Image

Stacks Image 1061

Григор Бануши
Недовършена симфония
320 стр., 20 лв.
ISBN 978-619-235-164-9
превод от албански
Екатерина Търпоманова

Едновременно психологически  трилър и симфония от трагично преплитащи се човешки съдби е новият роман на Григор Бануши, един от водещите албански писатели днес, познат у нас с романа си „Гневът на самодивите“.

Дисидентът Адриан Мара, композитор и диригент, избягал от диктаторския режим в Албания и установил се във Франция, е пребит от непознати и има временна загуба на паметта.
Главен заподозрян е Рене Зайлер, музикален продуцент с нечисто минало, спечелил си лошата слава на измамник и човек, склонен към насилие. Бившата му жена – певицата Ева Ланг, вече живее с Адриан Мара. Според полицията ревността и отмъщението са мотивите на Рене да го нападне. Продуцентът обаче има алиби.
Сглобявайки пъзела на паметта си, Адриан си спомня, че преди нападението е бил на благотворителна вечер, където разбира нещо, което никой не е трябвало да научава – че неговият безследно изчезнал учител по пиано е двойник, заместващ албанския диктатор Енвер Ходжа.
Издал се, че е научил това, Адриан става обект на преследване от албанските тайни служби. Той усеща, че политическите игри отново се намесват в живота му…Прочетете откъс от книгата
Stacks Image 1094
Stacks Image 1100
Stacks Image 1103
Stacks Image 1105
Stacks Image 1107