Image

Stacks Image 1061

Барт Муярт
С голи ръце
92 стр., 15 лв.
ISBN 978-619-235-171-7
превод от нидерландски
Анета Данчева-Манолова

Бягахме с всички сили през три ливади, в които досега не бяхме стъпвали. По нанадолнището. Тичахме по-бързо, отколкото можехме. Понякога се спъвахме. Понеже никога не бяхме идвали тук, не познавахме опасните местенца.

Така започва историята на две момчета – Вард и Берни. Те са най-добри приятели, един чифт обувки – разделени, вървят накриво. Една новогодишна нощ двамата обикалят ливадите с кучето на Вард, Елмер, когато без да се усетят, се озовават във фермата на саможивия фермер Бетеман. Когато Вард случайно убива патицата на Бетеман, фермерът си отмъщава жестоко и това, което започва като шега, бързо излиза извън контрол.
„С голи ръце“ е притча за властта и безсилието, поставена на фона на емоционален пейзаж и достигаща кулминацията си във фатална новогодишна нощ.
Книгата описва няколко часа от живота на едно момче, последните часове от последните дни на годината, а може би и последните часове от стария му живот. Защото когато дойде новата година, всичко ще бъде различно. За Вард това е абсолютна катастрофа. Но това не е обяснено с толкова много думи. Майстор на създаването на потискаща атмосфера, Муярт успява да накара читателите си да усетят всичко. Няма въздух, няма бягство, само неизбежна верига от събития. В завладяваща и поетична проза Барт Муярт показва острото си наблюдение върху човешката психика и опасностите от предразсъдъците.

Тази обикновена приказка се превръща от натрапчив епос, изпълнен с неясни и неизразени емоции, в литературен шедьовър. - DE MORGEN

Ще я прочетете цялата с възел в стомаха, защото е толкова тъжна, защото е написана толкова вълнуващо и защото знаете, че такива неща наистина се случват в живота. - DE GROENE AMSTERDAMMER