Image

Stacks Image 1061

Анна Волц
Моята луда седмица с Тес
138 стр., 17 лв.
ISBN 978-619-235-173-1
превод от нидерландски
Анета Данчева-Манолова

Mamma Mia! за млади читатели. Романът е един от най-популярните и любими за млади читатели в Нидерландия, радващ се на неизменен успех.


По време на слънчева ваканция на нидерландския остров Тексел Самуел среща необикновено момиче на име Тес. Той бързо се включва в странен план, който Тес е измислила, за да може да опознае баща си, който няма представа, че тя съществува. Поканила го е на острова и възнамерява да го тества една седмица, за да види дали наистина иска да го има за баща. Но разбира се, всичко се обърква.
Сюжетът е наситен с приключения, мистерии, загадки, неочаквани обрати, гонитба из дюните, фалшива самоличност, психологическо напрежение, истински съспенс – да, условно, можем на шега да наречем романа „трилър за млади читатели“. Но в него присъства и обичайната за писателката романтика - чувствителността, нежността, първите сърдечни трепети, влюбването... Както и най-актуалният аспект на сложната тема за отношенията родители-деца. Твоят личен избор, който определя кой може да ти бъде баща и кой - не. И защо. И разбира се, има я задължителната нотка хумор, която ни позволява с лекота да приемем дори и най-абсурдните ситуации!

Stacks Image 1092

Нидерландската писателка Ана Волц (1981 г.) е сред най-ярките автори, дръзко навлизащи в най-актуалните за младото поколение теми. Вече е публикувала двайсет и шест творби за деца и юноши, преведени на много езици. Те радват и интригуват младите читатели, завладяват ги с тръпката от приключението, неочакваните обрати, силните емоции, симпатичните герои. Но книгите на Анна Волц са четени и ценени също и от възрастни, защото разказват за сериозни неща по неочаквано свеж и забавен начин, на хубав, кристално чист език, с нотки хумор и психологическа дълбочина.
Любимите й теми са сложните семейни отношения, грешките на родителите, бунтът на младите, първите емоционални трепети, приятелството, стремежът да бъдеш разбран. Многопластови, тези творби са далеч от повърхностното и инфантилното. Напротив, те смело ни изправят пред различни екзистенциални въпроси, най-големият от които, разбира се, е как да се справим с онова чудно, загадъчно и сложно нещо, наречено живот. Как да израснем, да се изградим, да открием себе си.
За творчеството си за деца Ана Волц e получавала много престижни отличия: „Златното перо”, „Сребърното перо”, наградата „Теа Бекман”, белгийската „Малкият Сервантес”. На българските читатели е позната с романите си „Сто часа нощ” и „Гипс”.
Анна Волц живее в Лондон, понякога в Ню Йорк, често и в родината си, Нидерландия. Израсла е в семейство на журналисти – дъщеря е на публициста Волт Волц, главен редактор на водещия ежедневник "Ен Ер Се Ханделсблат" в Нидерландия. Може би именно това е допринесло за интереса й към най-актуална за обществото тематика?
Нейни произведения са филмирани с голям успех.


Stacks Image 1095
Stacks Image 1101
Stacks Image 1104
Stacks Image 1106
Stacks Image 1108
Stacks Image 1110