четиво за забавление и поука.
Стрелите на хумора в текста на Нушич са насочени към всички – и към учениците, които не си дават сметка, че не ги учат на нищо; и към учителите, които знаят колкото тях; и към висшестоящите, които сами са продукт на тази безпомощна образователна система.
Дали няма да открием някои актуални прилики и с днешното ни образование?
Илюстрациите в книгата са дело на талантливия художник Йордан Терзийски.


Stacks Image 530

Иванка Краева
Къде изчезна Зимата
96 стр., 7 лв., с черно-бели илюстрации
ISBN 978-619-7040-02-9
повест, българска

Повест за деца от всички възрасти.
Приказките се пишат с думички, буквите за които сме научили още в първи клас. Когато Зимата забрави да пристигне, за да дойде след нея и Коледата, и Новата година, когато тя се излежава в Пустинята, а житните семенца, дърветата и децата я чакат, защото без нея кръговратът на живота се нарушава и Природата страда – тогава наистина е необходимо Чудо. Авторката на тази великолепна книжка за малки и големи деца, както и за техните родители, съумява да впрегне Буквите – от нашата и от другите азбуки, за да сътворят това Чудо. Заедно с тях и ние преживяваме всички приключения, необходими за една приказна Коледа. Тази, която наистина носи чудеса, ако повярваш в тях.


Stacks Image 543

Романьола Мирославова
Двадесет принцеси + CD
64 стр., 6.99 лв.
ISBN 978-619-7040-05-0
стихове за деца и компактдиск с песни по тях

Изданието включва детски стихове и песни по тях, написани от водещи композитори като Евгени Платов, Светослав Лобошки, Развигор Попов и Милен Македонски, в изпълнение на детски вокални групи и солови изпълнители.
Художник проф. Иван Гонгалов.


Само приказните нощи
с лачени обувки тичат
край деца, които още
детски приказки обичат.