Image

Stacks Image 908
Stacks Image 958

Мария Турчаниноф
МАРЕСИ
Хрониките на червеното абатство
224 стр., 12 лв.
ISBN 978-619-235-101-4
превод от шведски Галина Узунова

Мареси се озовава в Червеното абатство, намиращо се на тайнствения остров Менос, за да се спаси от гладната зима, вилнееща из родните й земи. Дотогава тя само е чувала слухове за неговото съществуване. В свят, в който на момичетата им е забранено да учат или да следват собствените си мечти, остров, обитаван само от жени, където не се допускат мъже, звучи като фантазия. Но Мареси вече е тук и знае, че това легендарно място е реалност.
Но един ден на острова пристига Яй – красиво момиче със светли коси, дрехи, покрити със засъхнала мръсотия, и белези на гърба. Тя е избягала от дома си, за да се спаси от стъписваща жестокост. Но мъжете, които я преследват, няма да се спрат пред нищо, за да я намерят и да я накажат за неподчинението й.
Сега жените и момичетата от Червеното абатство трябва да използват цялото древно познание, натрупано през годините, за да се преборят с настъпващото зло. А Мареси трябва да се изправи срещу най-дълбоките си страхове, за да прозре ролята, която й е отредена в живота.
Потопете се в магията на „Мареси“, уникалния скандинавски хит, който спечели много читатели по света, както и престижни литературни награди: „Финландия“, Шведската литературна награда YLE и Голямата награда на Шведския културен фонд. Номиниран е за Наградата на Северния съвет, както и за най-значимата световна награда за литература за млади читатели – Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ (2018).