Stacks Image 115

Торкил Дамхауг
Сигурни знаци за твоята смърт
480 стр., 19.99 лв.
ISBN 978-619-235-048-2

Сигурд Удс е преуспял млад мъж, който е силно привлечен от красивата Катя. Тя обаче упорито крие миналото си, до момента, в който Сигурд я вижда с будещия съмнения босненец Ибро Хаканович. Обхванат от ревност, той го проследява, сбива се с него и го наранява сериозно. Приет в болница, Ибро е открит няколко часа по-късно с прерязано гърло. Следва втори смъртен случай, който подозрително наподобява първия. Санитарят Араш, беглец от Иран, присъства и на двете местопрестъпления и се превръща в основен заподозрян. Но дали наистина вината е негова?
Бившият съдебен патолог Дженифър Плотеруд, майката на Сигурд, е помолена да се включи в разследването на двете престъпления и да съдейства на криминолозите. Тя ще бъде принудена да прекрачи моралните си принципи, за да защити семейството си.
Катя най-сетне се опитва да се довери на Сигурд и той се оказва въвлечен в нещо, което може да му струва и живота.
Нишките на сюжета се разпростират в неподозирани посоки – от днешен Осло към войните в бивша Югославия през 90-те, към престъпните банди на суровия квартал „Розенгорд“ в шведския град Малмьо и дори към Иран.

Написан от един от най-добрите майстори на скандинавския трилър, двукратен носител на най-голямата награда за криминална литература в Норвегия („Ривертон"), романът е многопластова картина на неразгадаемата човешка психика и факторите, които ни превръщат в това, което сме.

В този стилен и интелигентен трилър нищо не е такова, каквото изглежда.
„Ивнинг Стандард“, Великобритания


Stacks Image 263

Торкил Дамхауг
Подпалвачът
512 стр., 19.99 лв.
ISBN 978-619-235-043-7

Той е обсебен от пречистващия ефект на огъня и иска да го използва, за да унищожи всичко, което му напомня за младостта.
Карстен е изключително умен гимназиален ученик, който започва връзка с пакистанско момиче и така предизвиква поредица от разтърсващи събития. За да се защити от заплашителното семейство на Ясмин, Карстен се присъединява към тайно братство, в което участват възрастни и негови връстници, само за да открие, че групата може да бъде много по-опасна, отколкото би могъл да си представи. Младежът изчезва и никога не се връща.
Седем години по-късно, след като полицията не успява да открие нищо, Сине, сестрата на Карстен, предприема лично разследване заедно с журналиста Дан-Леви. То ще има ужасни последици, защото събужда дремещи, но опасни спомени. И подпалвачът, който дълго се е спотайвал, сега наблюдава действията на Сине с голям интерес и се страхува, че истината може най-накрая да излезе наяве...
В тази история нищо не е такова, каквото изглежда. Дори и винаги да откривате преди финала кой е истинският убиец, сега няма да успеете.


Stacks Image 276

Гауте Хайвол
Преди да изгоря
266 стр., 13 лв.
ISBN 978-619-235-021-5

В едно малко, тихо и спокойно селце, където всички живеят в мир и сговор, започват пожари. Един, втори, трети... Горят къщи, плевни... Сякаш изгарят и душите на хората. Всички са в паника и в потрес от случващото се.
Активно участие в гасенето на огнените стихии взима началникът на пожарната команда. Негов пръв помощник е синът му Даг. Момчето се е родило твърде късно и е отгледано с много грижи и безгранична любов. В училище е отличен ученик, изключително любознателен, първи навсякъде и във всичко. Той е най-чаровното, най-възпитаното дете, гордост за родителите си и за хората от селото.
След поредния огнен ад се намесва и полицията. Селото се охранява от всички страни. Хората, преживели ужаса и страха от огнените гледки, също се включват в опазване на имуществото си.
Кой е пироманът? Къде е той в този момент?
Коя е най-страшната присъда – на съда или на обществото?
Романът е спечелил най-голямата норвежка литературна награда – „Браге“.


Stacks Image 289

Йорн Лиер Хорст
Ловните кучета
320 стр., 14.99 лв.
ISBN 978-619-704-097-5
трилър, норвежки

Преди седемнайсет години Вилям Вистинг е ръководил разследването на един от най-известните криминални случаи в Норвегия: убийството на младата Сесилия Линде. Изведнъж обаче се появяват подозрения, че доказателствата са били фалшифицирани и че в затвора е бил пратен невинен човек. Вистинг е отстранен от поста си, а за медиите това е топновина. Свикнал да бъде ловецът, преследващ неотлъчно престъпниците, сега самият той е яростно и несправедливо преследван от недоброжелатели. За да разкрие какво наистина се е случило и да изчисти името си, той ще трябва да проведе свое собствено тайно разследване с помощта на дъщеря си – не по-малко съобразителната и упорита репортерка Лине. Случаят допълнително се усложнява от идентичното изчезване на друга млада жена. Вистинг е принуден да се надпреварва с неумолимия ход на времето, за да открие изчезналото момиче и да докаже невинността си. Но ще успее ли да се пребори с обстоятелствата?

Потопете се в атмосферата на един напрегнат и мрачен трилър, с множество неочаквани обрати и дълбоко пазени тайни, които ще ви държат в напрежение до последния момент.


Stacks Image 302

Йорген Бреке
Заспивай сладък сън
320 стр., 12.99 лв.
ISBN 978-619-704-044-9

Млада жена е открита мъртва в Тронхайм. Снегът бавно покрива тялото, върху което мистериозният убиец е оставил... музикална кутия.
Мелодията, „затворена“ в механизма на кутийката, звучи познато, но никой не може да каже коя е и кой е нейният автор. Тронхаймската полиция се обръща за съдействие към експерт от музея „Рингве“.
А детектив Уд Сингсакер ще трябва да разреши не само тази задача, за да стигне до извършителя. Ще трябва да преодолее последиците от претърпяната мозъчна операция, да постави на карта личното си щастие, да се изложи на риск.
Междувременно е отвлечена още една млада жена.

Вторият роман на норвежкия писател Йорген Бреке, познат у нас с бестселъровия си дебют "Където злото властва“, води читателя по стръмните пътеки на задъхан трилър, съчетаващ криминална история и мистерия от миналото.
Осемнадесети век „живее“ в нашето съвремие с една балада, която обещава покой на всеки, който я чуе докрай.
Каква е била съдбата на талантливия трубадур, изпял я някога?

Този роман не може да не бъде прочетен до края. И не само защо накрая всички парченца от пъзела си идват по местата, а и защото едва на последната страница неукротимият търсещ дух на читателя авантюрист намира покой. Когато всички тайни са разкрити.
И когато - може би - се заплита нова.


Stacks Image 315

Йорген Бреке
Където злото властва
384 стр., 14 лв.
ISBN 978-619-704-035-7

Оригинален трилър, сродяващ „Мълчанието на агнетата“ с романите на Дан Браун и Том Егеланд. След като оглави класациите за най-продавани книги в скандинавските страни, уникалният роман на норвежеца Йорген Бреке триумфира в 14 страни по света и се превърна в международен бестселър № 1, предлагайки неизпитвани досега тръпки за почитателите на романа на напрежението.
Берген, Норвегия, 1528 г.: Францискански монах пристига, за да вземе комплект скалпели от бръснар, които са свързани с общото им минало и страстта, която са споделяли.
Ричмънд, Вирджиния, САЩ, 2010 г.: Ефраим Бонд, директор на музея на Едгар Алан По, очаква резултати от ДНК-тест, който може да докаже, че е открил един от най-бруталните серийни убийци от пет века насам. Закъснял посетител обаче слага край на проучването и... на живота му.
Тронхайм, Норвегия, 2010 г.: По същия жесток начин е убита главната библиотекарка на библиотека „Гюнерус“, в сейфа на която се пазят уникални ръкописи. В хода на разследването е установено, че е изчезнала Книгата на Юханес, пергаментов ръкопис с изключителна културна стойност, но и съхранил смразяващи признания.
На американската полицайка Фелиша Стоун и норвежкия следовател Уд Сингсакер им се налага да обединят усилията си, за да открият жестокия престъпник, оставил кървави дири от двете страни на океана. И да разберат какви тайни е скрила Книгата на Юханес, в която един средновековен убиец е записал изповедта си върху пергамент, направен от кожата на жертвите си...
Ако си почитател на Томас Харис („Мълчанието на агнетата“, „Ханибал“), това е твоята книга. Но не копие на познатия бестселър, а оригинален роман, написан майсторски - увлекателен, четивен и зареден с напрежение, което ще те кара бързо да прелистваш страниците. Авторът преплита минало и настояще изключително умело, за да създаде превъзходен трилър, изпълнен с много мистерии и изненади. Нито едно събитие или герой в книгата не са такива, каквито изглеждат. Дори и палимпсестът, който е свързващото убийствата звено.
Йорген Бреке е роден през 1968 г. в Хортен, Норвегия. Учи в Норвежкия университет за наука и технологии, за кратко работи като учител, занимава се с литературна критика и журналистика. Дебюта си като писател прави с книгата „Където злото властва“, която излиза през 2011 г. и се превръща във феномен. През 2014 г. е издадена в САЩ, където е посрещната с овации от критиката и спечелва на автора голяма популярност сред американските читатели. В световен мащаб книгата има същия успех и се превръща в международен бестселър, като досега е преведена на 14 езика.

Убийствен дебют! - Book Page
Пристрастяваща... Пълна с напрежение... Харесвам тази книга! - Реймънд Хури


Stacks Image 328

Торкил Дамхауг
Погледът на Медуза
384 стр., 15 лв.
ISBN 978-619-704-037-1

„Погледът на Медуза“ е първата книга в превод на български на скандинавския майстор на психологическия трилър Торкил Дамхауг, бивш психиатър и настояща литературна звезда, носител на наградата „Ривертон“ за най-добър криминален роман.
Отзивчив, чувствителен и честен, Аксел Глене е преуспял лекар, примерeн съпруг и баща на три деца. Но той не устоява на изкушението да започне връзка със своя студентка - красивата Мириам. Внезапно се оказва въвлечен в немислим кошмар. Три жени, свързани с него, стават една след друга жертви на неизвестен маниак. Какво е това? Злобна шега на съдбата, смъртоносният вкаменяващ поглед на митологичната Медуза или пък самият лекар страда от опасна форма на раздвоение на личността? Примката на съмнението се затяга около Аксел, но той е убеден, че неговият брат близнак Бреде, когото не е виждал от детството си, е отговорен за случващото се. И ако иска да докаже невинността си, той трябва да го намери възможно по-бързо. Но няма нито една снимка, на която двамата да са заедно, нито пък съпругата или децата на лекаря са виждали човек на име Бреде...
А ако престъпникът не е той, то зад каква маска се крие кръвожадното чудовище?... В странния и зловещ случай, разследван от полицията, се преплитат по тайнствен начин измама, ревност, отмъщение, тайни страхове и призраци от миналото...


Stacks Image 341

Торкил Дамхауг
Смърт във вода
384 стр., 16 лв.
ISBN 978-619-704-038-8

Красивата Лис е фотомодел и живее в Амстердам. Когато научава, че сестра й Майлин, най-близкият й човек на света, е изчезнала безследно, тя заминава за Осло, за да разбере какво се е случило. Още повече че храни съмнения дали изчезването й не е свързано със самата нея. Без да дочака резултатите от официалното разследване, Лис се опитва да си изясни на кого би могла да е пресякла пътя Майлин, благополучната жена, лекар психиатър, чиито най-близки планове включват сватба и защита на дисертация за тийнейджъри с психически травми. Сестра й е изчезнала в момент, в който е трябвало да участва в най-рейтинговото тв шоу. На Лис й предстои да се сблъска с много неочаквани и страшни открития, преди да се доближи до разкриването на престъплението и да разбере каква роля в тази трагична история е изиграл увековеченият в поемата на Т. С. Елиът финикиец, на когото пророчицата Сибила е предрекла „смърт във вода”.


Stacks Image 354

Фруде Грютен
Плуващата мечка
204 стр., 12 лв.
ISBN 978-619-704-025-8

В резултат на странна автомобилна катастрофа загива млад националист. Полицията и медиите са уверени, че пръст в това имат увеличаващите се емигранти. Свидетели обаче няма, ако не се броят безименно момче и местният бездомник, мърморещ, че реката на практика е плуваща мечка, от която малките момченца трябва да се страхуват. И тогава журналистът-единак Роберт Бел, виждайки, че нещата някак не се връзват, и усещайки неясна тревога, се захваща самоволно с разследването. Брат му е полицай, но това само усложнява нещата, защото Роберт е отчаяно влюбен в жена му.
Престъплението в красивия фиорд изкарва на повърхността дълго тлеещия конфликт между местните и емигрантите. Градът е изправен на нокти. А реката, прорязваща идиличното място, е все по-прииждаща. И търси новите си жертви...
Красивият норвежки фиорд вече има нов господар вместо лятното слънце. Страхът.


Stacks Image 367

Катарина Брайович
Венецианският печатар
288 стр., 12 лв.
ISBN 978-619-704-043-2

Във вихъра на драматични събития през XV век, време на религиозна и политическа нестабилност и конфликти между Венеция и Османската империя, е въвлечен младият печатар и издател от Подгорица Божидар Вукович. Той заминава за Венеция, където започва работа в прочутата печатница на Алдо Мануцио. Там среща красивата куртизанка и поетеса Вероника и преживява първата си истинска любов.
Многопластовото повествование се разгръща на фона на мистерията около Джем султан, падането на Константинопол под турска власт и съдбата на последния византийски император Константин, разпадането на династията Косача в Херцеговина. Божидар Вукович се озовава в центъра на глобалните идеологически, геостратегически, икономически и философски промени, белязали тази епоха.
Любовта е основният двигател в живота на печатаря. Тя се ражда дълбоко в сърцето му след запознанството с Вероника и носи усещане за приключения, красиви блянове, но олицетворява и промените, настъпващи в древния, закостенял естетически и ценностен модел. Но голямата любов на Вукович си остава книгата, стремежът му да утвърди и разпространи новата, печатната книга във време, когато знанието е сила, но е трудно да се споделя и възпроизвежда.
Авторката Катарина Брайович майсторски представя историята на първия печатар, отпечатал книги на кирилица, в чисто човешки план - как един обикновен изгнаник от Подгорица успява да постигне всичко това, на каква цена и в името на какво. Романът е номиниран за всички големи сръбски литературни награди и печели „Октоих“.


Stacks Image 380

Лоренсо Силва
Знакът на меридиана
352 стр., 15 лв.
ISBN 978-619-704-040-1

Романът е отличен през 2012 г. с „Планета“, наградата с най-голяма парична равностойност в света след Нобеловата и възлизаща на 600 000 евро. Ситуиран в съвременна Каталуния, „Знакът на меридиана“ разказва за общество, в което властват корупцията, мръсните пари и арогантни престъпници, а срещу тях се изправя един съвременен Дон Кихот, мечтаещ за справедливост и една невъзможна любов.
Пенсионираният полицай Роблес е открит обесен на един мост в испанско градче близо до Барселона. Зад гърба си той има блестяща кариера, два ордена, дългогодишна служба в групите за борба с тероризма и престъпността в Каталуния.
Разследването на убийството е поверено на полицейския експерт Рубен Бевилакуа от Мадрид. В неговия екип са младата и интелигентна сержант Чаморо и полицаят новобранец Арнау. Не след дълго те откриват, че убитият има в банковата си сметка огромна сума, която не би могъл да спести от пенсията си, а около убийството се разкриват детайли, които подсказват, че то има характер на послание.
Екипът от Мадрид трябва да обедини усилията си заедно с полицията на Барселона и специалния отдел за вътрешни разследвания, за да разчете това послание.
Воден от чувството си за справедливост, Рубен Бевилакуа отваря кутията на Пандора, от която излизат корупция в полицията, безскрупулна престъпност, търговия с дрога и плът, но и призраци от собственото му минало. Защото убитият е неговият партньор и ментор, направлявал първите му стъпки като полицейски служител. Дали провесеният на каталунския мост труп не е послание, предназначено за самия него?
Лоренсо Силва, един от най-четените автори, пишещи на испански, и е спечелил едновременно признанието на критиката и на милиони читатели, носител е на трите най-големи литературни награди в испаноезичния свят: „Планета“, „Надал“ и „Примавера“. Изключителната си популярност дължи на полицейската си серия от 8 сюжетно самостоятелни романа с главен герой Рубен Бевилакуа. Любопитен, но красноречив за литературните им качества факт е, че два от тях му донасят едни от най-престижните литературни награди.


Stacks Image 393

Кнут Фалдбакен
Закъснели последствия
320 стр., 11.98 лв.
ISBN 978-619-704-020-3

Доставчик на цветя носи разкошен букет на Карин Рийс, но я открива мъртва, брутално пребита на входа на дома й. Полицията скоро стеснява кръга от заподозрени до двама мъже: бившия съпруг на Карин и нейния сегашен любовник. И двамата имат съмнително минало, както и мотиви. Но имат и солидни алибита, поне на пръв поглед. Първоначално инспектор Юнфин Валман предполага, че това е класически случай на убийство от ревност. Но мистерията все повече се заплита: колкото повече нови факти изникват, толкова повече си противоречат. Когато още една млада жена е намерена мъртва, и двамата главни заподозрени се оказват застрашени…

Напрегнат трилър, в който нито героите, нито събитията са това, което изглеждат в самото начало.


Stacks Image 406

Кнут Фалдбакен
Нощен мраз
288 стр., 11.98 лв.
ISBN 978-619-7040-06-7

Възрастна съпружеска двойка, която инспектор Валман е познавал от дете, е намерена мъртва в тяхната вила „Скугли”. Разследването е поверено на Анита Хег, любимата на Валман. Случилото се, довело до смъртта на двамата съпрузи, е пълна загадка. Наяве излизат тайни, които пораждат подозрения, че няколко души са имали явни мотиви да премахнат съпрузите Хамерсенг. Но скоро и заподозрените са открити мъртви. Валман стига до заключението, че всички следи водят до вила „Скугли”.


Stacks Image 419

Кнут Фалдбакен
Границата
288 стр., 11.98 лв.
ISBN 978-619-7040-04-3

Млада жена без документи е намерена мъртва в близост до границата между Норвегия и Швеция. Дали това е злополука или убийство? Главен инспектор Валман от полицията в Хамар се забърква във верига от събития, която го отвежда до зона, където никоя власт не може да контролира или да наблюдава пътищата, пресичащи границата. Престъпността винаги е процъфтявала тук, но сега е на път да придобие нови измерения. Валман е подложен на изпитание, с каквото не се е сблъсквал досега, натъквайки се на смъртоносно опасна игра.


Stacks Image 432

Анна Данилова
Зад гърба ми - вратите на ада
256 стр., 11.98 лв.,
ISBN 978-619-7040-01-2

Полина е красива и интелигентна млада жена, но някой като че ли й желае злото. В Москва става заподозряна в убийство, в Атина сестра й е нападната вместо нея, в Париж я обвиняват в кражба на диамантената огърлица на Екатерина ІІ, направена от придворния й бижутер Яков Дювал… Някой желае злото на Полина и плете престъпни интриги, целящи тя да умре или да бъде вкарана в затвора. Отново принудена да бяга, но вече решила на всяка цена да научи кой и защо я преследва, Полина заминава за Мароко, при загадъчния си приятел Бертран, занимаващ се с частни разследвания, възлагани му от високопоставени и влиятелни хора. Когато Полина му разказва изпъстрената си с необясними загадки история, Бертран решава така да устрои нещата, че да бъде нает от семейството, които собственици на изчезналата диамантена огърлица. Оказва се, че семейство Лемон крият свои тайни, някои от които могат да бъдат ключът към отговорите на въпросите, които измъчват Полина…