Stacks Image 554

Торкил Дамхауг
Затваряй си очите
трилър
норвежки
416 стр., 25 лв.
ISBN 978-619-235-141-0

Двама бездомни братя, Карол и Марек, се препитават, като ограбват хора в центъра на Будапеща. Един ден те внезапно се натъкват на ценен, но и смъртоносно опасен улов – чанта, пълна с дрога за милиони форинти, която е част от много по-голяма престъпна мрежа, в която са замесени едни от най-влиятелните личности в унгарската столица, както и самата полиция. Впоследствие Карол губи живота си, а десетгодишният Марек остава напълно сам и трябва да направи всичко по силите си, за да се спаси от хората, които искат да си върнат откраднатото.
Норвежката Марлен Глене е студентка по медицина първа година в Будапеща. Младата жена е измъчвана от проблемното си минало и чувството за вина, че е причинила смъртта на собствения си баща, затова и пребиваването й в Унгария е вид бягство от болезнените спомени и от разкъсващите я угризения. Но и тук, в унгарската столица, съдбата й е подготвила нови душевни терзания. Пътят й случайно се пресича с този на Марек, когато го преглежда в една болница и той открадва нейния медальон, подарък от баща й. От този момент норвежката студентка бива въвлечена в кошмарен водовъртеж. Хората около нея започват да умират един след друг в бърза последователност, а онези, които искат да й помогнат, като Шамуел Херцел, студент последна година, изследващ паметта и водещ лекциите по аутопсия, биват наранени. Кой я преследва и защо? Тези ужасяващи събития имат ли нещо общо с Марек, който непрестанно бяга от „лошите хора“ и който вижда в Марлен своя спасителка?
„Затваряй си очите“ е напрегнат психологически трилър, разкриващ красивата, но и брутална страна на Будапеща. На фона на старите сгради и дворци, на красивия Дунав, срещаме едно силно разделено общество, в което върлуват расистки и антисемитски идеологии, което носи бремето на древната история, на войните и кървавите политически сблъсъци, на икономическите кризи, което се стреми към прогрес, но и е непрестанна жертва на корупцията и стремежа към личностна изгода. С дълбока човечност и състрадание към малкия човек Дамхауг не създава просто една криминална история, а обрисува многопластова действителност, която българският читател ще почувства изключително близка до себе си.


 
Stacks Image 538

Йорген Бреке
Погледът на пропастта
256 стр., 17 лв.
ISBN 978-619-235-089-5
Превод Евгения Кръстева

Със заглавие, вдъхновено от Ницше, майсторът на скандинавския трилър Йорген Бреке предлага заплетен криминален роман с няколко изненадващи финала, които го превръщат във виртуозен шедьовър.
Университетският професор и изследовател на религиите Бьорн Соваж е жестоко убит, а на местопрестъплението е открита неговата студентка Фредрике – пияна и дрогирана, в безпаметно състояние, с окървавен нож в ръка. Тя е основният заподозрян, но скоро се появяват доказателства, които тласкат полицията в друга посока.
Полицейският инспектор Уд Сингсакер поема разследването и разкрива мрежа от страсти – изневери, алчност, обсебеност от езически религиозни ритуали. Открити са доказателства и престъпникът попада в ръцете на закона. Случаят е разрешен.
Седем години по-късно обаче, отивайки на почивка в планината, Уд Сингсакер и съпругата му Фелиша Стоун откриват труп, който подлага на съмнение резултатите от разследването на убийството на проф. Соваж.
Млади хора търсят себе си, по едни или други причини сменят самоличността си, но преследват химерните си мечти. Някои от тях – без да подбират средствата. И когато това е съчетано с изключителен интелект, последиците са ужасяващи за жертвите им.
Обратите следват един след друг…


 
Stacks Image 523

Торкил Дамхауг
Петият сезон
576 стр., 30 лв.
ISBN 978-619-235-092-5

Бивш психиатър и настояща литературна звезда, Торкил Дамхауг е сред водещите автори в скандинавския трилър, наред с Том Егеланд, Ю Несбьо, Йорген Бреке и Уни Линдел. Той е двукратен носител на най-голямата награда за криминален роман в Норвегия – „Ривертон“ („Златният револвер“), спечелена от него за „Подпалвачът“ и „Петият сезон“. В този роман той създава атмосферата на Stranger Things, но сюжетът е изцяло реалистичен и повежда читателя из лабиринтите на човешкия ум. Ан, Виктор, Хелене и Николай са четирима млади приятели, които обичат да изпробват нови неща и да живеят на ръба. Подвизите им обаче невинаги завършват добре. Едно от нещата, които не е трябвало да правят, е да заключат свой съученик в мазето на изоставена фабрика в Хамердал, където преди години се е случил ужасен инцидент. Малко след това Виктор е открит мъртъв, Николай умира от свръхдоза, а Ан изчезва безследно. Сега бащата на Ан, следователят Бьорн Линдбек, трябва да направи всичко по силите си, за да намери дъщеря си, преди да е станало твърде късно. Психологически трилър, изпълнен с неочаквани обрати и разтърсващи разкрития. Дамхауг позволява на читателя да надникне в мислите на четиримата тийнейджъри, на отчаяния баща следовател, надпреварващ се с времето, за да открие дъщеря си, и на психопат с ужасяващо минало. Какво се е случило всъщност? Кой е виновникът? И ще излезе ли наяве цялата истина? „Торкил Дамхауг се завърна и е сред най-добрите.“ „Дамхауг успешно поддържа напрежението в близо 600 страници.“ „Петият сезон“ е невероятен екзистенциален трилър; напрегната драма, която може да бъде считана за една от най-добрите в Норвегия и по света.“ Такива са отзивите за романа в скандинавската преса.


Stacks Image 472

Йорген Бреке
Братството на шлема
416 стр., 20 лв.
ISBN 978-619-235-090-1

Тайно братство отпреди 400 години, вдъхновено от английския лорд-канцлер и философ Франсис Бейкън. Безценна книга, отпечатана през XVII век в един-единствен екземпляр, като на страниците ѝ е кодирана тайна, към която човечеството се стреми от векове. А в наши дни – поредица от убийства в Лондон и Трондхайм, които стъписват гражданите и полицията.
Майсторът на скандинавския трилър Йорген Бреке представя уникална криминална история, в която минало и настояще се преплитат, а читателят е в напрежение до самия финал.
В центъра на норвежкия град Трондхайм по време на традиционен абитуриентски празник е намерена отрязана човешка глава. Няколко дни по-късно в Лондон секретарят на Кралското научно дружество е обезглавен по подобен начин, а до трупа е намерена бележка: „Ще изгубиш шлема“.
Какво е общото между убийствата и тайното братство, създадено преди 4 века? Норвежкият следовател Уд Сингсакер (постоянен герой в трилърите на Йорген Бреке) трябва да открие тази връзка. Макар че се надява на спокойни дни у дома заедно със съпругата си – бившата американска полицайка Фелиша Стоун, това няма да се случи. Един подарък от приятелката им – библиотекарката Сири Холм, вече ги е направил част от случая.
Сингсакер няма избор, освен да се впусне в пътешествие през векове и континенти, където издирваната от братството безценна книга е от решаващо значение за хода на историята и многократно води до убийства и трагедии.
Освен напрегнат трилър, „Братството на шлема“ е вълнуващо пътуване във времето, сблъскващо ни с общество, което мечтае за идеален свят, но не се спира пред нищо, за да постигне целите си.


Stacks Image 459

Йорген Бреке
Човешката природа
352 стр., 17.99 лв.
ISBN 978-619-235-110-6

Хладнокръвният и изкушен от насилието полицай Ролф Фагерхюс планира да отвлече дъщеричката си и да избяга с нея в чужбина. За да си осигури средства за това, ограбва и убива наркопласьор, но едно момче става свидетел на това. Сред блокираните от сняг пътища Ролф се натъква на американската полицайка Фелиша Стоун. Тя открива умиращото момче и прави всичко възможно да му помогне, докато хладнокръвният убиец е по дирите им.
Докато една жена изчезва на път за вкъщи, друга планира убийството на мъжа си. Вместо да направят най-големия удар в живота си, двама студенти по право извършват фатална грешка.
Плановете на всички тези хора се объркват, а съдбите им се заплитат по непредвидим начин.
Съпругът на Фелиша Стоун – норвежкият следовател Уд Сингсакер – трябва да открие връзката между тези случаи и да се опита да разбере човешката природа. Оказва се, че наблюденията на Хипократ за нея са валидни и днес.
Оригинален трилър, който с подхода си към мотивацията и случайността на престъпленията успява да изведе скандинавския ноар на следващо ниво, а четенето му е като сглобяване на триизмерен пъзел.


Stacks Image 115

Торкил Дамхауг
Сигурни знаци за твоята смърт
480 стр., 19.99 лв.
ISBN 978-619-235-048-2

Сигурд Удс е преуспял млад мъж, който е силно привлечен от красивата Катя. Тя обаче упорито крие миналото си, до момента, в който Сигурд я вижда с будещия съмнения босненец Ибро Хаканович. Обхванат от ревност, той го проследява, сбива се с него и го наранява сериозно. Приет в болница, Ибро е открит няколко часа по-късно с прерязано гърло. Следва втори смъртен случай, който подозрително наподобява първия. Санитарят Араш, беглец от Иран, присъства и на двете местопрестъпления и се превръща в основен заподозрян. Но дали наистина вината е негова?
Бившият съдебен патолог Дженифър Плотеруд, майката на Сигурд, е помолена да се включи в разследването на двете престъпления и да съдейства на криминолозите. Тя ще бъде принудена да прекрачи моралните си принципи, за да защити семейството си.
Катя най-сетне се опитва да се довери на Сигурд и той се оказва въвлечен в нещо, което може да му струва и живота.
Нишките на сюжета се разпростират в неподозирани посоки – от днешен Осло към войните в бивша Югославия през 90-те, към престъпните банди на суровия квартал „Розенгорд“ в шведския град Малмьо и дори към Иран.

Написан от един от най-добрите майстори на скандинавския трилър, двукратен носител на най-голямата награда за криминална литература в Норвегия („Ривертон"), романът е многопластова картина на неразгадаемата човешка психика и факторите, които ни превръщат в това, което сме.

В този стилен и интелигентен трилър нищо не е такова, каквото изглежда.
„Ивнинг Стандард“, Великобритания


Stacks Image 263

Торкил Дамхауг
Подпалвачът
512 стр., 19.99 лв.
ISBN 978-619-235-043-7

Той е обсебен от пречистващия ефект на огъня и иска да го използва, за да унищожи всичко, което му напомня за младостта.
Карстен е изключително умен гимназиален ученик, който започва връзка с пакистанско момиче и така предизвиква поредица от разтърсващи събития. За да се защити от заплашителното семейство на Ясмин, Карстен се присъединява към тайно братство, в което участват възрастни и негови връстници, само за да открие, че групата може да бъде много по-опасна, отколкото би могъл да си представи. Младежът изчезва и никога не се връща.
Седем години по-късно, след като полицията не успява да открие нищо, Сине, сестрата на Карстен, предприема лично разследване заедно с журналиста Дан-Леви. То ще има ужасни последици, защото събужда дремещи, но опасни спомени. И подпалвачът, който дълго се е спотайвал, сега наблюдава действията на Сине с голям интерес и се страхува, че истината може най-накрая да излезе наяве...
В тази история нищо не е такова, каквото изглежда. Дори и винаги да откривате преди финала кой е истинският убиец, сега няма да успеете.


Stacks Image 276

Гауте Хайвол
Преди да изгоря
266 стр., 13 лв.
ISBN 978-619-235-021-5

В едно малко, тихо и спокойно селце, където всички живеят в мир и сговор, започват пожари. Един, втори, трети... Горят къщи, плевни... Сякаш изгарят и душите на хората. Всички са в паника и в потрес от случващото се.
Активно участие в гасенето на огнените стихии взима началникът на пожарната команда. Негов пръв помощник е синът му Даг. Момчето се е родило твърде късно и е отгледано с много грижи и безгранична любов. В училище е отличен ученик, изключително любознателен, първи навсякъде и във всичко. Той е най-чаровното, най-възпитаното дете, гордост за родителите си и за хората от селото.
След поредния огнен ад се намесва и полицията. Селото се охранява от всички страни. Хората, преживели ужаса и страха от огнените гледки, също се включват в опазване на имуществото си.
Кой е пироманът? Къде е той в този момент?
Коя е най-страшната присъда – на съда или на обществото?
Романът е спечелил най-голямата норвежка литературна награда – „Браге“.


Stacks Image 289

Йорн Лиер Хорст
Ловните кучета
320 стр., 14.99 лв.
ISBN 978-619-704-097-5
трилър, норвежки

Преди седемнайсет години Вилям Вистинг е ръководил разследването на един от най-известните криминални случаи в Норвегия: убийството на младата Сесилия Линде. Изведнъж обаче се появяват подозрения, че доказателствата са били фалшифицирани и че в затвора е бил пратен невинен човек. Вистинг е отстранен от поста си, а за медиите това е топновина. Свикнал да бъде ловецът, преследващ неотлъчно престъпниците, сега самият той е яростно и несправедливо преследван от недоброжелатели. За да разкрие какво наистина се е случило и да изчисти името си, той ще трябва да проведе свое собствено тайно разследване с помощта на дъщеря си – не по-малко съобразителната и упорита репортерка Лине. Случаят допълнително се усложнява от идентичното изчезване на друга млада жена. Вистинг е принуден да се надпреварва с неумолимия ход на времето, за да открие изчезналото момиче и да докаже невинността си. Но ще успее ли да се пребори с обстоятелствата?

Потопете се в атмосферата на един напрегнат и мрачен трилър, с множество неочаквани обрати и дълбоко пазени тайни, които ще ви държат в напрежение до последния момент.


Stacks Image 302

Йорген Бреке
Заспивай сладък сън
320 стр., 12.99 лв.
ISBN 978-619-704-044-9

Млада жена е открита мъртва в Тронхайм. Снегът бавно покрива тялото, върху което мистериозният убиец е оставил... музикална кутия.
Мелодията, „затворена“ в механизма на кутийката, звучи познато, но никой не може да каже коя е и кой е нейният автор. Тронхаймската полиция се обръща за съдействие към експерт от музея „Рингве“.
А детектив Уд Сингсакер ще трябва да разреши не само тази задача, за да стигне до извършителя. Ще трябва да преодолее последиците от претърпяната мозъчна операция, да постави на карта личното си щастие, да се изложи на риск.
Междувременно е отвлечена още една млада жена.

Вторият роман на норвежкия писател Йорген Бреке, познат у нас с бестселъровия си дебют "Където злото властва“, води читателя по стръмните пътеки на задъхан трилър, съчетаващ криминална история и мистерия от миналото.
Осемнадесети век „живее“ в нашето съвремие с една балада, която обещава покой на всеки, който я чуе докрай.
Каква е била съдбата на талантливия трубадур, изпял я някога?

Този роман не може да не бъде прочетен до края. И не само защо накрая всички парченца от пъзела си идват по местата, а и защото едва на последната страница неукротимият търсещ дух на читателя авантюрист намира покой. Когато всички тайни са разкрити.
И когато - може би - се заплита нова.


Stacks Image 315

Йорген Бреке
Където злото властва
384 стр., 14 лв.
ISBN 978-619-704-035-7

Оригинален трилър, сродяващ „Мълчанието на агнетата“ с романите на Дан Браун и Том Егеланд. След като оглави класациите за най-продавани книги в скандинавските страни, уникалният роман на норвежеца Йорген Бреке триумфира в 14 страни по света и се превърна в международен бестселър № 1, предлагайки неизпитвани досега тръпки за почитателите на романа на напрежението.
Берген, Норвегия, 1528 г.: Францискански монах пристига, за да вземе комплект скалпели от бръснар, които са свързани с общото им минало и страстта, която са споделяли.
Ричмънд, Вирджиния, САЩ, 2010 г.: Ефраим Бонд, директор на музея на Едгар Алан По, очаква резултати от ДНК-тест, който може да докаже, че е открил един от най-бруталните серийни убийци от пет века насам. Закъснял посетител обаче слага край на проучването и... на живота му.
Тронхайм, Норвегия, 2010 г.: По същия жесток начин е убита главната библиотекарка на библиотека „Гюнерус“, в сейфа на която се пазят уникални ръкописи. В хода на разследването е установено, че е изчезнала Книгата на Юханес, пергаментов ръкопис с изключителна културна стойност, но и съхранил смразяващи признания.
На американската полицайка Фелиша Стоун и норвежкия следовател Уд Сингсакер им се налага да обединят усилията си, за да открият жестокия престъпник, оставил кървави дири от двете страни на океана. И да разберат какви тайни е скрила Книгата на Юханес, в която един средновековен убиец е записал изповедта си върху пергамент, направен от кожата на жертвите си...
Ако си почитател на Томас Харис („Мълчанието на агнетата“, „Ханибал“), това е твоята книга. Но не копие на познатия бестселър, а оригинален роман, написан майсторски - увлекателен, четивен и зареден с напрежение, което ще те кара бързо да прелистваш страниците. Авторът преплита минало и настояще изключително умело, за да създаде превъзходен трилър, изпълнен с много мистерии и изненади. Нито едно събитие или герой в книгата не са такива, каквито изглеждат. Дори и палимпсестът, който е свързващото убийствата звено.
Йорген Бреке е роден през 1968 г. в Хортен, Норвегия. Учи в Норвежкия университет за наука и технологии, за кратко работи като учител, занимава се с литературна критика и журналистика. Дебюта си като писател прави с книгата „Където злото властва“, която излиза през 2011 г. и се превръща във феномен. През 2014 г. е издадена в САЩ, където е посрещната с овации от критиката и спечелва на автора голяма популярност сред американските читатели. В световен мащаб книгата има същия успех и се превръща в международен бестселър, като досега е преведена на 14 езика.

Убийствен дебют! - Book Page
Пристрастяваща... Пълна с напрежение... Харесвам тази книга! - Реймънд Хури


Stacks Image 328

Торкил Дамхауг
Погледът на Медуза
384 стр., 15 лв.
ISBN 978-619-704-037-1

„Погледът на Медуза“ е първата книга в превод на български на скандинавския майстор на психологическия трилър Торкил Дамхауг, бивш психиатър и настояща литературна звезда, носител на наградата „Ривертон“ за най-добър криминален роман.
Отзивчив, чувствителен и честен, Аксел Глене е преуспял лекар, примерeн съпруг и баща на три деца. Но той не устоява на изкушението да започне връзка със своя студентка - красивата Мириам. Внезапно се оказва въвлечен в немислим кошмар. Три жени, свързани с него, стават една след друга жертви на неизвестен маниак. Какво е това? Злобна шега на съдбата, смъртоносният вкаменяващ поглед на митологичната Медуза или пък самият лекар страда от опасна форма на раздвоение на личността? Примката на съмнението се затяга около Аксел, но той е убеден, че неговият брат близнак Бреде, когото не е виждал от детството си, е отговорен за случващото се. И ако иска да докаже невинността си, той трябва да го намери възможно по-бързо. Но няма нито една снимка, на която двамата да са заедно, нито пък съпругата или децата на лекаря са виждали човек на име Бреде...
А ако престъпникът не е той, то зад каква маска се крие кръвожадното чудовище?... В странния и зловещ случай, разследван от полицията, се преплитат по тайнствен начин измама, ревност, отмъщение, тайни страхове и призраци от миналото...


Stacks Image 341

Торкил Дамхауг
Смърт във вода
384 стр., 16 лв.
ISBN 978-619-704-038-8

Красивата Лис е фотомодел и живее в Амстердам. Когато научава, че сестра й Майлин, най-близкият й човек на света, е изчезнала безследно, тя заминава за Осло, за да разбере какво се е случило. Още повече че храни съмнения дали изчезването й не е свързано със самата нея. Без да дочака резултатите от официалното разследване, Лис се опитва да си изясни на кого би могла да е пресякла пътя Майлин, благополучната жена, лекар психиатър, чиито най-близки планове включват сватба и защита на дисертация за тийнейджъри с психически травми. Сестра й е изчезнала в момент, в който е трябвало да участва в най-рейтинговото тв шоу. На Лис й предстои да се сблъска с много неочаквани и страшни открития, преди да се доближи до разкриването на престъплението и да разбере каква роля в тази трагична история е изиграл увековеченият в поемата на Т. С. Елиът финикиец, на когото пророчицата Сибила е предрекла „смърт във вода”.


Stacks Image 354

Фруде Грютен
Плуващата мечка
204 стр., 12 лв.
ISBN 978-619-704-025-8

В резултат на странна автомобилна катастрофа загива млад националист. Полицията и медиите са уверени, че пръст в това имат увеличаващите се емигранти. Свидетели обаче няма, ако не се броят безименно момче и местният бездомник, мърморещ, че реката на практика е плуваща мечка, от която малките момченца трябва да се страхуват. И тогава журналистът-единак Роберт Бел, виждайки, че нещата някак не се връзват, и усещайки неясна тревога, се захваща самоволно с разследването. Брат му е полицай, но това само усложнява нещата, защото Роберт е отчаяно влюбен в жена му.
Престъплението в красивия фиорд изкарва на повърхността дълго тлеещия конфликт между местните и емигрантите. Градът е изправен на нокти. А реката, прорязваща идиличното място, е все по-прииждаща. И търси новите си жертви...
Красивият норвежки фиорд вече има нов господар вместо лятното слънце. Страхът.


Stacks Image 367

Катарина Брайович
Венецианският печатар
288 стр., 12 лв.
ISBN 978-619-704-043-2

Във вихъра на драматични събития през XV век, време на религиозна и политическа нестабилност и конфликти между Венеция и Османската империя, е въвлечен младият печатар и издател от Подгорица Божидар Вукович. Той заминава за Венеция, където започва работа в прочутата печатница на Алдо Мануцио. Там среща красивата куртизанка и поетеса Вероника и преживява първата си истинска любов.
Многопластовото повествование се разгръща на фона на мистерията около Джем султан, падането на Константинопол под турска власт и съдбата на последния византийски император Константин, разпадането на династията Косача в Херцеговина. Божидар Вукович се озовава в центъра на глобалните идеологически, геостратегически, икономически и философски промени, белязали тази епоха.
Любовта е основният двигател в живота на печатаря. Тя се ражда дълбоко в сърцето му след запознанството с Вероника и носи усещане за приключения, красиви блянове, но олицетворява и промените, настъпващи в древния, закостенял естетически и ценностен модел. Но голямата любов на Вукович си остава книгата, стремежът му да утвърди и разпространи новата, печатната книга във време, когато знанието е сила, но е трудно да се споделя и възпроизвежда.
Авторката Катарина Брайович майсторски представя историята на първия печатар, отпечатал книги на кирилица, в чисто човешки план - как един обикновен изгнаник от Подгорица успява да постигне всичко това, на каква цена и в името на какво. Романът е номиниран за всички големи сръбски литературни награди и печели „Октоих“.


Stacks Image 380

Лоренсо Силва
Знакът на меридиана
352 стр., 15 лв.
ISBN 978-619-704-040-1

Романът е отличен през 2012 г. с „Планета“, наградата с най-голяма парична равностойност в света след Нобеловата и възлизаща на 600 000 евро. Ситуиран в съвременна Каталуния, „Знакът на меридиана“ разказва за общество, в което властват корупцията, мръсните пари и арогантни престъпници, а срещу тях се изправя един съвременен Дон Кихот, мечтаещ за справедливост и една невъзможна любов.
Пенсионираният полицай Роблес е открит обесен на един мост в испанско градче близо до Барселона. Зад гърба си той има блестяща кариера, два ордена, дългогодишна служба в групите за борба с тероризма и престъпността в Каталуния.
Разследването на убийството е поверено на полицейския експерт Рубен Бевилакуа от Мадрид. В неговия екип са младата и интелигентна сержант Чаморо и полицаят новобранец Арнау. Не след дълго те откриват, че убитият има в банковата си сметка огромна сума, която не би могъл да спести от пенсията си, а около убийството се разкриват детайли, които подсказват, че то има характер на послание.
Екипът от Мадрид трябва да обедини усилията си заедно с полицията на Барселона и специалния отдел за вътрешни разследвания, за да разчете това послание.
Воден от чувството си за справедливост, Рубен Бевилакуа отваря кутията на Пандора, от която излизат корупция в полицията, безскрупулна престъпност, търговия с дрога и плът, но и призраци от собственото му минало. Защото убитият е неговият партньор и ментор, направлявал първите му стъпки като полицейски служител. Дали провесеният на каталунския мост труп не е послание, предназначено за самия него?
Лоренсо Силва, един от най-четените автори, пишещи на испански, и е спечелил едновременно признанието на критиката и на милиони читатели, носител е на трите най-големи литературни награди в испаноезичния свят: „Планета“, „Надал“ и „Примавера“. Изключителната си популярност дължи на полицейската си серия от 8 сюжетно самостоятелни романа с главен герой Рубен Бевилакуа. Любопитен, но красноречив за литературните им качества факт е, че два от тях му донасят едни от най-престижните литературни награди.


Stacks Image 393

Кнут Фалдбакен
Закъснели последствия
320 стр., 11.98 лв.
ISBN 978-619-704-020-3

Доставчик на цветя носи разкошен букет на Карин Рийс, но я открива мъртва, брутално пребита на входа на дома й. Полицията скоро стеснява кръга от заподозрени до двама мъже: бившия съпруг на Карин и нейния сегашен любовник. И двамата имат съмнително минало, както и мотиви. Но имат и солидни алибита, поне на пръв поглед. Първоначално инспектор Юнфин Валман предполага, че това е класически случай на убийство от ревност. Но мистерията все повече се заплита: колкото повече нови факти изникват, толкова повече си противоречат. Когато още една млада жена е намерена мъртва, и двамата главни заподозрени се оказват застрашени…

Напрегнат трилър, в който нито героите, нито събитията са това, което изглеждат в самото начало.


Stacks Image 406

Кнут Фалдбакен
Нощен мраз
288 стр., 11.98 лв.
ISBN 978-619-7040-06-7

Възрастна съпружеска двойка, която инспектор Валман е познавал от дете, е намерена мъртва в тяхната вила „Скугли”. Разследването е поверено на Анита Хег, любимата на Валман. Случилото се, довело до смъртта на двамата съпрузи, е пълна загадка. Наяве излизат тайни, които пораждат подозрения, че няколко души са имали явни мотиви да премахнат съпрузите Хамерсенг. Но скоро и заподозрените са открити мъртви. Валман стига до заключението, че всички следи водят до вила „Скугли”.


Stacks Image 419

Кнут Фалдбакен
Границата
288 стр., 11.98 лв.
ISBN 978-619-7040-04-3

Млада жена без документи е намерена мъртва в близост до границата между Норвегия и Швеция. Дали това е злополука или убийство? Главен инспектор Валман от полицията в Хамар се забърква във верига от събития, която го отвежда до зона, където никоя власт не може да контролира или да наблюдава пътищата, пресичащи границата. Престъпността винаги е процъфтявала тук, но сега е на път да придобие нови измерения. Валман е подложен на изпитание, с каквото не се е сблъсквал досега, натъквайки се на смъртоносно опасна игра.


Stacks Image 432

Анна Данилова
Зад гърба ми - вратите на ада
256 стр., 11.98 лв.,
ISBN 978-619-7040-01-2

Полина е красива и интелигентна млада жена, но някой като че ли й желае злото. В Москва става заподозряна в убийство, в Атина сестра й е нападната вместо нея, в Париж я обвиняват в кражба на диамантената огърлица на Екатерина ІІ, направена от придворния й бижутер Яков Дювал… Някой желае злото на Полина и плете престъпни интриги, целящи тя да умре или да бъде вкарана в затвора. Отново принудена да бяга, но вече решила на всяка цена да научи кой и защо я преследва, Полина заминава за Мароко, при загадъчния си приятел Бертран, занимаващ се с частни разследвания, възлагани му от високопоставени и влиятелни хора. Когато Полина му разказва изпъстрената си с необясними загадки история, Бертран решава така да устрои нещата, че да бъде нает от семейството, които собственици на изчезналата диамантена огърлица. Оказва се, че семейство Лемон крият свои тайни, някои от които могат да бъдат ключът към отговорите на въпросите, които измъчват Полина…