Stacks Image 920

Албена Тодорова
Птици в утрото
Birds in the Morning

стихове
двуезично издание на английски и български
48 стр., 12 лв.
978-619-235-159-5

Книгата Птици в утрото включва хайку, сенрю и тристишия.

Стихосбирката представя разнообразни теми и ракурси, насочени към живота и мястото на човека в него. Стиховете носят послание за свобода - и в пространството на природата, и в полета на човешкия дух, както и поетическото усещане за очакване на нещо ново, което предстои да се случи.

В текстовете авторката споделя своето философско разбиране за моментите, в които природата докосва човешката душа. А също и за времето, което събира в себе си миналото, настоящето и бъдещето и се оглежда във всичките сезони на живота. Светлината на надеждата и вярата се срещат с добротата, търпението и вглеждането в себе си и определят посоката, в която върви човекът.


Stacks Image 973

Димитър Христов
Украински щит
стихове
50 стр., 10 лв.
978-619-235-154-0

Стиховете в книгата Украински щит на Димитър Христов са категоричен и тревожен зов против бруталната руска агресия срещу Украйна и срещу стремежа на човечеството да спаси мира в XXI век. Поетът е солидарен с жертвоготовните и достойни украински защитници на своята родна земя, защото те отстояват изконни човешки права и свободи. Поетът е съпричастен със съдбата на милионите украински бежанци - жени и деца, които търсят убежище по-далече от смъртта и разрухата. И това е още един пример, че истинският творец не може да бъде равнодушен, не може да мълчи и да бездейства, когато загиват невинни хора. Когато човешката цивилизация е в опасност.

Известният български поет, преводач и бард Димитър Христов е автор на книги със стихове, на драматургия и на песни за китара и глас. Носител е на престижни национални и международни литературни награди. Като лирик той продължава и развива традицията на темпераментната и духовно извисена любовна поезия, а неговото родолюбие и човеколюбие го вдъхновяват за творби със социална и философска проблематика. Неслучайно Димитър Христов изповядва кредото, че творецът във време на мир и хармония трябва да бъде пацифист, но в разгара на конфликти, на агресия и кръвопролития е длъжен да защити човешките ценности като свобода, независимост и неприкосновеност на правото на живот и съзидание.


Stacks Image 984

Богослав-Тервел П. Тодоров
Денят, в който няма да те видя
стихове
96 стр., 17,50 лв.
978-619-235-161-8

Многолика книга, в която няма закономерности, освен тези на дълбоката зашифрованост. В стиховете е вписан смисълът на живота за младия автор. Има любовна, философска, по-емоционална, дори обществено ангажирана и най-вече неподправена поезия. Редакторка на стихосбирката е поетесата Маргарита Петкова, а книгата включва 74 стихотворения.

"Богослав-Тервел Тодоров и поезията му са прекрасни, талантливи до невероятност! За мен е чест да се докосна до такова явление, до такава енергия и талант до безкрайност... От страниците на дебютната поетична книга на Богослав-Тервел Тодоров усещам чувствителността на поет, гласа на мъдрец и бунтарството на младото вино, а той - поетът е само на 21 години!"

Доц. д-р Пенка Илиева-Балтова


Stacks Image 995

Светлана Николова
На раменете ми
стихове
64 стр., 12 лв.
978-619-235-160-1

"Читавата поезия „стреля право в сърцето“ и последното нещо е да останеш безразличен. Определено е качество, че авторката владее класическия стих така, че да не я ограничава. Но по-красивото ѝ качество е, че има очите и душата на поета. За да забележи чуждата болка и да я погали с метафорите си, за да получи хорски плесник (разбирай – неразбиране) и да отвърне с поетична прошка. Толкова е уютно и истинско между тези две корици!“ - Камелия Кондова
Светлана Николова е филолог, журналист и PR, експерт по дипломация и международни отношения. От 2017 г. е зам.-директор на професионалната гимназия „Захари Стоянов“ в Харманли. Автор е на стихосбирката „Дъждовни магистрали“ („Книга на 2014 г.“, КДК Хасково, „Южна пролет“ 2015). Занимава се активно с обществена дейност, радетел е за съхранението и популяризирането на „Изворът на Белоногата“ до Харманли. „Доброволец на годината“ (2022) за опазване на културното наследство. Носител на множество национални и международни награди за поезия и проза.


Stacks Image 959

Мария Софрониева
Божествена кръв
20 лв., 64 стр.
978-619-235-155-7

Остава само пътят, който си изминал. Остава само това, което си почувствал. Виждаш само това, което си приел...
Мария Софрониева е родена в Силистра през 1974 г. Житейският ѝ път лъкатуши между биологията, органичната химия, музикални предавания в БНТ и коафьорството. Но в сърцето ѝ винаги е било творчеството – рисува, пише стихове и проза от ученическите си години досега. „Божествена кръв“ е първата ѝ книга.


Stacks Image 933

Лилия Георгиева
Тишина
18 лв., 80 стр.
978-619-235-131-1

Животът е пътуване към Първоизточника. Това е универсална истина на индивидуалното самопостигане. Пътят е един, но предизвикателствата по него – различни. Всички хора притежаваме едно общо качество – създадени сме по Единия образ и подобие, което е привилегия, но и отговорност да бъдем генератор и проводник на творящата жизнена енергия.
Тази книга съдържа стихове, които внушават тишина, но и такива, които нарушават тишината. С тях се обръщам към Създателя, към Човека, към Природата, към Родината, към Твореца и към Творението, към Битието и към Вечността. Към Себе си. Към цялото, от което всички сме част. Към Вас.


Stacks Image 946

Наталия Георгиева
Думи от коприва
15 лв., 80 стр.
978-619-235-156-4

"Думи от коприва" - поетичната книга на Наталия Георгиева излезе в издание на "Изида". Редактор е Маргарита Петкова.
Прочетете едно стихотворение от книгата:

Наричам те Любов
В съня ти тайничко дойдох.
Нахлух в теб като неканен гост.
Притихнах в тишината ти.
Познах горчивината и,`
скрит в теб, скрит от мен
в твоя свят стаен.
В съня от спомени потънала
се плъзна неотронена сълза.
Целунах я с устни
да изпия натежалата тъга,
за да усетя твоята усмивка,
блага и добра.
Ах, моя си, познах те, моя си,
истинска като след нощ деня,
красива като цвят на роза.
Намерих те и няма да те пусна!
Назовавам те по име,
наричам те
Любов


 
Stacks Image 906

Елисавета Шапкарева
Корен от мандрагора
12 лв., 60 стр.
978-619-235-132-8

В новата си стихосбирка Елисавета Шапкарева продължава и разширява своята поетика, привидно бягайки от лаконизма на терцета (хайкуто), като удължава изказа, но опазва изчистеността и „еднократността“ на образа. Голямата отлика и достойнство на нейния глас в българската литература е способността ѝ да се съсредоточи върху един обект на поетичес­ко съзерцание и само с няколко словесни щриха да го направи релефен, изпъкващ, открояващ се, запомнящ се: такъв, че го носиш и осмисляш бавно в рецептивното си съзнание, продължаваш го, дозавършваш го като част от себе си. В силна семантична позиция в заглавието са коренът и мандрагората; коренът като основа, непоклатимост, идентичност, първопричина и тласък на съществуването, растението – като надграждаща мистика, неузнаваемост, тайнственост, магия, медитативно съчетание на въображение и дух. Споделена поезия – диалог и привличане.

Проф. д-р Людмил Димитров


Stacks Image 330

Боряна Калис Калистрина
Всеки ден е четири следобед
15 лв., 160 стр.
978-619-235-128-1

Тази книга е вълнуващо събитие за почитателите на модерната поезия. Тя е не само сборник и откровение, а и своеобразен диалог на теми, които засягат всички в нашето съвремие: за живота, за мястото на твореца и всеки един от нас в него, за поезията и за мястото и участието ни на голямата политическа сцена. Модерният изказ на авторката е забележителен, а нейните креативни и неочаквани метафори ни въздействат, като създават незабравимо интелектуално изживяване.

Проф. Мария Цакова


Stacks Image 893

Зоя Минева
Отвъд реката на мълчанието
12 лв., 64 стр.
978-619-249-032-4

Може ли да се носят две дини под една мишница? Разбира се, че е възможно. Зоя Минева, която е известен художник, радва своите читатели и с новата си книга. Прецизните й думи са като майсторски щрихи, нанесени от острия писец на сърцето, за да разкрият картината, в която слънцето и въздухът, любовта и самотата, сладкото и горчивото, вплетени в едно, както е винаги в живота, ни отвеждат в нейния свят. В нейния свят, който се оказва и наш. Защото през живота на всеки тече река на мълчанието, онова мълчание, дето понякога крие и разкрива много повече, отколкото може да се каже с думи. Прочетете, преминете и се разпознайте. Благодаря ти за твоята река, Зоя Минева! Останалото, знаем, е мълчание. От възхита.

Маргарита Петкова


Stacks Image 880

Мария Илиева
Няма път, нито време до тебе
12 лв., 80 стр.
978-619-235-117-5

Често ни се струва, че няма път в посоката, в която искаме да тръгнем, че дори и да го намерим, няма да ни стигне времето, за да го извървим до там, докъдето стигат мечтите ни, до най-съкровеното място – сърцето ни. Но път винаги има и времето
е винаги точно разчетено, защото сърцето отмерва секундите, часовете, годините. То е най-верният ни компас и най-точният часовник. То е нашият рицар, който винаги бди над нас, пази ни и никой и нищо не може да ни вземе в плен, докато му се доверяваме.
Книгата на Мария Илиева е доказателство, че поезията винаги ни води за ръка по пътя, който е най-верният. Убедете се сами, намирайки частица от себе си в тези страници.

Маргарита ПетковаStacks Image 839

Апостол Мушмов
Безсънни нощи
7 лв.
978-619-235-114-4

Бунтар, професионалист и накрая поет, може би така са подредени етапите в човешкия живот. Не изключвам да има и следващи, но от разстоянието на моите току-що навършени 50 години като такъв ме определят книгите ми. Поетичната от тях държите в ръцете си. И тя, като най-малкото дете в семейството, привлича най-много вниманието и симпатиите на родителя. Надявам се да спечели и вашите! Голямата любов е нещо, което заслужават всички, за което си струва да живееш и разказваш. Приемете скромния ми опит да предам усещанията, емоциите и опиянението, свързани с моята...


Stacks Image 826

Вера Костадинова
Ако аз те поканя на танц
10 лв., 64 стр.
978-619-235-115-1

ВРЕМЕТО НА ВЕРА


„Късен дебют“ на някои може да прозвучи като оксиморон. Но... творецът излиза на показ, когато е готов за това, независимо от време, събития или житейски обстоятелства. Късен или ранен е дебютът на кокичето? Или на листопада? На слънцето и на луната? Зависи от гледната точка, но най-вече от смисъла и съдържанието. Вера Костадинова прави своеобразен реверанс пред своите читатели със стихосбирката си „Ако аз те поканя на танц“. Стихосбирка с изстрадани стихотворения. Първият бал, в който кани на танц живота, любовта, болката. Просто се доверете на нейните стъпки, стихотворни и животворни – лесно е да хванете такта и да я следвате от първата до последната страница. За да се връщате към тези, в които сте се открили отново. И тогава, може би, ще разберете и дълбочината на мисълта й: „...ще танцуваш ли с мен, Животе?!“

Когато става въпрос за поезия, наистина за поезия, а не просто за стихотворения, никога не е късно или рано, а винаги навреме.

Времето на Вера Костадинова!

Маргарита Петкова


Stacks Image 813

Ивайло Костов
И някъде расте небето
12 лв.
978-619-235-113-7

Ивайло Милев Костов е роден на 13. 04. 1976 г. в София. След завършване на средното си образование следва „Актьорско майсторство” в класа на професор Елена Баева, както и логопедия, и журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Израснал е в семейство на юристка и художник, от които наследява любовта си към книгите и изкуствата. Пише от 18 годишна възраст и досега са издадени стихосбирките му „Под звездите озарен” (2004), „Целувката” (2012), „Изворът на любовта“ (2016). „Целувките ще бъдат две“ (2017) и „Животът ми е нежна болка“ (2020). „И някъде расте небето“ (2022) е шестата му книга.


Stacks Image 800

Димитър Христов
Спасяване на красотата
лирика
160 стр., 12 лв.
ISBN 978-619-235-080-2

Очевидно заглавието на книгата кореспондира с гениалната мисъл „Красотата ще спаси света“. Но авторът си поставя въпроса: А кой ще спаси красотата?! И търси отговорите в своите творби, в които история, съвремие и бъдеще се преплитат, защото времето е единно както и класическата категория за красиво. Ето защо материалният израз на красотата е невъзможен без духовната озареност на любомъдрието и алтруизма.
В продължение на предишните си книги с поезия, Димитър Христов отново показва завидно майсторство в изграждането на поетическите форми от лиричното стихотворение до поемата и либретото. Ако изследваме и богатството на римите в неговите творби, ще се убедим, че българският език не е изчерпал потенциала си за римуване и дава огромни възможности на поетите да развиват традицията и да модернизират мерената реч.
Книгата „Спасяване на красотата“ е постижение не само на своя автор, но и послание на съвременната ни поезия, която не се бои от злободневието и духовната криза, а атакува дръзко и категорично с отстояването на родолюбиви и общохуманни ценности, като ги преосмисля и пренася напред към душевността на сегашните и следващите поколения.


Stacks Image 343

Катерина Кирянова
Ангелите не умират
лирика
96 стр., 8 лв.
ISBN 978-619-235-075-8

Катерина Кирянова е родена в гр. Петрич. Завършила е ИДНУ в гр. София, ВПИ и две специализации за организация и управление на образованието. Работила е като директор на учебни заведения в продължение на 41 години. Член е на СБП. Има издадени 25 книги за деца и 24 за възрастни. „Ангелите не умират” е нейната 50-а книга.


Stacks Image 356

Димитър Димитров
Любовна партитура
лирика
160 стр., 10 лв.
ISBN 978-619-235-076-5

Многопесенната муза от картината на Тинторето с деветте музи и с музагет Аполон е наречена от древните гърци Полихимния. Човекът от нейната свита, човекът на многото химни, човекът – певец и композитор, поет и музикант, е пред Вас.
„Любовна партитура” е книга с поезия, посветена на Н.В. Любовта, книга, белязана от целувка на Ерато, но в нея няма показната еротика или чалга чувствата на бездарието. Тя съдържа песни за любов. Жена и мъж се изповядват един пред друг, жена и мъж, които са вкусили причастието на любовта…


Stacks Image 369

Петя Цолова
Градината на Ева
лирика
110 стр., 8 лв.
ISBN 978-619-235-046-8

* * *
И нося все така безценното мое съкровище
от мечти, надежди и песни в душата си.
Да ми го отнеме, никой и нищо до днес не успя.
И, надявам се, няма да може това да стори и смъртта.
Все някоя моя песен ще оживее и за някого ще прозвънне
след време, дори подир мен. Песен за любовта –
най-важното нещо в този наш свят човешки…
А по човешки и до ден днешен неподреден.


Stacks Image 382

Таня Попова
Цвят на кактус
лирика
84 стр., 8 лв.
ISBN 978-619-235-047-5

ОТКРОВЕНИЕ

Не бих могла да искам повече.
Душата ми отдавна се насити
на хляб и вино, на разпятия,
на прошки и на вричане, на откровения.
Отдавна всички влакове заминаха.
Сега очаквам тихото завръщане
на онова детинско, светло чувство,
че коренче съм пуснала полека
поне в едно, а може би и в повече сърца,
които ще забързат своя ритъм,
когато мойто уморено ще замлъкне.


Stacks Image 395

Паун Гашев
Изповед
лирика
112 стр., 8 лв.
ISBN 978-619-235-058-1

Не ще се уморя да повтарям,
че четящият човек е по-знаещ, по-можещ и по-добър!
Убеден съм, че всеки любознателен човек, който се докосне до тази книга и я прочете, ще открие в нея частица от себе си!

Една изповед не стига на света.
Кога тепърва туй ще проумея:
че животът ми е пълен с красота,
която не успях да изживея?


Stacks Image 408

Евгени Велев
Атрофия на сетивата
стихове
60 стр., 10 лв.
ISBN 978-619-235-041-3

Евгени Велев е поет, художник, доктор на науките и професор вУниверситета по библиотекознание и информационни технологии. Има редица публикации в областта наизкуствознанието, естетиката, културологията, наукознанието и визуалнитеизследвания. Автор е на десетки статии, научни доклади, монографии и книги. Носител е на Първа награда за поезия в конкурса „Мелнишки вечери на поезията”. Поетичната му книга „Атрофия на сетивата“ няма претенцията да е поредноторекламно явление с дълголетието на литературна еднодневка. Защото всички опитина твореца да разкрие през оптиката на мерената реч мировъзренията си имат една-единственацел: да не позволи на духовната летаргия да ни обземе, да предизвика у насонова жизнерадостно любопитство към битието, което би ни дало кураж дапродължим пътя си по достоен начин. Защото сме създадени на тоя свят за да живеем в хармония снебесните повели, в смирение и състрадание към чуждата болка. „Сърцето ми беден, бе нощ, пустиня бе, хастара на луната надгробен камък бе, с надпис скръст, без кръст или просто камък… След поредния пир среднощен на сетиватамисълта е полудяла, бляновете подготвят бягство, мечтите са уморени, непоносимае болката духовна“, изповядва поетът. Творбитена Евгени Велев са заредени със силно, често и озадачаващо въздействие, което еоткровена провокация на закърнелия ни от примирения и компромисни съучастиявкус. Той постига внушенията си с обобщаващи и запомнящи се метафори, скласически образи. Това не са моменти хрумвания, а изстрадан опит – резултат натревожната любов на поета към живота, към човека и битието му. Това са стихове,продиктувани от стремежа му да съхрани и защити всичко добро, хубаво идостойно. Да го посочи и чрез споделянето да го полее със светлината намножество човешки очи, да намери впоезията потвърждение на пътя и посоката, която ни е обединила. Същевременноонова, което не попада в измеренията на неговите творчески и нравственикритерии, е храбро отрицание на злото и несправедливостите – както в чистобитиен, така и във философски смисъл.


Stacks Image 421

Димитър Христов
Остров за двама
лирика
96 стр., 10 лв.
ISBN 978-619-235-034-5

ДИМИТЪР ХРИСТОВ е автор на книги със стихове, на пиеси и песни, които изпълнява с китара. Превежда поезия от няколко славянски езици. Има преведени книги с поезия и драматургия в Русия, Украйна, Полша, Франция, Германия, Сърбия, Република Македония, Албания. Носител е на национални и международни литературни награди. Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти.
Лириката му продължава и развива богатата традиция на българската поезия, вдъхновена от интимния свят на мъжа и жената. Чувственото дионисиевско начало е обогатено със съвременното светоусещане за нежност и очарование, за ласка и съкровеност. Любовта в неговите стихове е в основата на живота, на отношението към света, към другите и към себе си. Истинската любов не признава забрани, руши догмите и граничи с безсмъртието, тя е градивна сила и осмисля съществуването ни. Любовта определя и взаимовръзките, и общуването на индивида с духовния и с материалния свят – с природата, с миналото и с бъдещето – с наследеното и завещаното.
Витални, темпераментни и интелектуално обагрени, стиховете на Димитър Христов се противопоставят на емоционалната недостатъчност, на грубостта и невежеството, на сивотата и агресията на всекидневието.


Stacks Image 434

Мария Костадинова - mariniki
Нежни безсъници
лирика
320 стр., 19 лв.
ISBN 978-619-235-033-8

Мария Костадинова е от хората, които изразяват себе си чрез думите, без да ги навират в лицето на читателя. Тя пише само това, което е минало през сърцето и – разпознаваме го по типичните за поезията ѝ сърдечни затишия, изразени чрез характерните многоточия. Излезлите от сърцето думи неизбежно дърпат тънките сърдечни струни на всеки един, който реши да разлисти книгата ѝ. Може би точно такава е съвременната поезия – тиха, ненатрапваща се, оставяща своя отпечатък.

Маргарита Петкова


Stacks Image 447

Красимир Костадинов
История за сърце и крадла, с убийство и възкресение
лирика
58 стр., 5 лв.
ISBN 978-619-235-025-3

Красимир Костадинов e роден на 17.06.1981 г. в гр. Пловдив. Завършил e езикова гимназия с английски и немски език в гр. Хасково и право в ПУ „Паисий Хилендарски”. Има една издадена стихосбирка – „28 години мълчание”, отличена с Национална литературна награда „Хермес” за поезия през 2010 г. В свободното си време обикаля по интересни и малко познати места.
През 2017 г. печели първа награда в Националния конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“, организиран от НЧ „Братя Миладинови – 1914“ – Петрич в чест на големия български поет Евтим Евтимов.


Stacks Image 460

Славимир Генчев
Или хубаво, или още
лирика
64 стр., 8 лв.
ISBN 978-619-235-005-5

Славимир Генчев е автор на десетина поетични, прозаични и хумористични книги, в които има място и за любовни увлечения и преживявания, но дотолкова, доколкото те са неразделна част от проявленията на живота, наред с всички останали.
В „Или хубаво, или още“ обаче творецът отдава дължимото само и единствено на Нейно Величество Любовта, защото:
– много хубаво е на хубаво единствено в любовта;
– при Нея всичко е просто устроено - физика, химия и любов;
– защото Любовта не е въпрос без отговор, а е отговор без въпрос;
– защото Любовта е такава прахосница - съществува, но само голяма…
Затова за Нея - или хубаво, или още.


Stacks Image 473

Виктория Катранова
Сезам, затвори се!
лирика
64 стр., 7 лв.
ISBN 978-619-235-002-4

Всички стоим пред вратите на любовта, шепнейки наум думите: „Сезам, отвори се!“, и очакваме да намерим съкровищата на тялото и душата. Но единствено Виктория Катранова знае, че съкровищата на любовта не са това, което изглеждат, че са, и може да каже: „Сезам, затвори се!“.

Маргарита Петкова


Stacks Image 486

Валентин Павлов - Вай
Светове
лирика
112 стр., 10 лв.
ISBN 978-619-235-014-7

За разлика от другите поети
не ме интересуват собствените трепети.
Аз искам през света да мина
и да го сложа във картина,
и който както знае
там, някъде, да се познае.


Stacks Image 499

Мария Илиева
На ръба на последната обич
лирика
192 стр., 13 лв.
ISBN 978-619-235-004-8

Как се чувства една съвременна жена, когато любовта, появила се внезапно, както всяка любов, се отличава от всички предишни? Когато дава точно толкова, колкото и взема, без да слага чувствата на везни? Когато те хвърля от звездите направо на твърдата студена земя, за да те извиси отново до седмото небе, отредено само за крехката взаимност извън времето и пространството? Когато се луташ между ежедневието и мечтата, между "да" и "не", между "искам" и "не бива", между приемането и отричането едновременно? Когато знаеш, че от ръба на тази обич може да се срутиш в бездната, но и може да полетиш към хоризонта с крило до твоето крило? Всеки от нас си е задавал тези въпроси. Или му предстоят. При всички случаи бихте могли да намерите отговорите в стихотворенията на Мария Илиева. Просто трябва да разгърнете книгата и да видите любовта през нейните очи, за да отговорите на сърцата си. Тези отговори не са универсални, но са истински и искрени, изстрадани и изтържествувани. Човешки, женски, без помпозни метафорични финтифлюшки и модернистични завоалирани недоречия. Казани са така, както ги чувства душата, застанала със затаен дъх пред неясното бъдеще на една голяма любов. И какво повече? - Маргарита Петкова


Stacks Image 525

Даниел Тунев
Чудовища и милосърдие
стихове
64 стр., 8 лв.
ISBN 978-619-704-096-8

Даниел Йорданов Тунев е роден на 14 октомври 1991 г. в гр. Сливен. От 2016 г. е магистър със специалност „Право“ от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, а от 2014 г. професионално се занимава с анализ и търговия на финансовите пазари. Поезията открива още в гимназията, като оттогава е награждаван за участието си в различни литературни конкурси: Национален литературен конкурс „Димитър Бояджиев“ (2013), „Копнеж за растящо творчество“ на Човешка библиотека (2014), Национален конкурс за студентско творчество „Георги Черняков“ (2015), Национален студентски конкурс „Модерното робство“ (2015), Национален конкурс за поезия „Пролет моя“ (2016). Негови стихове са публикувани в поетичния сборник „Няма да се извиня за младостта“, във в. „Словото днес“, сп. „Везни“, сп. „Знаци“. Включен е със свои стихотворения в „Антология на българската поезия – XXI век“. „Чудовища и милосърдие“ е първата му поетична книга.


Stacks Image 538

Михаела Дойчева
Полети и трептения
стихове
96 стр., 7 лв.
ISBN 978-619-704-084-5

Михаела Дойчева (р. 1993, София) е автор на много успешната и получила високи оценки „Книга за важните неща в живота“ (изд. „Изида”, 2016). Пише от четиринадесетгодишна, като в началото съсредоточава творческите си усилия върху прозата, но постепенно все повече се увлича и от поезията. За нея писането е страст и пристрастяване, в което всеки трябва да се потопи изцяло, да се превъплати и да открие себе си между редовете. „Полети и трептения“ е първата й поетична книга.

Повярвай,
разумът е съставен само от ограничения,
а сърцата водят единствено до полети и трептения.


Stacks Image 551

Даниела Табакова
Другата Марлене
Лирика
80 стр., 12 лв.
ISBN 978-619-704-073-9

Без драми

Този свят е несръчен сценарий за кино
и памфлет със запушена плътно уста,
сред тълпата със своята кротка причина,
с мисъл, чувства и мъничко разум вървя.

Разминавам очи, скрити помисли, хули,
чистота разпознавам в греховни лица.
Ти отсреща стоиш и тежи помежду ни
съчинена от страх, инвалидна лъжа.

Упорито се взираш, дори не помръдваш.
Всяко влюбване е разголен на пътя билборд.
И защо ми е пак от роман да се сбъдвам?
Да съм в твоя концерт виртуозен акорд.

Не очаквай да следвам човешката драма –
да стоя на перона с чадърче в ръка.
Извинена с хиляда причини банални,
паля нова цигара и целувам дъжда.


Stacks Image 564

Ивайло Костов
Целувките ще бъдат две
стихотворения
160 стр., 15 лв.
ISBN 978-619-704-086-9

Ивайло Милев Костов е роден на 13. 04. 1976 г. в гр. София. След завършване на средното си образование следва „Актьорско майсторство” в класа на професор Елена Баева, както и логопедия, и журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Израснал е в семейство на юристка и художник, от които наследява любовта си към книгите и изкуствата. Пише от 18 годишна възраст и досега са издадени стихосбирките му „Под звездите озарен” (2004), „Целувката” (2012) и „Изворът на любовта“ (2016). „Целувките ще бъдат две“ е четвъртата му книга.


Stacks Image 577

Ивайло Костов
Изворът на любовта
стихотворения
64 стр., 10 лв.
ISBN 978-619-704-065-4

Ивайло Костов е роден на 13. 04. 1976 г. в гр. София. След завършване на средното си образование следва „Актьорско майсторство” в класа на професор Елена Баева, както и Логопедия и Журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Израснал е в семейство на юристка и художник, от които наследява любовта си към книгите и изкуствата. Пише от 18 годишна възраст и досега има издадени стихосбирките „Под звездите озарен” (2004) и „Целувката” (2012). Настоящата е третата му поетична книга.


Stacks Image 590

Екатерина Пенчева
Едно момиче си рисува есента
стихотворения
96 стр., 10 лв.
ISBN 978-619-704-056-2

Новата книга на Екатерина Пенчева е не само крачка нагоре в творчеството й, но има и характер на поетическа равносметка. Тук са пренесени и се преливат един в друг основните мотиви в нейната поезия – любовта в най-широк смисъл, предаността към родителите и сантимента по детството, обичта към майката – иконата на дома, афинитетът към музикалната класика като извор на теми и емоции, като възможност за облагородяване на сетивата…
В поезията на Екатерина Пенчева има много живот и любов, цветове и багри, запомнящи се образи и оригинални метафори. Ако рисува есента (образ, влязъл в заглавието на книгата) с очакваните пастелни тонове и дъжд от емоции, то образът на детството изниква с неговото многоцветие и безгрижие. Жената, която се себеразкрива в тези стихове, е запазила детското в себе си. В нея още живее пролетното момиче, което не иска да порасне и се радва на безгрижно детство, но погледът е друг – от висотата на опита и годините. И така, стиснала своята кърпичка с надежди, тя върви от лятото към есента.
Екатерина Пенчева е родена е на 10.05.1965 г. в град Ловеч. Емблематичен образ на поезията й е любовта, но в творчеството й намират място разнообразни теми и идеи. Отличавана е в поетични конкурси с местно, национално и международно значение. Нейни творби са публикувани в литературни вестници и списания, алманаси и сборници с регионално, национално и международно участие. Член е на СНБП. Това е десетата й книга.


Stacks Image 603

Романьола Мирославова
Гарванов писък
112 стр., 6 лв.,
978-619-704-034-0
лирика

Много неизказана мъка, вопъл за живот, за повече светлина, за доброта, за пълноценно съществуване има в тази книга. През годините Романьола Мирославова е създала запомнящи се книги с поезия, като „Жито за помен”, „По стълбите на утрото”, „От небето идва любовта”, „Въздишки от вулкан”, „Час преди залеза”, „Замръзнали сълзи”... Сега обаче тя изненадва с по-различен стих и теми, които обикновено не са предмет на поезията.

"Гарванов писък" е съвършено различна от всичко, което е писала досега поетесата. Това не е предишната Романьола Мирославова. Образно казано, тя не е сменила само роклята, а и кожата си. Читателят сега ще види една нова, различна поетеса - със стихове, изригнали от душата и стаили дълбоки, трагични истини.
Това е книга за цената на живота и любовта. Стиховете са посветени на всичко онова, което стои отсам чертата на живота. Посветени са и на човека с всичките му слабости, и на изпитанията, които му поставя съдбата. Кое е важното в живота? Какво трябва действително да оценим, докато сме живи? Такива въпроси се изправят пред лирическата героиня, а отговорите ще търси и читателят.
В новата си книга Романьола Мирославова е безпощадна, трагично-иронична не само към недъзите на хората и живота, но и най-вече към самата себе си. Малко автори имат тази сила да изразят подобни мисли върху белия лист. Романьола Мирославова смело го прави, сътворявайки стихове, които достигат до сърцето и душата на читателя.

Книгата е спечелила конкурс на Министерство на културата.


Stacks Image 616

Романьола Мирославова
Реката остава същата
96 стр., 6 лв.
ISBN 978-619-7040-08-1
поезия

Новата книга на известната българска поетеса, съпруга на поета Евтим Евтимов, включва сонетни венци, създадени по класическия модел, и рубаи.

Залитна утрото назад към лунната пътека,
руините от приказния град затрупаха човека.
И той, невиждащ изгрева, с надежда се озърна.
Дано намери слънчев лъч по лунната пътека.


Stacks Image 629

Мара Белчева
Весталка, неразбулена мечта
128 стр., 8 лв.
ISBN 978-619-7040-15-9
българска лирика

Мара Белчева е една от най-значимите български поетеси. Съдбата й е трагична, защото Мара е обречена два пъти да скърби за мъжете, които бележат жизнения й път. На двадесет и три години тя става вдовица – съпругът й Христо Белчев (финансов министър на Стамболов) е убит. Това е голяма трагедия за нея и всички са покъртени от мъката й. Дворцовите ухажори, сред които е и княз Фердинанд, се мобилизират, но нямат успех. Когато Мара свързва живота и творчеството си с поета Пенчо Славейков, отново й е съдено да изживее същата трагедия и да се прости с любимия си.
Животът, личността и интелектът на Мара Белчева намират отражение в стиховете й. Настоящата книга има антологичен характер. В нея са включени не само стихотворения на Мара Белчева от трите й книги, но и нейни по-късни публикации в печата. Изданието представя разностранния гений на поетесата, която се вълнува както от дълбоко интимни човешки преживявания, свързани с любимия човек и сбогуването с него завинаги, но и от вселенски въпроси и проблеми (в последните десетилетия от живота си поетесата прегръща дъновизма и го превръща в свой прозорец към материалния и духовния свят).

Изданието е спечелило конкурс на Министерство на културата.


Stacks Image 642

Васил Чавдаров
По ръба на два свята
64 стр., 5.99 лв.,
ISBN 978-619-7040-26-5
поезия

ВАСИЛ ЧАВДАРОВ е роден през 1963 г. в с. Галиче, Врачанска област. Завършил е медицина във Висш медицински институт гр. Плевен ( сега Медицински университет) и факултативно журналистика. Бивш директор на Държавната психиатрична болница край с. Карлуково. Бил е председател на Постоянната комисия по култура, образование, младежки дейности и спорт към Общински съвет гр. Бяла Слатина (мандат 2003-2007 г. ). Занимава се с източни бойни изкуства, философия и култура. От 2011 г. работи в Република Франция като психиатър и психотерапевт.
Публикувал е свои стихове в над 30 издания на централния литературен и периодичен печат, както и в електронни издания. Превежда от френски език. Автор е на поетичните книги:“Монолог на един простосмъртен“(1993), “Мелачка на мозъци“(2000), “Разни светове“(2003) и „Другият в мен“(2007).
Член е на Международния клуб на писателите-лекари, на Съюза на българските журналисти и на Дружеството на писателите в гр. Враца.


Stacks Image 655

Васил Чавдаров
Ти, Неведоми, който и да си...
96 стр., 8 лв.,
ISBN 978-619-704-030-2
поезия

Книгата събира избрани стихове от творчеството на поета Васил Чавдаров, написани в периода 1987-2014 г. Той е роден през 1963 г. в с. Галиче, Врачанска област. Завършил е медицина, а през студентските си години е активен участник в Кабинета на младите писатели студенти „Димчо Дебелянов“ към Централния студентски дом на културата в София. Бивш директор на Държавната психиатрична болница край Карлуково. Занимава се с източни бойни изкуства, философия и култура. От 2011 г. работи във Франция като психиатър и психотерапевт. Член е на Международния клуб на писателите-лекари, на Съюза на българските журналисти и на Дружеството на писателите във Враца. Публикувал е свои стихове в над 30 издания на централния литературен и периодичен печат, както и в електронни издания. Превежда от френски език. Автор е на поетичните книги „Монолог на един простосмъртен“ (1993), „Мелачка на мозъци“ (2000), „Разни светове“ (2003) ,„Другият в мен“ (2007) и „По ръба на два свята“ (2014).


Stacks Image 668

Петя Стефанова
Среднощна приказка
96 стр., 5 лв.,
978-619-704-033-3
лирика

Авторката е носител на Голямата награда от международния конкурс „Лирични гласове“ и Първа награда от конкурса за любовна поезия „Горчиво вино“.

Стиховете на Петя Стефанова ни връщат вярата в днешната българска поезия – че някой някъде, в едно малко градче, тихо, скромно и ненатрапчиво създава шедьоври, стихове, които докосват сърцето на всеки, който ги прочете. Тук са претворени житейските измерения на човешкото съществуване и на Любовта – удоволствието, страданието, пустотата, разстрела, безразличието. Децата са въплъщение на смисъла да оставиш нещо от себе си, напомняне, че си бил, че си, че ще бъдеш; всичките усилия да създадеш съвършенство, което от самото си раждане си има собствена уникалност.

Лирическата героиня има много лица – с раздрана риза и с пробити длани, или с тъга, надиплена спретнато под завивката; с душа, подобна едновременно на птица и на надгробна плоча, многоизмерна и същевременно семпла до съвършена простота; малка като копче на детска блуза, необятна като небе, окъпано от дъжд. като дълбоки, кървящи рани, които нито времето, нито изцелението могат да заличат. Има я и войнишката колона на ежедневните открития за себе си, в която на всеки десет слепи има по един прогледнал.

Това е книга, която зарежда с оптимизъм по отношение на съвременната българска поезия и мисията й да облагородява и извисява.

Книгата е спечелила конкурс на Министерство на културата.


Stacks Image 681

Димитър Карагеоргиев
Убийцата любов
48 стр., 5 лв.
ISBN 978-619-704-019-7
поезия

Димитър Карагеоргиев (роден през 1977 г.) е поет, прозаик и преводач, печелил награди за поетичните си преводи. "Убийцата любов" е първата му поетична книга, родена от романтичен импулс и представляваща единна цялост. Това е историята на една любов, довела до раздяла, но и съхранила надеждата. В нея отекват както лично преживени чувства, така и мотиви от любимите автори на поета - Сергей Есенин и Михаил Булгаков.

Аз се страхувам от русалки.
Във ужас съм от мисълта,
че с времето и в тях угасва
вулканът буен на страстта
и се превръщат в преразказван
мит, спомен блед от младостта.
И след това човек живее
останалия си живот
не със прекрасна Галатея,
а като пълен идиот
сред дребни грижи бавно тлее
в компанията на жена,
пропита с делнични капризи,
без романтичен ореол,
със най-обикновена визия
и със отблясък от неон,
заместващ пламъка в очите ѝ...
Един непогрешим синдром
на истински Армагедон.


Stacks Image 694

Мария Романова
С перо от ангел
96 стр., 10 лв.
ISBN 978-619-704-027-2
лирика

Навлязла тихо в храма на съвременната поезия и наблюдаваща сякаш отстрани живота във всичките негови измерения, Мария Романова само с един щрих може да отрази най-нежното трептене на сърдечните струни. Нейните стихове се възприемат без никакъв скептицизъм, а такива, каквито са се подредили върху листа. Авторката не предявява вече така често срещаните претенции за модерна поезия, защото чувствата, които я вълнуват – любовта, приятелството, вярата в доброто и в човека, никога не излизат от мода. За тях се пише с перо от ангел.

Маргарита Петкова


Stacks Image 707

Мария Романова
От първо лице
80 стр., 10 лв.
ISBN 978-619-7040-12-8
лирика

Мария Романова убедително се налага с новата си книга „От първо лице“ в пространството на съвременната ни поезия. Стиховете й звучат по женски убедително, категорично, без претенция за доминиране в чувствата или битието. Всичко е от първо лице, така че всеки читател да може да приеме нейната позиция като своя.
Маргарита Петкова


***
С предчувствие за пролет се събуждам,
в прегръдката на идващия ден.
Със нежността си ме обгръща
доброто слънце вътре в мен.
През миглите ми бавно се процежда
един невероятно светъл ден.
Предвкусване за полет ме отвежда
в небето на очите ти. Над мен.


Stacks Image 720

Ивелина Никова
Все ти пиша, Любов
80 стр., 10 лв.
ISBN 978-619-704-075-3
лирика

Все ти пиша, Любов. Но не пращам писмата.
Книжни жерави честичко правя от тях.
Не политат обаче, тежат им крилата.
Пожълтяват на скрина, покрива ги прах.

Но не спирам. Не спирам дори за момент
да обличам с мастилото всяка надежда
и да вярвам, че ти на един континент
ме очакваш, Любов, с две вързопчета нежност.


Stacks Image 733

Мая Попова
Сюжет за пренаписване
64 стр., 5 лв.
ISBN 978-619-7040-07-4
стихове

Не страдам, че ме няма в нечий списък
(било приятелски, или напротив).
Трагедии не правя, че ме плисват
с най-гъстото от калните си локви.


Редактор Маргарита Петкова


Stacks Image 746

Ахмет Емин Атасой
Пеперуди и лешояди
80 стр., 7 лв.
ISBN 978-619-704-045-6
стихове

Поезията не е разлистване на страници, а разлистване на Душа. Поетът не облича виденията си в думи, а паметта му съблича баналното от тялото на Духовното. Когато се е родил на българска земя, Ахмет Емин Атасой е бил омагьосан от незнайна самодива – властна, огнена, фатална и непримирима. Тя е вселила в сърцето му крехката тъга на лирика и приливната сила на бунтаря, съмненията на мъдреца и въжделенията на изнаника. Затова и тази книга ни учудва непрестанно – сякаш четем стихове от различни поети – ту интимни фрески и философски аксиоми, ту възрожденски мотиви и метафорична притчовост. Той живее днес в Турция, но е син на България и поет на света. Защото проекцията на неговия живот е „едно дълго стихотворение, просто недовършено от простосмъртния”. А в недовършеното винаги грее възкресението.


Stacks Image 759

Таня Хаджидимитрова
Едно към едно
96 стр., 6 лв., с черно-бели илюстрации
ISBN 978-619-7040-03-6
стихове, българска

„Таня Хаджидимитрова винаги е заявявала в своите стихове нещата, които минават през деня и през сърцето й, едно към едно. Читателят ще има удоволствието да се срещне с една неподправена, искрена и силна като позиция и преживяване поезия.”

Маргарита Петкова


Stacks Image 772

Димитър Русев
Изповеди
192 стр., 10 лв.,
ISBN 978-619-704-016-6
лирика

„Когато майката на Димитър Русев ми донесе негов ръкопис със стихове, импресии и афоризми, не знаех, че самата тя е лекар. Преди още да съм го прочела, се замислих, че с искреността си бих наранила изострената й чувствителност към вече порасналото й момче, а и дали имах право да го сторя. Но в процеса на четенето бързо си създадох мнение. Ако използвам нейните, медицинските термини, смело мога да се произнеса каква е категоричната ми диагноза, от която той, неукрепналият все още творец, няма да се отърве през целия си живот. Ще я кажа високо, така че да ме чуят и утрешните му читатели: той е талантлив, много талантлив.”
Романьола Мирославова

Завършил философия, Димитър Русев (р. 1970, София) винаги е бил изкушен от музиката, словото и рисуването. Пял е в хор „Мадригал“, хоровата капела „Светослав Обретенов“ и хора на Националната опера, като е получил ласкави оценки от Борис Христов, Николай Гяуров, граф Лан Граф, Пламен Карталов, Руслан Райчев и Светозар Донев. Настоящата книга включва негови стихове, лирическа проза и афоризми.


Stacks Image 785

Панихида за Яворов
поезия, фототипно издание
цена 5 лв. (в комплект заедно с "Култът Яворов" от Катя Зографова)
ISBN 978-619-7040-09-8

Поема на екстаза, текст-провокация в новаторско книжно тяло, избликнала у пламенния млад поет непосредствено след трагичната смърт на Яворов. Писана е през 1914 в Лайпциг, но досега остава сред неизвестната част от творческото наследство на Гео Милев.
Самоубийците, дори и не двойни като Яворов, нямат право да бъдат опети в църква, погребват ги на отделно място в християнските гробища… А Гео Милев сътворява поетическа „Панихида” за поета! Той обича да предизвиква, дори да шокира публиката. Гео извършва акта на съзнателно разрушаване на клиширания образ на трагическия поет като мрачен метежен дух, който не намира успокоение нито приживе, нито след смъртта си. Падащият сред звездите, устрелен ангел е образ на възнесението на Яворов.

...Светец със безименен грях,
съдбата над тебе да плаче,
да бягаш от себе си в страх,
да грееш с челото на Авел,
а Бог да е скришом поставил
на Каина страшният знак.

В комплект с фототипното издание на „Панихида за Яворов” на Гео Милев (с изящна черна корица със сребърен надпис) е публикуваното в отделно книжно тяло изследване на Катя Зографова „Култът „Яворов”. Изданието е спечелило конкурс на Министерство на културата.