Stacks Image 911

Stacks Image 879

Боян Боев
Сайбиевата невеста
192 стр., 16 лв.
ISBN 978-619-235-045-1

Един впечатляващ литературен пробив на млад и талантлив човек.

Цвета трябва да приеме съдбата си, че баща й я е дал за жена на Лозан Сайбията. Но тя не иска да се омъжва за него, защото вече сърцето й е дадено на друг – Стоян. Майка й иска да я избави от нерадостния живот, който я чака, затова й дава мускал с отрова. Цвета е изправена пред избора дали да отрови мъжа си в първата брачна нощ, както майка й е заръчала, или самата тя да изпие смъртоносната течност и да се избави от орисията да бъде Сайбиева невеста.

Книгата разказва за невъзможната любов, която придава смисъла на всичко. Любовният триъгълник, в който се преплитат световете на Лозан, Цвета и Стоян, ни прави съпричастни към три съдби, предопределени само и единствено от стремежа да привлекат на своя страна именно ЛЮБОВТА, в чието име допускаме грешки и извършваме непростими престъпления. Защото любовта не пита. Защото тя наистина остава едничкото оцеляло дърво в запустелите градини на душите ни, пред което изпитваме заслужена възхита.

Боян Боев e безспорно талантлив писател. Романът му се чете на един дъх, а препратките към магичния свят на Габриел Гарсия Маркес са напълно основателни. Макар действието да се развива в края на XIX век, изказът е изчистен и модерен, за да бъде историята възприета от съвременния читател непредубедено и без излишна подозрителност.


Stacks Image 890

Десислава Венева
Последна надежда
повест
128 стр., 14.99 лв.
ISBN 978-619-704-083-8

Завладяваща книга, която с много емоция ни припомня изконните български ценности, с отглас към най-добрите традиции в литературната ни класика. Край едно малко селце, поробено от турците, се укрива бунтовник. Съдбата го среща с младата и невинна Лиляна. Любовта между тях пламва бързо и когато девойката разбира, че баща ѝ иска да я даде за жена на друг, решава да избяга със своя любим. Пътят им е осеян с много премеждия, разлъки и смърт. Двамата намират закрила в манастир, но след това трябва да се разделят, уж за кратко. Уви, съдбата им е решила друго. Лиляна е принудена да стане слугиня, после и турска невеста, а от любимия ѝ няма ни вест, ни кост…


Stacks Image 901

Ивелина Никова
Алтъна
Повест
96 стр., 12 лв.
ISBN 978-619-704-067-8

Наричат Родопите „планината с душа” и „планината на силните”. „Алтъна“ също е книга с душа, книга, която ще те откъсне от забързаното ежедневие и ще те издигне до висотата на мурите и смърчовете. Когато я разгърнеш, ще чуеш песента на хлопки и чанове, ще се заситиш с мляко, заквасено със звезди, ще усетиш боровия дъх и светостта на хляба и завит с пъстро халище, ще видиш как две религии – християнството и исляма, се помиряват, когато над всичко застане човешката топлота.
Както в живота, така и в тази книга на мрака противостои светлината, на бедността – богатството, на сътворението – разрухата, на мъката – радостта, на омразата – силната любов. Нали само чрез тях всеки от нас ще научи кои са вечните истини, какво значи отговорност, какво е щастие…
„Алтъна“ те кани да погледнеш света през други очи и да разбереш, че колкото сме различни, толкова сме и еднакви, когато пуснем доброто в душите си. Осмели се и прекрачи през дебрите на Родопа планина, за да узнаеш историята на Алтъна, родена в земята на траките и наследила дарбата на Орфей.


Stacks Image 852

Валентин Стоев
Танцувачница България
роман
222 стр., 15 лв.
ISBN 978-619-235-157-1

Млад, почти юноша, Петко Мицков Цанов категорично отказва да си остане селски човек. Роден в малкия северозападен градец Кула и учил танци в окръжния град Видин, на 18 години той напуска родителите си, за да продължи с танците в голяма и претенциозна София. Упорството му е уникално, печели конкурс и става професионален актьор. Оженва се, има момиченце и момченце. Животът му е прекрасен, докато не се намесват службите. Задействана е  Сталиновата максима „Има човек – има проблем, няма човек – няма проблем“. Петко изчезва завинаги. Романът на Валентин Стоев е написан по тази действителна история и обхваща времето от 9 септември 1944 г. до наши дни. Главният герой е актьор от Държавния музикален театър – млад, надежден, талантлив, който губи живота си само защото се опитва да остане политически неутрален и залага единствено на професията и професионализма си. Това не е по вкуса на новата власт. Повече от 40 години се води „безследно изчезнал“ и едва след разсекретяването на досиетата в началото на ХХI век житейската трагедия на актьора става известна. Всичко се случва  на фона на разгръщащото се по това време  в България така наречено Горянско движение, което е първото съпротивително движение в страна от т. нар. Съветски блок, много преди Унгарските събития от 1956 г., Пражката пролет от 1968 г., и полския профсъюз  „Солидарност“ от 1980 г., което слага край на десетилетната мантра, че българите са единственият народ, който не се е противопоставял на комунистическата тирания. Истината е точно обратната – противопоставили сме се, при това първи сред съветските сателити, и то с най-много пролята кръв! Романът  е написан на лек и четивен език, героите са пълнокръвни, а сюжетът – интригуващ и увлекателен. Предлага неочаквани конфликти, непознати ситуации и неподозирани истини за едно жестоко време – времето на поне три поколения българи. Едно е сигурно – след тази книга човек ще знае повече!


Stacks Image 865

Анжела Димчева
Дипломация чрез литература
критика
ISBN 978-619-235-132-8
320 стр., 20 лв.

В декадата 1977 – 1986 г. в София се провеждат шест издания на Международните писателски срещи. Историята не познава други, толкова масово посетени писателски форуми. Общо 880 имена на видни творци от 78 държави са записани по един или няколко пъти в отделните издания. Културното общуване създава необходимото динамично равновесие между двете обществени системи през 70-те и 80-те години на 20. Век. Чрез възможностите на културата политическите лидери правят опит за преодоляване на Желязната завеса в името на оцеляването на човечеството, в името на хуманизма. България предлага на световните интелектуалци една модерна опция за преодоляване на конфронтацията, на идеологическите, етнически и религиозни различия. От момента на конституирането на Софийските писателски срещи като знаков политически сигнал към съвестта на управляващите се появява понятието „културна дипломация“. Днес това е основен термин за алтернативни практики в посока успокояване на регионалната и международна конфронтация. Анжела Димчева е писател и журналист, магистър по българска филология и доктор по наукознание, международен и прессекретар на Съюза на българските писатели. Автор е на 10 книги – поезия, литературна критика, фрагменти. Две нейни книги са издадени в Украйна (2014, 2017), а книгата ѝ с поезия, афоризми и фрагменти „Игли в съня“ излезе в Германия (билингва, 2021). Лауреат е на български и международни награди за поезия и журналистика, председател на Българското жури за присъждане на Европейската награда за литература – 2021. Член на СБП, СБЖ и Българския П.Е.Н.-център.


Stacks Image 773

Анастас Анастасов
Завръщането на белязаните
ISBN 978-619-235-116-8
352 стр., 17.99 лв.

Богове и демони отново нареждат смъртните си пешки на дъската, но в тази игра играчите са повече от полетата на масата. Съдбата не само на Киберия, а на цялата Вселена, е заложена на карта. Заровете са хвърлени и всички правила рухват, стари съюзи се разпадат и нови се създават. Двама братя в края на юношеството са изтръгнати безмилостно от корените си и са захвърлени насред шеметен водовъртеж от убийства и магия, тайни заговори и висши интриги. Съдбата им неусетно се преплита с тази на две млади момичета, въвлечени в същата кървава буря, а на всички тях провидението е предначертало пътищата много преди да се появят на този свят.

Необикновен черен магьосник и още по-необикновеният му помощник търсят своя път към безсмъртието. Елфическа вещица преследва личното си отмъщение в този пасианс, но цената, която ще плати, може да се окаже непосилна. Предаден наемен убиец се опитва да намери своето място под слънцето и по възможност, да оцелее.

Сякаш всички във Вселената, смъртни и безсмъртни, са решили да се включат в този безпрецедентен по мащабите си сблъсък. А някъде там, изпод пепелта на забвението, се надигат древни сили, пред които и боговете треперят…


Stacks Image 839

Катя Зографова
Световете на Яворов
224 стр., 17 лв.
ISBN 978-619-235-032-1

Книгата представя световете на големия български поет Пейо Яворов: неговите любови, каузи, стихове, страсти и загадки... Бездните на трагическата му душа са разкрити в сложната им взаимосвързаност с жените в интимния му живот: неосъществената голяма любов с Дора Габе, потулената история с Весела Монева-Олзомер, епичната любовна война с Лора, истинната роля на Дора Конова според неразлистените ѝ мемоари, значимостта на „Яворовата Мина“ в литературата, драматургията, мемоаристиката и ритуалната памет на българите...
Авторката изследва култа „Яворов“ – от мъчителното му създаване до живота му днес; прави обстоен анализ на програмната творба „Нощ“, за да премине към съдбовното въплъщаване на заклинанието „С кръвта си кръст ще начертая от Дунав до Егея бял“ в битието на поета. Проследено е не само създаването и уникалната рецепция на „Арменци“, но и участието на безстрашната Арменска рота в Балканската война. Яворов е показан като апостол на националната кауза чрез воеводствата му в Македония. Анализирана е темата за митологичната Жена в „Царици на нощта“ в съпоставителен план с интерпретациите на Вазов и Ал. Балабанов, в дълбинното влияние на трагическия Яворов „код“ върху жизнетворческото битие на Екатерина Ненчева, изтляла от туберкулоза...
Книгата представя и професионалните находки на авторката, работеща от 25 г. в НЛМ, 5 от които като директор. В ролята на литературен „детектив“ тя разследва потулени архиви и приятелства, интригуващия Яворов фотоалбум, разчита знака на Смъртта в черната маска над леглото в последния дом на Вапцаров...
„Световете на Яворов“ е изящно и богато илюстрирана със снимки, пощенски картички и ръкописи, някои от които се публикуват за пръв път. Проф. Димитър Михайлов определя категорично книгата като „важен принос в яворознанието“.


Stacks Image 826

Ивелина Радионова
Вълшебство за Коледа
64 стр., 12 лв.
ISBN 978-619-704-098-2

Какво е Коледа? Къде е скрита магията на празника на празниците? В сиянието на Витлеемската звезда, оповестяваща раждането на Спасителя? В леко полюшващите се свещички и ангелчета по елхата, в камбанния звън или в сипещия се в тишината сняг? А може би е във вкусната питка със сребърна пара или в баклавата, чийто сироп се стича по брадичките? В уханието на портокали или в жилавите дрянови пъпки на сурвачката? В бенгалския огън или в мехурчетата на шампанското? Или в сълзите от обич и щастие?
Вълшебството е в самото очакване за нещо специално, което иде в живота ни. И макар че се случва само веднъж годишно, Коледа пристига всеки път по-светла и по- благодатна, с устрема на вярата, с очарованието на мечтите, с красотата на надеждите. Коледа ни прави по-добри, по-грижовни към близките ни хора.
Коледа... Чудесата съществуват и се случват най-вече в това свято време на годината. Надявам се все повече хора да осъзнаят, че най-хубавите подаръци не са тези, които слагаме под щедро украсените елхи, тъй като нямат материално изражение. Най-ценните дарове на съдбата са здравето, приятелството и любовта. Нека вълшебствата на Коледа да стигнат до всички!


Stacks Image 786

Валентин Стоев
Авраамов дом
ISBN 978-619-235-112-0
288 стр., 15 лв.

Един различен роман за „библейския“ свят и след това. Неизвестното за Авраам, Мойсей, цар Соломон, Иисус от Назарет и за още много пророци на "богоизбрания" народ. Какво са дали на света и какво са взели от света евреите!? Както и отговор на въпросите:

  • Ако Авраам е първият евреин, то какъв е Ной, живял 10 поколения преди него, и Адам и Ева, появили се на бял свят 1000 години преди Ной?

  • Защо и как така Иисус Христос не е християнин?

  • Защо не Божият Син е любимецът на Господ, а пророкът Мойсей?

  • Имало ли е „Античен Холокост“ и защо Хитлер съвсем не е прецедент?


Stacks Image 760

Атанас Раденски
На парти при президента
(второ обновено издание)

400 стр., 17 лв.
ISBN 978-619-704-109-0

В един бързо променящ се свят на противоречия и несправедливости мъж на средна възраст решава да гледа на всичко с усмивка – и да бъде щастлив, независимо от обстоятелствата.
Българинът Иван Иванич се радва на скромния си, но приятен живот като университетски преподавател. С падането на дългогодишния диктатор страната изпада в политическа и икономическа криза. Тогава съдбата неочаквано отваря пътя на Иван към САЩ. Той пристига с отворени очи в Америка – и открива, че раят не е място, а отношение на сърцето към света и живота.


Истината е, че не бях срещала скоро литературен герой, който да ме спечели така, както го направи простодушният (но само на пръв поглед) Иван Иванич. Позитивен, но не в онзи лустросан и американизиран смисъл на думата, героят от романа на Раденски ни връща към онези времена, когато бяхме в еднаква степен объркани и опиянени от надежда за бъдещето. Реалистично и без нотки на истерия, делнично и в същото време забавно, виждаме Новия свят, изтъкан от абсурди, лишен от ореола на откривателството и големите възможности.

Цветанка Севдина


ЗА АВТОРА

Атанас Раденски е българо-американски учен и автор, който работи и живее в Ориндж, Калифорния. Автор е на романите „На парти при президента“ (2016, 2021) и „Спасителката“ (2019).


Stacks Image 330

Романьола Мирославова
С дъх на магнолия
160 стр., 12 лв.
ISBN 978-619-235-081-9

Една жена иска да разгадае мистериозната и заплетена съдба на своя колежка. Но с времето обаче, разнищвайки чуждите премеждия, тя достига до неочаквани разкрития за собствения си личен живот и произход. Герои и съдби така здраво се преплитат помежду си, че се създава усещането за една неизменна и непобедима съдбовност. Предателства от най-близките, незаконни аборти, продажба на деца на черния пазар и други престъпления. Животът на двете жени се преобръща. Наглед здравото семейство на едната се разпада след разкриването на стъписващи тайни и безскрупулни действия. Другата пък, отгледана от дядо си, през целия си живот е усещала болезнено липсата на пълноценно семейство, открива своето истинско семейство.
Романьола Мирославова създава роман, в който личната и социалната тематика се преплитат неразривно. Ставаме свидетели на радостите, тъгите, разочарованията и възродените надежди на хора, които са изтъкани от противоречия и са способни както на неподозирана възвишеност, така и на най-ниско принизяване. Това е тежката действителност на един преход, който никога не свършва, на една демокрация, която никога не дава обещаните плодове, на една постоянна борба между малкия човек и бюрократичната и институционална машина, която често го смазва под огромната си мощ. Но всичко това е пресъздадено с дълбока човещина и съпричастност.


Stacks Image 356

Десислава Христова
С чуждите мъже
256 стр., 14.99 лв.
ISBN 978-619-235-063-5

Аз съм тази, с която мъжът ти е в командировка. Аз съм тази, с която си пише във вайбър. Аз съм „бизнес вечерята“ му до късно. Аз съм тази, на чийто парфюм мирише.
Аз съм тази, която го кара да се смее. Аз съм тази, която го вади от битовизмите.
Аз съм тази, с която ИСКА да прави секс. Аз съм бягство от рутината. Аз съм интересното. Аз съм другата. Тази, която краде мъжа ти. Понякога за кратко. Понякога завинаги.
Това е книга за жени. Красиви, некрасиви, умни, глупави, смели, страхливи, омъжени, разведени, работещи, безработни, грешни или безгрешни, направили своя избор за живот. Докато четете историите им, може да се припознаете, да осъдите, да оправдаете, да се отвратите, или да вземете пример – добър или лош. Разказите им може да ви се сторят близки или пък твърде далечни.
С мен са, но не са мои. Чужди са, защото са женени мъже. Всъщност принадлежат ли и на жените си или просто съжителстват с тях?! Какво означава да принадлежиш на някого?! Една халка на безименния пръст ли те обвързва?!Един подпис в гражданството ли ти дава сигурност?!Това ли е гаранцията за разбирателство, за отношение, за любов?!Те са женени мъже. Но са жадни за нови емоции.Потънали в рутината… Загубили се в битовизмите…Но намерили се в мен. Днес съм Ина. Утре – Симона, Жана, Борислава, Катя и т.н.Може да съм всяка – пиарката, сервитьорката, секретарката, фризьорката, журналистката, брокерката, застрахователката, безработната…Понякога езикът ми е уличен, друг път – делови. Може да съм умна. Но може и да съм глупава.Хитра… Или наивна до безобразие…Може да съм съобразителна. Не е изключено и да съм много нагла. Един път имам принципи, друг път – приоритети. Ще ме наречете курва. Но може пък и да съм свястна жена.Чудите се защо избрах да съм любовницата. Има различни причини: Може да съм се влюбила…
Може да е стечение на обстоятелства… Разнообразявам живота си… Или пък си го уреждам финансово… Обичам свободата си…Или просто не искам да бъда нечия „завинаги в радост и тъга“…Може би в тази роля ми е по-лесно.А може би обичам да ми е трудно. Има причина да бъда любовницата, но вие няма как да я знаете. Можете само да предполагате, да ме сочите с пръст, да ме съдите, да ме обиждате. Но не бъдете твърде критични! Не знаете на вас какво ви е подготвил животът. Днес сте женена жена, утре може да сте от другата страна. Днес преподавате морал, утре извършвате грях. Разрешавам ви да хвърлите камък по мен само ако сте безгрешни.


Stacks Image 369

Атанас Раденски
Спасителката
352 стр., 15 лв.
ISBN 978-619-235-059-8

Роман за любовта в разнообразните ѝ форми, за работата на планинските спасители, за отношенията родители-деца.
Тони припечелва от уроци по китара и помага на изпаднали в беда като планинска спасителка, докато инцидент с родителите ѝ я изправя пред необичайни предизвикателства. Съдбата я отвежда във Вашингтон, Калифорния, Мексико и България, а склонността ѝ да се притичва на помощ я свързва с необикновени хора: Фред – френски готвач в Америка, Джейн – анализаторка на данни в Боинг, Арчи – невинно аутистично момче, Ева и Лора – сес­три американки, Виталий – техен общ руски любовник, Христо – български свещеник-художник.

Атанас Раденски е почетен професор в университета Чапман в Ориндж, край Лос Анджелис.
Дъщерите му са планински спасителки в щатите Вашингтон и Орегон. Автор е на романа „На парти при президента“.


Stacks Image 720

Радка Христозова
Рецепти за здрав и дълъг живот
320 стр., 14,99 лв.
ISBN 978-619-704-039-5

Запознайте се със системата на лечение и чудотворните рецепти на Радка Христозова. Повече от 30 години черпи тя от благата на природата. Събира информация от големите лечители на България и неусетно се превръща сама във Феята, която изтрива страданието от лицата на хората...
Радка лично извървява своя път от болестите и неразположението до здравето, като научава езика на Природата. Сама помогнала на себе си, започва да лекува най-напред близки, приятели, съседи. През дома й вече са минали хиляди пациенти, на които е помогнала. Сега лечителката повдига завеси към трупаното с десетилетия. Предлага ни цяр за всяка болка, като описва подробно рецептите, събрани в жизнения й път.

Разделена удобно на глави в зависимост от органи, системи и заболявания, книгата включва:
- 1308 рецепти, съвети и идеи за собственото ни здраве
- Подробни предписания как да подготвяме сами лечебни мехлеми
- Специални дялове, посветени на болести на сърцето, на кръвоносната система, на ставите
- Методи за подсилване на организма
- Указания за диагностициране по езика и зъбите


Stacks Image 746

Романьола Мирославова
Плашилото
160 стр., 5,99 лв.
ISBN 978-619-704-022-7
роман

“Семейна сага с множество духовни и морални проекции. Това е книга за разкъсаните духовни връзки не само между поколенията, а и вътре в тях, книга за болката от непоносимата човешка близост, за онова „плашило”, което противопоставя цели фамилии едни срещу други, за призрака на злото, което шества не само сред институциите на властта, за мъката, която ни съпътства чак до гроба, а и отвъд него.”

Донка Петрунова


„Плашилото” е роман за хора, преживели и осъзнали горчивите уроци на живота, но и за тези, които тепърва ще ги учат.
Типична българска семейна сага, каквато много от нас са изпитали на гърба си и са я „скътали в гънките на душите си”, както сполучливо се изразява авторката. Дали историите са истински, изстрадани лично или са чути и майсторски пресътворени, това читателят ще реши сам.
Но авторката се осмелява да ни разкаже тази семейна и животописна история съвсем неподправено, искрено, от сърце. Така че да я съпреживеем, да се замислим, да извлечем поуки. И може би да станем малко по-добри.
Книгата е спечелила конкурс на Министерство на културата.


Stacks Image 408

Александър Марамски
Кръгът на смъртта
224 стр., 14 лв.
ISBN 978-619-235-036-9

Една сериозна заявка за българско присъствие в жанра на трилъра.
София е обхваната от безпрецедентна терористична вълна. Терористите имат за цел не просто да причинят щети и да убиват мирни граждани, но и да пренесат войната с цялата й трагична жестокост и драматична показност в европейска столица. Романът разказва за съдбата на няколко различни герои през тези кървави 24 часа. От една страна са жертвите на терора – гражданите начело с главния герой Валко, бивш служител на СОБТ и настоящ гард в нощен клуб, а от друга, организаторите и извършителите на терористичния акт – наемникът Варгас и Омар Халим.
Как би реагирал човек при подобна ситуация? Би ли се скрил и изчакал помощ? Или би постъпил като Валко, който разбира, че животът на племенницата му е застрашен и затова тръгва да я спаси. Докато останалите граждани са беззащитни жертви, той става хищник, маскиран в кожата на жертва. Спасява много човешки животи, превръщайки се в същински кошмар за враговете си...


Stacks Image 421

Валентин Стоев
Вулгарните романтици.
Война и мир на прехода

1008 стр., 25 лв.
ISBN 978-619-235-035-2

Има две фрази, които адски прилягат на българския преход. Същия, който се точи вече 30 г.
„Ние тази власт с кръв сме я взели, с кръв ще я дадем!“ Нищо такова обаче не се случи. Българският преход с това се и прочу – с безкръвието си. Мина тихо и мирно, с аплодисменти – като на театрална премиера.
Кръв прокапа след това. И капе до днес. Най-обилно прокървихме при „масовата“ и „касовата“ приватизация. И при виртуозната трансформация на политическата власт в икономическа по иностранни схеми, дошли от североизток.
Втората фраза е: „Въжето се развива точно толкова време, колкото се е навивало!“ Много успокоително. На фона на 45-те комунистически години, остават още „само“ 15! Направо сме за завиждане. И колко от нас ще го доживеят! Това – след прехода!
Има и друго. Докато развиваме едното въже, не ни ли увива другото въже, от което, казват, развързване няма.
Колкото до възмездието – кой пита? Какво е това нещо „възмездие“!? И има ли възмездието почва у нас?


Stacks Image 434

Емил Минчев
БЯС
352 стр., 16 лв.
ISBN 978-619-235-003-1

Добре дошли в град Унтерщат, едно от най-опасните места във Вселената, където всеки крие някаква тайна и нищо не е такова, каквото изглежда. Младо момиче е отвлечено на път за училище. Следите сочат към богат архитект с тъмно минало и зловещ сатанински култ с влияние по високите етажи на властта. Полицаите прекратяват разследването и се опитват да потулят случая. В отчаянието си бащата на изчезналото момиче се обръща към Бънк Ромеро – частен детектив с необикновено развито обоняние, непогрешими инстинкти и желязна воля, който няма да спре пред нищо, докато не надуши извършителите и не осуети техните чудовищни планове. НЕУСТОИМ КОКТЕЙЛ ОТ ДЕТЕКТИВСКА МИСТЕРИЯ, НАУЧНА ФАНТАСТИКА И ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ТРИЛЪР.


Stacks Image 447

Атанас Арнаудов
Пай’ са, Европо… Идем!
Сатирична проза
80 стр., 9 лв.
ISBN 978-619-235-012-3

От дългите си скитания съм останал с твърдото убеждение, че за да разбереш българина, трябва да го заведеш… в чужбина.
Може би поради географското положение на страната, където най-различни племена и народи с векове са хвърлили семето си, или поради дългото ни капсулиране, българинът в чужбина не е българинът в красивата си родна страна.
Виждал съм как кротки по природа хорица изведнъж стават нагли и агресивни, щом преминат границата, и обратно. Наперени екземпляри се смотават и загубват ума и дума пред някоя лъскава витрина.
Има обаче една категория хора, които, попаднали веднъж в чужбина, са ми особено „любими“. Това се тези, които поради връзки, партийна принадлежност или още кой знае какво, са се настанили удобно и охолно в българските представителства там. И ако някой си мисли, че когато попадне в беда извън страната и потърси помощ, ще получи съдействие от намиращите се там, уж точно за това, байганьовци, жестоко се лъже. В повечето случаи нашенецът е в заветната чужбина, за да печели пари, и всеки опит да го разсейваш от това му начинание с някакви си твои проблеми, се посреща на нож.
Поради това някои от моите разкази-фейлетони са посветени именно на тая каста, която с простащината си до голяма степен е допринесла за недоброто име на българина в чужбина.


Stacks Image 473

Емил Минчев
НЮХ
352 стр., 16 лв.
ISBN 978-619-704-061-6

Бънк Ромеро е частен детектив, който има необикновена дарба – изключително развито обоняние, което му позволява да надушва следите на всеки злосторник и да разплита случаи, които биха измъчили повечето детективи. Един ден в кантората му влиза красива жена, която го наема, за да разследва кражба на рядко лекарство от нейната дрогерия. Така започва един дълъг и странен случай, който ще сблъска детектива с корумпирани политици, фатални жени, опасни гангстери и извратени убийци.
Действието в романа се развива в далечното бъдеще, когато модерните технологии са променили начина, по който хората живеят, но не и самите хора, които продължават да копнеят за същите неща, за които копнеем ние – пари, власт, любов, издигане в обществото. Въпреки че действието в „Нюх“ се развива в бъдещето, романът представлява един интересен анализ на съвременното европейско общество, с всички негови конфликти, парадокси и противоречия.
„Нюх“ е дръзка и оригинална книга, написана с много въображение, чувство за хумор, деликатен усет за атмосфера и психологическа дълбочина. В контекста на една заплетена мистерия, издържана в най-добрите традиции на Агата Кристи и Джон Диксън Кар, авторът успява да разисква актуални теми като глобализацията, имиграцията, религията, дискриминацията, корупцията и много други.
Романът спечели конкурс на Министерство на културата.


Stacks Image 512

Десислава Христова
Не казвай на брат ти
130 стр., 10 лв.
ISBN 978-619-704-076-0

Всеки има тайни, които не иска да бъдат разкрити. Излизайки наяве, те нараняват.
Понякога някого, когото обичаш, понякога и теб самия. Но може ли една тайна да остане завинаги такава?
Възможно ли е да имаш отношения с двама братя и те да не знаят?
Да си изживяла голяма любов с единия
и после да отидеш при другия?
Да се надяваш бившия да не каже на брат си? Можеш ли да живееш в постоянен страх
да не разкрият тайната ти?


Stacks Image 525

Михаела Дойчева
Книга за важните неща в живота
112 стр., 7 лв.
ISBN 978-619-704-046-3

Важно е не само да си жив, по-важно е как живееш.
Важното е не да обичаш много хора, важното е какви хора обичаш.
Важен е не броят на хората, които наричаш приятели, важното е да има поне един, когото можеш да наречеш истински.
Важно е не къде си срещнал някого, важното е накъде отивате.
Едно от нещата, които ни правят повече човечни, е споделянето на емоции и преживявания, на изводи за живота, до които сме достигнали. Виждаме, чуваме, осъзнаваме, че някой е усетил същите неща като нас, проумял е същите истини, и ето – вече ни е близък. Това, което всеки търси в този голям свят, пълен с милиарди различни хора, е разбиране. В забързания живот, който водим, обаче все по-рядко ни остават време и енергия да преоткриваме себе си. Тайната на себеусъвършенстването се крие именно в това да отделяме време, през което да преосмисляме и извличаме мъдрост от своите и чуждите преживявания. Най-елегантният начин да направим това е чрез книгите. Тази книга ви предлага една „кутия“, пълна с емоции, от която можете да си вземете това, което ви харесва, а и да оставите това, което ви тежи. Нека в един свят на отчуждението да използваме изкуството и литературата, за да преодолеем различията си и просто да се обичаме!


Stacks Image 538

Стефи Недевска
Дърветата на Самотраки
Женска магическа проза
Къси разкази от нашата планета
Луксозно издание
128 стр., 15 лв.
ISBN 978-619-704-031-9

Дванадесет съвременни къси разказа и островни приключения разказани увлекателно и с фино чувство за хумор. Част от разказите са разгръщат на гръцките острови Самотраки и Крит. Книгата забавлява, пленява и ангажира читателя отвъд рамките на четивото. Авторката е родоначалник на нов жанр в българската литература женска магическа проза и е определяна от критиците като наподобяваща Исабел Алиенде. Книгата е свежа, уникална, различна от всичко останало на българския пазар и превръща в читатели дори „заклети нечетящи”. В нея се съдържат пластове от духовност и култура, които я правят достъпна за широк кръг възрасти и интереси.
„Дърветата на Самотраки” е космополитна книга адресирана към новото време и хората, надскочили рамките на националната идентичност и определящи себе си като граждани на света.


Stacks Image 564

Иван Иванов
Старият мръсник си го връща
Разкази
94 стр., 10 лв.
ISBN 978-619-704-094-4

Едва ли има някой, който да не знае изреченото от създателя на новото олимпийско движение – великият Пиер де Кубертен: „По-важно е да участваш, отколкото да спечелиш“. Наскоро разбрах, че тези думи имат и продължение: „Не е важен триумфът, важна е борбата“. В ръцете си не държите поредния, изключителен бестселър от някой знаменит автор. В моите първи софийски есен и зима събирах мислите и спомените си по пейките на студентски град, също като вятъра, който разпилява и после отнася нанякъде кафявите, сякаш никому ненужни листа на обрулените дървета. В тъжната самота не написах, а преживях отново тези двайсетина истории. Едва ли сътворих нещо велико, по-важното беше...
Чувството от това е между кориците.


Stacks Image 577

Иван Иванов
Старата къща
Роман
96 стр., 10 лв.
ISBN 978-619-704-068-5

От автора: Питам се – нощем когато се пробудя, вечер преди да заспя, сутрин, когато отворя очи и през деня, потънал в мислите си: „Кой съм, къде съм, какво търся и защо съм тук?“.
Дойдох да търся отговора в старата, почти съборена къща. Стои си той и чака да го открия, скрит между гредите в пустата стая, запълнена с ненужни неща, потънали в прах и оплетени в паяжините на мълчанието. Всеки един от нас има поне по една такава стара къща, с напукана от времето мазилка, скрила в пазвите си нашите, на родителите ни, на бабите и дядовците ни, кодирани от вечността, спомени.
Пиша всичко това и се чудя – кой ли ще го прочете? Онези момичета и момчета, които се хвалеха колко са изпили на снощния купон, или другите – омагьосаните от преследване и трупане на парите в абстрактния им свят от ненужни стойности, забравяйки дори имената на децата си. Или пък тези, които хващат първия самолетен полет към бягството от собствения си свят, с думите: „Няма да се върна повече!“
Може би пък тъкмо за вас, за да не забравяте!
Сигурен съм, че в онази вълшебна част от секундата, миг преди ангелите да го понесат във вечността, човек е там – където за пръв път е отворил очи, погледнал света и помирисал въздуха – ухаещ на неговия първи ден и дом. А до тогава, в очакване на великото тайнство търсим нашето мъдро като живота начало, за да откриваме в него уж непотребните частици от себе си и да го вграждаме в бъдещето и мечтите на своите деца.


Stacks Image 590

Никола Филипов
Амфитрита
роман
160 стр., 10 лв.
ISBN 978-619-704-062-3

Когато в малко рибарско селище се ражда момиченце, моряците го кръщават Амфитрита, по името на митологичната богиня, съпруга на морския повелител Посейдон. Момиченцето пораства и се превръща в красива девойка, която привлича вниманието на младия Божидар. Двамата се влюбват и решават да свържат съдбите си, но животът ги отпраща в различни посоки. И докато Амфитрита чака своя любим да се върне от морско плаване, се случва нещо, което ще изправи и нея, и любовта ѝ пред съдбоносно изпитание.
Никола Филипов е писател, поет и драматург. Роден е на 15. 01. 1930 г. в Ловеч. Бил е морски офицер. Автор е на романа „Пътека от любов”, сборника разкази „Малкият голям свят”, шаржовата поема „Стихия морска ни призва” и стихосбирката „Чеда на морето”. Член е на СНБП.


Stacks Image 603

Стефан Стамболов
Ей, народ поробен, що си тъй заспал?
96 стр., 5 лв.
ISBN 978-619-704-021-0

Политик и държавник, председател на Народното събрание и премиер на Княжество България, Стефан Стамболов (31.01./12.02.1854 - 18.07.1895) е най-влиятелната личност в годините след Освобождението. Като младеж една циганка му предсказва, че ще стане "голям човек", но ще умре "на улицата". Под знака на това фатално предсказание минава животът му. Роден е в Търново, учи в Духовната семинария в Одеса, но след завръщането си попада сред българските революционери. Става апостол на Търновския революционен окръг, организатор на Българското опълчение, а по-късно - и на Кресненско-Разложкото въстание. Като политик, стига до най-високите постове в държавата. Под управлението му България изживява невероятен икономически подем, но той пада главоломно от върха и година по-късно е брутално убит в центъра на столицата.
Името му остава не само в аналите на историята, но и на литературата. В годините на националноосвободителните ни борби стиховете му възпламеняват сърцата и душите на българите, знаят се наизуст, пеят се и се разпространяват от уста на уста. Той е "съавтор" не на кого да е, а на гениалния Ботев. Общата им книга „Песни и стихотворения от Ботйова и Стамболова” има особено силно влияние и въздействие върху българите в онази епоха. Стамболов си има своя талант – да бъде ясен, директен и окриляващ със стиховете си. И те влизат в сърцата на българите, думите му стават думи за всеки родолюбец.
Любопитно е, че поставени и в съвременен контекст, много от тези поетични фрази зазвучат удивително съвременно – като упрек към безразличието на днешния българин към обществените дела, към търпението и примирението му.


Stacks Image 616

Романьола Мирославова
Дъжд през декември
140 стр., 7 лв.,
978-619-704-063-0
разкази

„Дъждовните“ разкази на Р. Мирославова са отломъци горест за българската действителност, молби за разбиране и съпричастност, изповеди за разбити надежди, паноптикум от дребни хора, с които се сблъскваме всеки ден, обременени от товара на собствената скрита болка или на разбулена тайна, стаена заради чужди грехове. Тук, в купела на горещото страдание, те ще се преродят и може би ще станат по-твърди. Жадни за живот, каквито винаги са били. Готови отново да даряват обич и всеотдайност. И прошка. Книгата представя авторката като майстор на късата проза. И тънък психолог, отчитащ вярно пулса на времето.”

Георги В. Николов

„Разкази, които излъчват светлина и осветляват най-затънтените кьошета на живота. Огърлица от съдби, която те прави съпричастен към героите. Романьола Мирославова с вещината на хирург ни напомня, че животът е смислен и съдържателен, ако ги няма лицемерието, злонамереността, егоизмът, лошотията и престъпността. Щастието се дължи на добротата, взаимопомощта, потребността да създаваш красота и да я даряваш на другите, любовта и доверието, които изпълват твоя ден.”
Лозинка Йорданова


Stacks Image 642

Николай Николов
С широко затворени очи (Хроника на протеста)
128 стр., 7 лв.
ISBN 978-619-7040-13-5
публицистика

Искате ли денят Ви да започне добре? Рецептата е проста. Пускате компютъра си и създавате файл „Станишев и Орешарски”. След това го премествате в кошчето за боклук. Компът Ви пита – наистина ли искате да се отървете от „Станишев и Орешарски”? Вие отговаряте – да!!! Чува се шум от дръпнато тоалетно казанче и на лицето Ви изгрява усмивка. Светът е хубав и поне от персоналния Ви компютър дебне спасение…
Ако този анекдот не Ви възмути, сборникът, който държите в ръцете си, е именно за Вас. За онези, които изписват думата „Протест” с главна буква... И са наясно, че в нашия език думата „морал” не се пише с „у”!
Всички протести по нещо си приличат, но тук ще говорим за Протеста – събитието, което чакаме вече 23 години…

Ники Николов


Stacks Image 655

Катя Зографова
Култът „Яворов“
литературна критика
цена 5 лв. (в комплект заедно с "Панихида за Яворов" от Гео Милев)
ISBN 978-619-7040-10-4

Видната литературоведка и изследователка на българската литературна класика Катя Зографова изследва раждането и трансформациите на култа към големия български поет с трагична съдба.
Яворовият култ се изгражда трудно, на моменти изглежда дори провален. Когато Екатерина Каравелова и нейният кръг, вечно жадните за сензации медии, представители на съдебната система, дори културни хора като Андрей Протич подемат демонизацията на Яворов като убиец и подлец, отговарят им шепата спартанци на култа „Яворов“. Това са онези малцина негови приятели, ценители, критици и борци за освобождението на Македония, които безусловно вярват в Поета и в неговата невинност. Това са големите, влиятелни интелектуалци, които с авторитета си храбро застават зад подхвърления на публично опозоряване и мизерно съществувание Яворов, който вмества в сърцето си вековната мъка на българите, на арменците, на евреите, на човека въобще, а е обречен да изпие горчивата чаша на похулен от собствените си сънародници!...
Скоро след смъртта на поета е създаден Комитет за въздигане паметник и украсяване на гроба му. В състава му влизат проф. Б. Пенев, В. Василев, д-р Т. Николов, Ал. Паскалев, М. Генов. Но съществува и друга форма на култа „Яворов“. Съкровен, непубличен. Този на семейството му. Веднага след смъртта на поета близките му затварят неговата стая. Само най-видни гости имат привилегията да влизат и преспиват в нея: Гео Милев; цар Борис III, пристигнал в града след голямото земетресение 1928, Багряна през 1929, Васил Стоилов, евакуиран тук по време на Втората световна... Тихо обожание към Яворов изповядва и поетесата Екатерина Ненчева, неговата ученичка наред с Дора Габе.
Сред формите на култа е и музейният, този към овеществената памет за Поета. Факт е, че в миналите времена е съществувал не един, а цели три музея на Яворов – първият, от 1954 в родния Чирпан, открит за 40-годишнината от смъртта на поета, вторият – в София през 1963, и третият, по-скоро символичен – в една стара къща в Поморие...
Такава е драматичната история на култа „Яворов” – от мъчителното му светло раждане – до опитите за рушенето му днес, когато имаме тежката културноисторическа мисия да спасим музея му на ул. „Г. Раковски” №136 в София като храм на недостижимото, виртуозно, горестно, провидческо, гениално Слово на световния ни поет. И като сакрално национално място за поклонение, в което и днес се пази леглото, на което се е самоубил Яворов, ритуално облечен в четническата си униформа, в която се е борил за освобождението на Македония...
Книгата включва и проникновен критически анализ на „Панихида за Яворов” – уникалната поетична творба на Гео Милев. Според Катя Зографова тя е връх в култа „Яворов”.
Изследването на Катя Зографова е в комплект с фототипното издание на „Панихида за Яворов” на Гео Милев. Изданието е спечелило конкурс на Министерство на културата.


Stacks Image 668

Венцеслав Новхристов
Папо и неговата К(о/а)мпания
224 стр., 10 лв.
ISBN 978-619-704-024-1

Сатира за „интелектуалците“, политическата класа и изобщо за липсата на посока и желание за общи действия в страната ни - това е романът „Папо и неговата К(о/а)мпания“ (изд. „Изида“) на участника в „Ръкописът“ Венцеслав Новхристов. Книгата следва разказваческия глас на главния герой Тодор Петър, завръщащ се в България след около 20 години емиграция в Германия, за да прекара лятната си ваканция заедно с малкия си син Стоян. На къмпинг край Созопол и в самия град той и синът му се срещат с членовете на компания от времето на социализма. Това са хора от интелигенцията, като част от тях са били или продължават да бъдат емигранти в различни части на света, други са свързани с елита на политическата върхушка, правят бизнес в съвременна България, гледат отвисоко или просто показват песимизма и цинизма си към безпътицата на обществото.
Тодор Петър се връща в Германия, след това решава да я напусне и окончателно да се прибере в родината си. Съдбите на героите се преплитат и от този калейдоскоп се изгражда образа на днешна България.
„Папо“ е съчетание от немското „папа“ и българското „татко“. Компанията са неговите приятели, а Кампанията е обсебеността на главния герой да търси път и изход от бедите, залели родината му. Да търси възможност за съдействие, за да се бори срещу тях. Но остава сам... и смешен. Виждайки обаче ясно картината на съвременна България, човек може да си зададе въпроса: кой всъщност по-смешен...
Заедно с това Кампанията е и търсене на нови любови, и политически съперничества (най-вече на маса, както се прави в България)...