Stacks Image 115

Николае Филимон
Стари и нови чокои
288 стр., 13 лв.
ISBN 978-619-235-064-2

Романът „Стари и нови чокои“ представя задълбочено описание на обществения живот в княжество Влахия по време на управлението на княз Йоан Георге Караджа. Главният герой Дину Патурика се опитва на всяка цена да се изкачи по стълбичката на социалната йерархия, като междувременно ограбва, мами и предава всички около себе си – той е един нов чокой, който иска да унищожи старите, но не в името на доброто, а за да се намести на тяхно място. Патурика се хваща на работа при несметно богатия фанариот Андронаке Тузлук, който също е развратен измамник, и през цялото време крои планове как да открадне богатството му и да получи титлите му. Коварността му стига дотам, че дори започва връзка с Дудука, любовницата на фанариота, и двамата се съюзяват, за да го съсипят. Но дали наистина греховете остават ненаказани, или предателството и алчността в крайна сметка ще погубят младия чокой, тръгнал по грешен път?


Stacks Image 197

Антон Холбан
Една напразна смърт. Йоана
372 стр., 15 лв.
ISBN 978-619-235-027-7

Една напразна смърт
Румъния и Франция, първите десетилетия на XX век. Санду и Ирина имат любовна връзка. След като многократно се опитва да превъзпита любовницата си и да обла­городи характера ѝ, младият мъж разбира, че двамата не са създадени един за друг и не би могъл да се обвърже сериозно с нея. Същевременно обаче самолюбието не му позволява да я остави да бъде щастлива с друг и да започне нов живот...
Роман за отношенията между половете, за самозаблудите, които контролират живота ни, и за неведомите пътища на любовта и човешката памет.

Йоана
Балчик и Каварна, периодът между двете световни войни. Отново главен герой е Санду, а жената, която обича, се казва Йоана. След тригодишна раздяла двамата постепенно преоткриват чувствата си един към друг и мечтите си за бъдещето. Повдигат се много въпроси и се търсят отговори, като героите се опитват да надникнат във всички кътчета на паметта си, за да достигнат до истинската си същност. Само по този начин те биха могли да се сближат един с друг без преструвки и тайни и да се превърнат в единно и хармонично цяло...
Роман-изповед за овладяването на стихийната буря на чувствата, за да бъдат те анализирани и разтълкувани.


Stacks Image 211

Дон Хуан Мануел
Граф Луканор
256 стр., 13 лв.
ISBN 978-619-235-024-6

Мъдрост, от която да се учим и днес, съдържа тази книга, устояла на времето и повлияла на автори като Андерсен, Паулу Коелю и Хорхе Букай. Написана е от високопоставения испански благородник дон Хуан Мануел.
„Граф Луканор“, създадена 18 години преди „Декамерон“ на Бокачо, включва 51 новели, а също притчи и афоризми, оказали огромно влияние през вековете. Новела 32. е пресътворена от Х. К. Андерсен в приказката му „Новите дрехи на царя“. Хорхе Луис Борхес включва новела 11. в своя антология.
Граф Луканор обсъжда проблемите си със своя мъдър съветник Патронио, който след това му разказва интересна история, благодарение на която господарят му стига до успешно решение как да се справи с конкретния проблем. Книгата е с нравствени примери от живота на владетели и народи от различни времена. Така дон Хуан Мануел учи читателя да се стреми към доброто и вечните духовни ценности, за да има успех в живота.
Дон Хуан Мануел (1282-1349) е внук на крал Фернандо III и племенник на Алфонсо X Мъдрия, а дъщеря му е кралица – съпруга на крал Енрике II. Имал е бурна и неспокойна съдба, като непрестанните му амбиции за по-високо социално положение и по-изгодни бракове за децата му го карали да влиза в конфликти с различни владетели.
Това е първият български превод на тази книга с изключително значение за световната литература.


Stacks Image 224

Хуан Валера
Хуанита Дългата
274 стр., 13 лв.
ISBN 978-619-235-009-3

Една харизматична девойка разцъфва в прекрасна жена. Тя разбунва страстите и привлича най-влиятелните мъже. Благодарение на ума си и открития си характер Хуанита има шанс да спечели всички, докато за сърцето й се борят местният господар дон Андрес Рубио и дясната му ръка дон Пако… Роман от автора, вдъхновил „Осъдени души“ и „Птиците умират сами”.


Stacks Image 237

Михаил Себастиан
Произшествието
304 стр., 13 лв.
ISBN 978-619-704-085-2

Нора е блъсната от трамвай, но бързо идва в съзнание. Помага й непознат млад мъж - Паул, който страда заради болезнената си любов към друга жена – Ан. С нея той е в процес на мъчителна раздяла, но все още се надява, че двамата ще се съберат.
Паул прекарва нощта с Нора. Спонтанно тя му предлага да прекарат заедно настъпващата коледна ваканция на ски в планината. Двамата заминават за Брашов и Карпатите. Но там младият мъж отново се сблъсква с Ан. В така създалия се любовен триъгълник на Паул ще му се наложи да намери себе си и да преосмисли представите си за живота в рамките на една румънска зимна приказка сред красотата на величествената природа.
Михаил Себастиан е един от класиците на модерната румънска литература. Влиза в кръга на Мирча Елиаде и Йожен Йонеско. Пише романи, новели и пиеси. Заради еврейския му произход, в началото на 40-те години на ХХ век му е забранено да работи като журналист, отнет му е и лицензът на адвокат. Умира по нелеп начин, при пътен инцидент, само на 38 години. „Произшествието“ е неговият най-добър роман.


Stacks Image 250

Ливиу Ребряну
Адам и Ева
320 стр., 13 лв.
ISBN 978-619-704-041-8

Роман за любовта, прераждането и вечното търсене на мъжа и жената.
Те са създадени един за друг, прераждат се в седем различни епохи и места – Индия, Египет и Месопотамия от древността, късните времена на Римската империя, Германия през Средновековието, Франция по време на Френската революция и Румъния през ХХ век. Моментите на щастие и единение на търсещите се човешки души се редуват с драматични епизоди, в които телата им са брутално погубвани, за да може душата да се прероди в ново тяло, време и пространство и да продължи целеустременото си търсене.
Само един живот може да не е достатъчен на двете половинки на душата да се съберат заради възпрепятстващи обстоятелства на времето и пространството. В резултат на това те се търсят една друга и в момента, в който се намерят, между тях възниква усещане за познанство от предишни времена и места, както и неистово желание да бъдат заедно...
В своя шедьовър румънският писател Ливиу Ребряну разкрива по особено поетичен и въздействащ начин философията на любовния инстинкт, свидетелстващ за божественото начало на човешката душа.