Stacks Image 317

Иржи Хаичек
Дъждовна флейта
270 стр., 14,99 лв.
ISBN 978-619-235-078-9

Романът на Иржи Хаичек, един най-награждаваните съвременни чешки писатели, е магична история за горчилката в живота.
Едно неочаквано телефонно обаждане връща Збинек назад във времето – в огряното от слънце лято, когато познава любовта заради прекрасната светлокоса Бохуна. И ето ги отново, повече от четвърт век по-късно. Дали старата искра ще припламне отново, или Збинек ще остане верен на своята Терез?
Иржи Хаичек пише за страстта, но заедно с това измъква на светло и призрака на миналото. Финансови измами и сделки без морал правят нощите на главния герой повече от ужасни. А крачка преди последната страница той губи всичко… Остава му едно: да потърси крила, с които да полети.


Stacks Image 356

Луан Старова
Посланикът
258 стр., 13 лв.
ISBN 978-619-235-071-0

Луан Старова, македонският академик и блестящ писател, който е познат на българския читател с романите си от балканската сага за изгнаническото му семейство, този път ни отвежда по-далече – към южните брегове на Средиземно море, където е изпратен като посланик на Югославия в Тунис. Освен това е акредитиран като посланик и към Организацията за освобождение на Палестина, а по-късно и към създаващата се държава Палестина.
Въпреки не кой знае колко голямото разстояние до Северна Африка авторът предлага на читателите интересна история, убягнала на обществото ни, за освобождаването на Тунис от френската колониална зависимост и управлението на първия президент на страната – Хабиб Бургиба, почти неизвестно име у нас, но значимо в Движението на необвързаните държави, начело с Югославия.
Още по-интересни са срещите на посланик Старова с емблематичната за палестинците и противоречиво оценявана по света личност Ясер Арафат.


Stacks Image 369

Димитър Башевски
Кръг
124 стр., 10 лв.
ISBN 978-619-235-072-7

Едно пътуване към себе си, житейска равносметка на върховете и паденията, неизживените копнежи, любовта и страстта – своеобразно чистилище за човешкия живот. Авторът герой минава през това вътрешно пречистване и покаяние посредством едно пътуване с влак, който минава през всички негови житейски перипетии, колебания, угризения на съвестта и несбъднати мечти. Негови спътници в пътуването са собствената му съвест (господинът в купето) и събирателният образ на жените в живота му (непознатата спътница). В края на пътуването той затваря жизнения кръг, завръщайки се там, където е роден, за да потърси място за вечния си покой.
Четивен, драматичен на места, богат по съдържание и необичаен като стил на поднасяне, романът просто повежда читателя в това пътуване равносметка.
Димитър Башевски (р. 1943) е носител на най-големите литературни награди на Македония – „11 октомври“, „Рациново признание“, „Ванчо Николески“, „13 ноември“, „Роман на годината“. Превеждан е на английски, чешки, гръцки, румънски, сръбски и албански. Влиза в антологиите на македонската поезия и проза.


Stacks Image 382

Соня Вестерхолт
Кучето е здраво
224 стр., 12.99 лв.
ISBN 978-619-235-066-6

Книгата е кратък обзор на политическата система на една държава, която днес не съществува. Вълнуващ автобиографичен разказ на Соня Вестерхолт за живота ѝ в Съветския съюз. Разочарование, болка, недоимък, мигове на радост и сълзи.
Спомените я отвеждат в детството и годините, прекарани с родителите ѝ. Вълнуващ и незабравим миг е, когато се научава да чете и с трепет държи книжката с приказки на Пушкин. Когато се налага да напусне родния Ленинград, тръгва с огромно количество книги на руски, еврейски и американски класици; самовар и икона.
Раздялата с Родината и близките е мъчителен, но необратим момент. Но може ли да бъде щастлива в нея? Живее във време на тоталитаризъм, система на покорство. Всеки, отклонил се от „правилния“ път (това, което изисква политическата система), бива наказан.
Бракът на Соня с датски студент я прави обект на наблюдение от страна на КГБ. Но страхът трябва да се преодолее, любовта трябва да победи. Ще замине за Дания, но ако сътрудничи и доносничи на властта. Предател ли е тази жена? Тя никога не се е колебала какво ще бъде нейното решение. Страхува ли се да се опълчи и противопостави? За жената, която е загубила детето си от първия брак, няма по-страшно от смъртта. Как ще премине „желязната завеса“ и какво ще е наказанието ѝ от КГБ?
Какъв контраст е животът, който напуска Соня, и този, който ѝ предстои! Разказите в „Кучето е здраво“ са като приказка, в която има мъка, огорчение и страдание, сълзи на щастие, вяра в доброто и победата, приказка с красив и щастлив край!


Stacks Image 395
Stacks Image 733

Луан Старова
Ервехе
296 стр., 15 лв.
ISBN 978-619-235-052-9
роман; превод Мариян Петров

Заредена с много любов и топлина е тази книга за една майка, посветила своя живот на оцеляването на децата и семейството си. Нейната съдба е показана на фона на големите катаклизми на Балканите през ХХ век, когато границите между държавите се променят, властите се сменят, създават се и рухват империи, а цели семейства са принудени да станат емигранти, за да оцелеят.

Луан Старова може да се гордее, че е написал тази книга. С нея той е изпълнил частица от своя дълг към Майката, към Жената. И аз чувствам – незаслужено – че той е изпълнил и частица от моя дълг, от нашия дълг. В дните, когато някои – и то мнозина – опитват да зацапат с кал образите на Жената и Майката, Луан Старова създаде книга, която е тяхна възхвала. „Ервехе“ е като високо дърво, пуснало дълбоки корени в земята на Балканите.

Акад. Антон Дончев


Stacks Image 408
Stacks Image 735

Марек Шинделка
Картата на Анна
148 стр., 10 лв.
ISBN 978-619-235-038-3
роман, превод от чешки Красимир Проданов

Когато искрата на любовта е загаснала, непременно ли следва раздяла? Или може да бъде разбудена задрямалата любов?
Героите на младия чешки писател Марек Шинделка карто­графират телата на другия пол, сякаш придобиват нова територия. Затова и дрехите падат от тях трескаво, а любовните думи са заменени от синини, страст и подозрения.
„Картата на Анна“ е като лабиринт. Така, както героите имат сложни отношения, връзка съществува и между отделните разкази. Читателят обаче сам подрежда този пъзел. Марек Шинделка поставя деликатно знаци, които да ни водят. В резултат на това четенето е игра, удоволствие, сдобило се с чувственост преживяване.
И когато начертаем тази провокативна карта, ни се приисква да продължим и в собствения си живот. Защото „Картата на Анна“ учи да забелязваме детайлите. Да споделяме преживяното. Само така една връзка има шанс.


Stacks Image 421

Вратислав Маняк
Кубчето на Рубик
340 стр., 13 лв.
ISBN 978-619-235-060-4

В подреждането на пъстроцветното кубче, главоблъсканицата на прочутия унгарски изобретател Рубик, е скрит стремеж към хармония. Жители на Пилзен – града на най-прочутата чешка бира и заводите „Шкода“, представители на три поколения на една чешко-немска фамилия изясняват взаимоотношенията си, търсят хармония в собствените си чувства и поведение.
Повод за равносметка и дирене на път един към друг е юбилеят на стар учител по история. Неговият внук, също историк, е посветил дипломната си работа на събитията в Пилзен, където за първи път в социалистическия лагер се стига до протест на населението срещу еднопартийното правителство по повод смяна на парите, протест, който води и до човешки жертви.
В повествованието оригинално са вплетени преживявания от времето на нежелания болшевизъм, през годините на Пражката пролет и инвазията на армиите на Варшавския договор от 1968 г. до така наречената Нежна революция от 1989 г. и нейните последствия, та чак до първото десетилетие на XXI в.
Изясняването на загадки около истински и мними изневери, настоящи и някогашни недоразумения в семейството води до неочаквани, често дори трагикомични развръзки, които укрепват роднинските взаимоотношения.
Открита ли е търсената хармония? Ще продължи ли внукът историк и учител мисията на дядо си? Как вижда своето място в живота младото поколение, а какво е оставило след себе си предходното? Отговорите търси този модерен чешки роман.


Stacks Image 434

Стефан Марковски
Еретични писма
168 стр., 10 лв.
ISBN 978-619-235-037-6

Младият и талантлив художник и склуптор Максимилиян извайва прекрасни фигури на шестте типа любов – Ерос, Лудус, Сторге, Прагма, Мания и Агапе. Негова муза, но за съжаление, и негова халюцинация, е Катя. Между двамата има договорка, че творецът трябва постоянно да надгражда и да постига съвършенство при всяко свое творение, вместо да работи за своето его.
Освен Катя, ваятелят е преследван и от друго свой въображаем образ. Първата му среща с него е чрез писма. По-късно страшната фигура, която се представя за еретик, започва нощем да нарушава спокойствието на Максим. Той отново е принуден да спазва определени указания, за да постигне своето извисяване. Трябва да премине в друг свят, който е идеален и в който всичко е съвършено.
На фона на изящните фигури започват да се появяват трупове на млади жени. Нима човекът, който твори любов и красота, може да стане сериен убиец?
Той, грешникът, тук, на земята, трябва да отиде, там, където болната му душа ще намери мир и покой. Осъзнавайки, че не е на првилното място, склупторът поема по избрания от него път. Правилен ли е изборът му и това ли е пътят към възвишеното? Само той ли е виновен за деянията си и кои са факторите, които подтикват личността към нарушаване на правилата и нормите?
„Еретични писма“ е дълбоко психологически роман, който разкрива скрити кътчета на човешката душа. Роман, в който умело и по съвременен начин се преплитат митология, религия и наука.


Stacks Image 447

Ян Балабан
Попитай татко
162 стр., 10 лв.
ISBN 978-619-235-030-7

История, която пречиства, предлага Ян Балабан (1961-2010), един от най-големите чешки писатели. Мотивът да напише книгата е един от най-трудните мигове в живота му: смъртта на неговия баща. Книгата се оказва последна и в неговото битие. Два дни, преди да предаде ръкописа в издателството, писателят е покосен от сърдечна недостатъчност. „Попитай татко“ придобива статут на съвременна класика. Романът е обявен за книга на годината (2011) и получава наградата „Магнезия Литера“.
Съдбата на провинциален лекар, обвинен в корупция, при това докато е на смъртен одър, е пресъздадена чрез множество кратки истории, всяка от които задава важни въпроси. За живота и любовта, за смъртта и предателството.
Зряла жена е забравила лика на починалия си съпруг. Синовете й пък се лутат между алкохолизма, апатията и проблемите у дома. Единствената й дъщеря е гениална, но това я прави още по-ранима. Всички обаче напипват една и съща нишка. На опрощението, което изчиства спомена за баща им.
Ян Балабан разказва за греха и възмездието. Но го прави толкова топло, че книгата му пречиства – дори и на цената на сълза. Като ярка светлинка е в този наш свят, толкова отчужден, че служим само на предметите. Като докосване от ангел, което разтърсва и ни кара да си спомним кои сме. Човеци.


Stacks Image 460

Емил Б. Лунд
Норвежки скъпоценности
260 стр., 13 лв.
ISBN 978-619-704-090-6

В литературата Емил Б. Лунд (роден в западната част на Осло през 1978 г.) е норвежкият еквивалент на Сергей Минаев и Фредерик Бегбеде.
Романът „Норвежки скъпоценности“ (издание на „Изида“, превод Калина Димитрова) е откровено и иронично разголване на облагодетелстваната и презадоволена класа, лустрото на която е бляскаво, но под него се крие бездуховност и морално падение.
„Аз съм фалшив, снизходителен и нескромен. Аз съм интелигентен, високообразован, креативен, но съм силно демотивиран и не откривам смисъл. Не стигам до никъде. Казвам се Виктор Сомерфелт, на 26 години съм“ – така се самопредставя героят на романа.
Виктор е интелигентен, арогантен и високомерен млад мъж, желан от жените и будещ възхищение в мъжете. Потомък е на аристократичен норвежки род, с безукорни светски маниери и превъзходен талант във всичко. Той е добре образован и разговаря свободно както за изкуство и литература, така и за секс, изнасилвания и сухо мартини. В неговата среда, където водеща е страстната мания за съвършенство, има негласно правило: Никога не бъди себе си и никога не показвай това, което чувстваш.
Но какво се случва в душата на Виктор и защо му липсват удовлетворение и равновесие? Защо арогантността и нарцисизмът му избиват над мирното и кротко, презадоволено съществуване? Защо, когато парите не са проблем, жените - и те, а алкохолът се лее в огромни количества, нещо все пак не му достига…
Аристократичните норвежки фамилии, господстващата класа и ослепителният й просперитет са представени с убийствена ирония в този роман, който дава гласност на среда и манталитет, които рядко са обсъждани в скандинавската литература.


Stacks Image 473

Давор Стояновски
Безименна лунна соната
384 стр., 15 лв.
ISBN 978-619-704-053-1

Действието на романа „Безименна лунна соната” се развива в Австрия в началото на деветнайсети век и разкрива необикновената съдба на създаването на един от най-известните шедьоври на Бетховен успоредно с неуспешните медицински изследвания, на които е подложен композиторът в Хайлигенщат поради увредения си слух.
Изпаднал в мизантропия, ексцентричност и лудост, Бетховен си спомня за интимните си срещи с омъжената благородничка Антония Брентано и седемнадесетгодишната си ученичка, графиня Жулиета Гуичарди. Първата получава в неговите писма названието „Безсмъртната любима”, а на втората посвещава своята велика соната. Точно спомените за тези две жени спасяват Бетховен от предсамоубийствената депресия, нищо че едната от тях го заразява със сифилис, който е и причина за загубата на слуха му.
Сюжетът се колебае на границата на леката порнография и високата литература, но най-впечатляващото богатство на писаната реч проличава точно в натуралистичното описание на перверзните игри на композитора с невярната благородничка и с малолетната пианистка.
Разтворете страниците на този провокативен, смел и непретенциозен роман, открийте виновника за оглушаването на Бетховен и научете за развръзката на интригата между двете любовници, които случайно се срещат на един предколеден бал, в снежната декемврийска нощ, спорейки кое е по-важно: да получиш прозвището „Безсмъртна любима” в писмата на един от най-прочутите композитори или под заглавието на най-известното му произведение да стои посвещение за теб.


Stacks Image 486

Слободан Тишма
Стаята на Бернарди
116 стр., 10 лв.
ISBN 978-619-704-089-0

„Стаята на Бернарди“ от сръбския писател Слободан Тишма e урбанистичен роман, поредица от случки от живота на един младеж с трудно детство и чувствителна душа, история, която отвежда читателя на едно пътуване покрай морето, по адриатическата магистрала към дълбините на ледения океан. Той звучи като музикално произведение в главата на главния герой Пища Петрович, чийто живот е странна смесица от лудост, тъга, нещастно стечение на обстоятелства, обрати и философски прозрения. Сюжетната линия е накъсана и следва мислите и спомените на младежа. Всъщност читателят сам може да реши кой е главният герой: дали самият Пища, или мебелировката за стая, дело на известния хърватски архитект Бернардо Бернарди, или пък изоставеният на паркинга тъмносин спортен мерцедес. В един момент младият човек, който трудно се вписва в общоприетите правила за социално поведение и мислене, се идентифицира с някой от тези предмети.


Stacks Image 499

Блаже Миневски
Мемоарите на едно глухарче
236 стр., 13 лв.
ISBN 978-619-704-087-6

Историята в романа се развива на неопределено място на Балканите, оградено от стари манастири, изоставени села и гробища. Това са спомените на едно глухарче, което следи събитията според духането на ветровете в долината. Затова определени картини и събития се виждат в едър план, а други – в съвсем дребен; едни – като с бинокъл, други – като с микроскоп; част от героите присъстват детайлно, други – само като силуети.
Основната история е за съдбата на две стари моми, близначки, които живеят затворено в своята огромна къща, четейки новите любовни романи и представяйки си, че живеят в техния свят. Но над тях тегне и проклятието, което преследва семейството им, белязано като семейство на предатели, полицейски агенти, лъжливи герои и манипулатори. А глухарчето, разбира се, доколкото може да запомни едно обикновено глухарче, гледа и си спомня живота им, празните предели на природата, но и празните предели на душата на онези, които живеят на границата между живота и смъртта, на границата между войната и мира, който никога не е истински мир, защото постоянно някаква невидима сган руши манастирите, събаря паметниците в гробищата, сече столетните дървета в горите.
В мемоарите на глухарчето се редуват истории от различни времена – на кърджалиите, на падането на социализма и изграждането на дивия примитивен капитализъм по балкански… Това са и истории за нещастията, които носят ветровете, духащи, както им скимне.


Stacks Image 512

Хайди Линде
Агнес в леглото
224 стр., 12 лв.
ISBN 978-619-704-079-1

Книга от скандинавската майсторка на модерния женски роман Хайди Линде. Това е историята на 31-годишната Агнес, която неочаквано е изоставена от мъжа, с който живее, заради друга жена. Тя страда, защото си мисли, че животът и сърцето й са разбити. Но дали действително е така?
Забавен като книгите за Бриджит Джоунс, но по-дълбок – така критиците оценяват романа на „Агнес в леглото”.
Хайди Линде е талантлив автор, който пише интелигентно и топло, а героите й остават за дълго време в сърцето на читателя.


Stacks Image 525

Оливера Николова
Кадифеният покров
212 стр., 12 лв.
ISBN 978-619-704-078-4

Шест истории за седем жени, превърнали се в убийци по различни причини – патологична страст, алчност, отмъщение или чувство за отговорност. Става дума за реални личности, живели в различни епохи. Оливера Николова, първата дама на съвременната македонска литература, със средствата на художествената проза изследва техния вътрешен, интимен свят, за да проникне дълбоко в причините и мотивите, които ги тласкат към такива престъпни действия. Защо и как тези жени посягат върху живота на други хора? Кой е жертвата – убитите или убийците, превърнали се в някои от случаите в отмъстители?
Книгата включва новели за отровителката Мари-Мадлен д’Обре, маркиза дьо Бренвилие, за израслата в бедняшките квартали на Виена Марта Марек, която се опитва да се превърне в Пепеляшка на ХХ век, за Бел Гънес, която убива съпрузите и любовниците си, за учителката Жана Лорет от XIX век, за куртизанката Магзин Пипо, за атентаторките и деятелки от ВМРО Мара Бунева и Менча Кърничиу (съпруга на Ванче Михайлов и убийца на Тодор Паница).
Новелите ще ви накарат да се потопите дълбоко в психологията на тези жени, някои от които също по някакъв начин са жертви. Едни са серийни убийци и чудовища, други са разочаровани личности, които са имали трудно детство, трети пък са имали любов, но са преживели травми, които са променили пътя им в живота. Не може да се предвиди кога злото ще избухне в човека, предупреждава тази книга, спечелила наградата „Стале Попов“.


Stacks Image 538

Иън Сомърс
Дарба за един милион долара
320 стр., 12.99 лв.
ISBN 978-619-7040-11-1
роман

На пръв поглед седемнадесетгодишният Рос Бентли е поредното обикновено момче от малък провинциален град - непопулярен, особен, без много приятели, работи в супермаркет и няма перспективи за бъдещето си. Той обаче е всичко друго, но не и „обикновен”. Популярен е в YouTube под псевдоним и с маска на лицето, изпълнява невероятни и дори невъзможни каскади със скейтборд. За разлика от много други негови връстници той не жадува за слава и пази пълна анонимност. Невъзможните каскадите, които Рос изпълнява, могат да бъдат направени само от човек, който може да мести неща с ума си… И всъщност именно това е неговата тайна - тайна, която не е споделял с никого, дори и с най-близките си. Той владее телекинеза.
Скоро обаче всичко ще се промени. Носещ се по течението на скучния живот в малкото градче, където времето сякаш е спряло, Рос усеща, че това не е неговият път. Когато случайно разбира за състезание, наречено «Дарба за един милион долара», издирващо хора със специални способности, той решава да участва и с парите, които спечели, да започне нов живот. Но не всичко е такова, каквото изглежда, и пътят към наградата е трънлив и опасен. Рос се впуска в едно уникално и неочаквано приключение, каквото никога не е и сънувал.


Stacks Image 551

Луан Старова
Балканският ключ
256 стр., 12 лв.
ISBN 978-619-235-013-0

„Животът на моето албанско и по-общо казано, балканско семейство през целия двадесети век представляваше живот по гранични пунктове и прекосяване на граници. Рано разбрахме, че да се премине границата, означава да се стигне до свободата, която губехме, означава спасяване от смъртта по петите ни. Животите ни, на млади и стари, бяха белязани от границата, дори може да се каже, че с течение на времето ставахме хора-граници, където и да ни отведеше съдбата.“
Това е личната история на самия автор, но книгата разказва не само нея, но и за житейските изпитания пред други емигранти, творци, интелектуалци и обикновени хора, станали жертва на исторически превратности и диктатури.


Stacks Image 564

Оливера Николова
Сказания за Ибн Пайко
184 стр., 12 лв.
ISBN 978-619-235-022-2

Една от забележителните сгради в Скопие е Домът на Ибн Пайко, намиращ се до прочутия Камен мост над Вардар. Ибн Пайко приел исляма, но след смъртта му неговите съграждани успели да се преборят и да му устроят християнско погребение.
Македонската писателка Оливера Николова изгражда от съдбите на тримата главни герои в романа - Ибн Пайко, Ибн Байко и Ибн Тайко, събирателния образ на знаменития гражданин на Скопие от XV-XVI век. Това е книга за оцеляването на християните под османско робство, но и книга за различните превъплъщения на доброто и любовта.
Ибн Пайко е известен и уважаван занаятчия, произвеждащ медни и сребърни изделия, едновременно с това – застъпник на интересите на християните пред османските власти. Той е женен за красивата Калия, която влиза в манастир веднага щом Ибн Пайко е принуден да стане мюсюлманин като знак за лоялността му към управниците.
Ибн Байко е хитър мъж, който се омъжва за дръзката Тодора с желанието да стане виден гражданин, но в крайна сметка цял живот постоянно се бори с всякакви предизвикателства.
Ибн Тайко е рибар и лечител. Той се премества в града, търсейки любовта на мечтите си и намирайки я в лицето на туркинята Хатидже. Заради нея той се съгласява да промени вярата си.


Stacks Image 577

Михайло Свидерски
Бяло и червено
80 стр., 6 лв.
ISBN 978-619-704-059-3

Познат предимно като поет и преводач, Михайло Свидерски изгражда динамичен и драматичен сюжет, в който героите са в постоянно движение и в постоянен конфликт с окръжаващата ги враждебна действителност след Октомврийската революция в Москва, в Киев, в Крим и в Истанбул, така и след скок във времето – през 1950 г. в Битоля и 1951 г. - в югославския концлагер на остров Голи Оток.
Жестоките кръвопролития и братоубийствените политически противопоставяния са в основата на нравствения катарзис на главния герой, от чието име е повествованието. Авторът изследва пораженията върху човешката душевност и върху масовото съзнание, които носят войните и революционните сблъсъци, превърнали насилието и унищожаването на инакомислещите във всекидневна практика. Съпоставките между християнски, буржоазен, комунистически и други форми на морал поставят основния въпрос: как да оцелее физически и духовно индивидът в общество, което е заредено с омраза и антагонизъм. Как под прикритието на висши идеали се извършват престъпления и поругаване на личността?
Разбира се, отговорите трябва да търси всеки, заставайки пред собствената си съвест.


Stacks Image 590

Ким Лайне
Пророците от фиорд Вечност
626 стр., 23 лв.
ISBN 978-619-704-077-7

Един от най-забележителните романи в съвременната датска литература, „епохална творба и шедьовър“ (в. „Информашон“, Дания), „най-впечатляващото литературно откритие на сезона“ (в. „Дагбладе“, Норвегия)… Такива са оценките за романа „Пророците от фиорд Вечност“, с който Ким Лайне (р. 1961) печели Наградата за литература на Северния съвет (най-престижното отличие в Скандинавския север), „Златни лаври“, наградите на „Уикендевисен“, „Политикен“ и Датското радио…

Гренландия, 1793 г. Жена е блъсната от ръба на скала и намира смъртта си в бездната. Датският свещеник в колонията, Мортен Фалк, копнее по дома си. Враждата между гренландци и колонизатори се ожесточава, а кораб пристига веднъж в годината.
Далече навътре в сушата християнизираните гренландци са се вдигнали на бунт под водачеството на пророка Хабакук и жена му Мария Магдалене. Те мечтаят за свобода, равенство и братство – на 4000 км северозападно от Париж и Френската революция.
Мортен Фалк е раздвоен: дали да се застъпи за датското господство, или да се остави гренландските блянове за независимост да го омаят?
„Пророците от фиорд Вечност“ е роман, вдъхновен от действителни събития. Действието се развива по улиците на тогавашен Копенхаген, където отеква тропотът на каляските на аристократите, а в тъмните улички проститутките очакват клиентите си, разпростира се в Гренландия, пренася читателя на морски пътешествия и лов на китове, превежда го пеша през Норвегия и го прави свидетел на опустошителния пожар в датската столица през 1795 г.


Stacks Image 603

Вера Калин
Бездомникът със златния часовник
роман, македонска
320 стр., 15 лв.
ISBN 978-619-704-074-6

Млад бездомник случайно става свидетел на кървава свада, в която успява да спаси богат бизнесмен, рискувайки собствения си живот. Когато идва в съзнание на следващия ден, се оказва в топла и чиста постеля, обграден от грижи и внимание. Благодарният бизнесмен му дава шанс за различен живот от този, който е водил дотогава. Облича го в скъп костюм, наема му учители, които не само да го образоват, но и да го научат на държание и обноски, назначава го на висок пост. Но каква е цената на това? Особено когато става въпрос за твърде много пари и ситуацията се обърка от една непозволена любовна връзка…
Такъв сюжет заплита младата македонска писателка Вера Калин (родена като Верче Карафилоска през 1994 г., през 2017 г. тя приема този псевдоним, под който излиза книгата й в различни държави). Тя прави своя пробив в литературата тъкмо с този си първи роман, който вече има няколко издания и се радва на голям успех в родината й.
Трейлър на книгата:


Stacks Image 618

Влада Урошевич
Невестата на змея
186 стр., 10 лв.
ISBN 978-619-704-072-2

Денко е момък, който се заклева пред баба си и дядо си да спаси своята сестра Летка, похитена от змей. В селото от векове се предават легенди за откраднати от змей девойки, които стават негови любовници и повече не се връщат у дома си.
Тръгвайки с голи ръце и малко храна в торбата, братът среща вълшебни същества, животни, вещици и хора по пътя си, които ту го подвеждат, ту му помагат.
„Невестата на змея” на македонския писател Влада Урошевич е оригинален роман, съвместяващ приказното със съвременното, фолклорното с фентъзито, фантастичното с реалното, миналото с настоящето. Резултатът е четивна и забавна книга, приказка за възрастни, разказана нетрадиционно с помощта на модерни похвати, с едновременно действие в рамките на 400-500 години от историята на Балканите и Европа, смесване на остарели думи и съвременни термини и неподражаем, наш, балкански хумор.


Stacks Image 631

Петър Станчик
Мелница за мумии
320 стр., 13 лв.
ISBN 978-619-704-064-7

В мрака на новогодишната нощ на 1866 г. комисарят Дурман настъпва... труп. Това е началото на серия от убийства, всяко от които ще бъде извършвано в деня, в който се чества определен светец, и в синхрон с начина, по който е загинал той.
Като ни повежда из потайностите на стара Прага, чешкият хит „Мелница за мумии” (спечелил най-голямата литературна награда в страната, „Магнезия Литера”) описва на скорост една вече далечна епоха с целия й блясък, сласт и… гастрономия. Затова не се учудвайте, че комисарят Дурман е повече в кръчмите и публичните домове, отколкото в полицейското управление. Порядъчно влюбен, той е обещал на любимата си да се оженят веднага след като разкрие сериен убиец. Но труповете се множат. Апетитните куртизанки, с които го среща съдбата – също...
„Мелница за мумии” е и криминален, и приключенски, и гурме роман, който извайва образа на Прага от втората половина на XIX век. И не на последно място – това е гротеска, игра с обстоятелствата, шеметна разходка из фантазията на автор, сравняван в Чехия с Нийл Геймън.
Разтворете „Мелница за мумии” и ще се убедите в това сами! Вижте и как Петър Станчик (р. 1968) израства от ъндърграунда до големите литературни награди, превръщайки се в палавия трубадур на чешката литературна сцена днес.


Stacks Image 644

Иржи Хаичек
Селски барок
224 стр., 12 лв.
ISBN 978-619-704-047-0

Павел е генеалог, който получава наглед нормална поръчка – да открие писано през петдесетте години на двайсети век писмо. За беда се влюбва точно в този момент и се налага да избира между лято с красивата Даниела и ровене в архивите на западналото село Томашице.
Но историята едва сега започва. Тайни, останали скрити повече от половин век, излизат наяве. На всичко отгоре прелестната блондинка Даниела също има роля в тази тъмна мистерия...
Увлекателният сюжет на „Селски барок” сякаш качва читателя на влакче на ужасите. Престъпленията, извършени от социалистическия режим в Чехословакия, са неописуеми. Най-голямото обаче е едно: прекъсването на кръвната връзка със земята.
С излизането на „Селски барок” читателската реакция е бурна и принуждава и критиката да признае, че съвременната чешка литература се е сдобила с нов голям майстор. Доказателствата за това са добрата история, убедителността, с която я разказва Иржи Хаичек (р. 1967 г.), и умението му да накара всеки един от читателите на романа да се припознае в героите. Всичко това е „Селски барок” – книгата, спечелила и престижната награда „Магнезия Литера” в раздел „Проза“.


Stacks Image 657

Владо Димовски
И човек, и куче
160 стр., 10 лв.
ISBN 978-619-704-048-7

Главният герой на този македонски роман има привиден избор, но всъщност той дори не взема решения за собствения си живот. Сякаш някой го води като кукла на конци. Една истинска приказка, напоена със сълзи, с известна доза гняв, тук-там с по някоя усмивка и подправена със страст, малко благодарност и много любов.


Stacks Image 670

Луан Старова
Завръщането на козите
176 стр., 8 лв.
ISBN 978-619-704-066-1

Някога, по време на тоталитаризма, в Македония козите са били жертва на невиждано изтребление – това е реален факт. Сега обаче те се завръщат по европейските пътища на солидарността.
Времето на козите отдавна е отминало, те са изгонени от горите и градските площади като вредни и бунтовни елементи, а на тяхно място на историческата сцена се настаняват пръчовете. Повечето пръчове се борят да вървят напред, дори всяка година правят европейски доклади за напредъка, а всички усещат, че страната върви назад. Но няма как да протестираш: щом ти разказват приказки за напредъка, трябва да слушаш със зяпнала уста. Това са чудесата на прехода – утешават се козите, които не усещат втория „козоцид”, чиято жертва стават постепенно.
Някои европейци все пак решават да се включат в обновяването на козия живот на Балканите – къде от хуманизъм, къде поради това, че виждат някакъв собствен интерес: да се вдигне малко шум, да се включат най-високите инстанции, да се подтикне европеизацията. Но когато се стига до реализацията, нещата опират до местните разбойници, които на бърза ръка елиминират усилията на чуждите експерти по козите въпроси, посветили се на козята солидарност.

Авторът разказва с фин хумор, иносказателност, автентично и просто за Балканите, за балканския синдром на унищожението. За разликата в мисленето, пропастта между балканските и европейските ценности, несъвместимостта на историческите съдби.
Луан Старова е писател, дипломат, академик, постоянен представител в ЮНЕСКО. Носител е на много национални и международни награди, сред които „Стале Попов” и „Роман на годината”, за най-добър роман във Франция (1997), „Жан Моне” за най-добър европейски роман, „Ангелус” за най-добър роман в Централна и Източна Европа.


Stacks Image 683

Ян Балабан
Може би си отиваме
160 стр., 8 лв.
ISBN 978-619-704-042-5

За моментите, в които животът се пропуква...
Ангелите на Ян Балабан се появяват точно тогава – когато сърцето е натежало от тъга, а любовта се е отдалечила в безкрая. И приемат всякаква форма, например момиче, което се грижи за гроба на дядо си, или намерено куче, което те прави така необикновено щастлив.
Двайсетте истории в тази книга обаче първо се спират на болката, изучават самотата, вслушват се в разочарованието. Ще чуят и твоите, стига да ги има в сърцето ти... Ще ги излекуват.
Историите са различни, но до една показват моментите, които сме свикнали да наричаме преломни. Ситуациите, в които ни се струва, че път напред няма... Ян Балабан (1961-2010) обаче ни го показва. Майсторски преплита съдбите на съвсем обикновените си герои и от болката в сърцата им измъква нишка, която да ги изведе на светло. Балабан използва митове, легенди, самата Библия, за да очертае възможните пътеки, по които всеки може да поеме. По правило обаче оставя финала отворен. А с това сякаш показва, че разказите от „Може би си отиваме“ са и за нашето сърце. Че ще залепят и неговите пукнатини...

Книга на десетилетието в Чехия (2002-2011)
Награда Магнезия Литера за проза (2005)


Stacks Image 696

Марек Шинделка
Грешка
198 стр., 12 лв.
ISBN 978-619-704-071-5

Крищоф е контрабандист на цветя. Когато приема последната си поръчка, отначало всичко изглежда лесно. Трябва да пренесе от Япония до Европа едно-единствено растение – последния жив екзепляр на отдавна изчезнал според специалистите паразитен вид. Първоначалният план обаче се обърква. Някой ликвидира хората, които трябва да получат цветето от Крищоф. Така той остава сам с най-ценното растение, което някога е срещал, и колкото повече разбира за него, толкова повече нараства страхът му. Постепенно започва да предполага, че в ръцето му се е оказало нещо, което определено е трябвало да остане недокоснато. Но дори насън не може да допусне какви сили е задействал с кражбата си. Някой е по следите му от Токио до наводнена Прага. Някой го дебне зад гърба му – сянка, отнемаща животи.
„Грешка” от носителя на най-престижните чешки литературни награди Марек Шинделка (1984) е изумителен роман, неподчиняващ се на елементарна интерпретация и каквото и да е жанрово определение. Историята ни води не само в засегнати от инвазията на отровното растение гигантска амброзия райони, в засегнатата от голямото наводнение Прага, но и в забравените кътчета на детството, в девствени гори и салони на летища, между прекупвачи на критично застрашени растителни видове. „Грешка” е роман и за крехкия свят на сънищата, за тъмната, обратната страна на човешкия живот.


Stacks Image 709

Марек Шинделка
Останете с нас
160 стр., 8 лв.
ISBN 978-619-704-036-4

Осем истории за любовта и секса, за разочарованието и самотата.
Известен тв водещ открива най-забавния начин да се обясни в любов на своята приятелка – с пияна врана. Баща и син изпълват жилите си с адреналина на най-древното изкуство – лова. Млад мъж се вмъква в кожата на случайно срещнатия спътник във влака. Забавна и иронична, леко тъжна на моменти и изпълнена със сценарии за собствената ни самота е „Останете с нас”. Книгата на Марек Шинделка (р. 1984) е сред образците на съвременната чешка проза. Още от своя дебют през 2005 г. Шинделка е смятан за един от съвременните таланти на литературна Европа.
Всеки от героите му живее в свой свят – Шинделка ни пренася от едно място на друго, прави ни свидетели на осъзнаванията на собствените му герои. Така „Останете с нас” е повече от интересна – от една страна следиш сюжета на всяка история, но от друга все едно си попаднал във филм, в който живее този или онзи герой. Затова и разказите на един от най-младите, но най-награждаваните чешки писатели, ще се настанят трайно в съзнанието ви. Кадри от тях ще разпознаете и в собствения си живот.
Поемете и вие на това пътуване, което смесва реалния живот с мечтите ни, истински преживяното с болезнено потиснатото. Обичайте, рискувайте и дори излъжете – също като героите на тази книга.


Stacks Image 722

Ализ Мошони
Маджарщини
192 стр., 10 лв.
ISBN 978-619-704-057-9

„Маджарщини“ е приказна книга за възрастни. В 94 кратки истории се подвизават разносвачът на пици Шандор Петьофи, Вилхелм Тел, марципаненото Марче, псуващата английска кралица Елизабет, инкасаторката леля Елмира и преизвестни унгарски герои. Книгата ни представя гротескно, иронично и самоиронично унгарските нрави, качества и чудатости. Едно маджарско огледало за българските ни адети, правди и кривици.
В приказките става дума за унгарци, написани са на унгарски от унгарец, може да плачеш и да се смееш или и двете едновременно, като те помагат и на чужденеца по-добре да разбере унгарците и унгарското. Въпреки хумористичността на приказките, те изправят унгарците очи в очи със собствените им дела, образи и клишета. И така и ние, българите, може да се огледаме в това огледало. Опознавайки унгарците, да се самоопознаем. Приказките не са меланхолични, а тъжни. В тях се смесват традиционната унгарска приказка с действителността на настоящето ни. Историите, написани в един стил и проговарящи на едни глас, са много забавни и развличащи. Кратки, фрапантни текстове без излишество. Времето на историите е миналото време на народните приказки, поуките обаче са част от настоящето.
С илюстрациите на Жужи Медве.