ИЗДАТЕЛСТВО
ИЗИДА
Светлана ЯнчеваNacalo.html
PUBLISHING HOUSE
IZIDA
Svetlana YanchevaNacalo.html
 

Таня Хаджидимитрова е авторка на няколко поетични книги и с доказан талант.  Книгата й "Едно към едно" показва поетическа зрелост и умение да въздейства върху читателя.

Таня Хаджидимитрова

Иванка Краева е талантлив и обещаващ автор. Нейното творчество докосва сърцата и на малки, и на големи. Защото тя разказва ясно, увлекателно и мъдро.

Иванка Краева

Преведен на 21 езика, Кнут Фалдбакен е един от най-популярните скандинавски писатели. Само преди три месеца той бе отличен с почетна награда „Браге” (2012) – най-престижната в Норвегия, заради цялостния си принос към съвременната норвежка литература. Книгите му са невероятно четивни, артистични и… секси.

В криминалните му романи неизменен герой е полицейският инспектор Юнфин Валман – вдовец, който бавно започва да пренарежда живота си, като се влюбва в колежката си Анита Хег.

Малко са норвежките автори, постигнали такива високи тиражи и предизвикали толкова ожесточени дискусии, както Кнут Фалдбакен. Сравняват произведенията му с тези на сърдитите млади хора от втората половина на ХХ в. – Силитоу, Брейн, Барстоу... Някои от романите му са превърнати в касови филми.


Кнут Фалдбакен е роден през 1941 в Осло. Записва психология в Университета в Осло, но скоро след това се отказва от следването си, за да се посвети на амбициите си да стане журналист и писател. Напуска Норвегия, защото се чувства ограничен и потиснат от тесногръдието на обществото, и заминава за Париж, където решението му да направи кариера като писател става окончателно. Воден от любопитство и апетит за живот и пътешествия, през следващите девет години Фалдбакен живее и работи в множество страни: Австрия, Германия, Югославия, Гърция, Дания, Англия, САЩ.

Дебютира през 1967 и две години по-късно излиза романът «В къщата на майка му», който му донася голям успех и е неговият пробив като писател.

През 1971 младият Фалдбакен смайва читатели и критика с убедителния портрет на 47-годишната мома Мауд в «Мауд танцува», която в отчаяното си търсене на любов и еротика изкривява реалността – с катастрофални последствия.

Следват: «Лятото на насекомите» и «Дневникът на Адам» - един от неоспоримите върхове в творчеството на Фалдбакен. Мрачен и брилянтен роман, отразяващ едно общество, в което любовта е изместена от борбата за власт между мъжа и жената. «Сватбено пътешествие» отново се занимава с ролите на двата пола, брака и обществото. Романът съдържа силно провокативни еротични пасажи, които предизвикват остри дебати. Това е най-често превежданият роман на Фалдбакен и неговият комерсиален успех. Американската критика го сравнява със «Сцени от един семеен живот» на Ингмар Бергман.

«Всички обичат обезглавената жена» (2002) е първият криминален роман на автора, пожънал голям успех в Норвегия и чужбина.

Носител е на многобройни престижни норвежки и международни литературни награди.

Днес Фалдбакен живее със семейството си в Хамар.

Кнут Фалдбакен

Критиците я определят като „руската Агата Кристи” и „майстор на психологическия криминален роман”. Още първият й роман – “Когато ме нямаше”, предизвиква фурор и й осигурява дългогодишен договор с най-голямото руско издателство „Ексмо”. Сега тя е един от най-продаваните му автори наред с Ал. Маринина и Д. Донцова.

Анна Данилова всъщност е псевдоним, както и други съвременни руски писатели са станали известни не с рождените си фамилии. Истинското й име е Анна Дубчак. Писателката има едновременно музикално и литературно образование. В Консерваторията е завършила теория на музиката и пиано, а в Литературния институт “Максим Горки” – литература в класа на Владимир Орлов („Алтистът Данилов”). Книгите й се преиздават постоянно – в момента най-голямата руска книжарница в интернет – ozon.ru, предлага книгите й в 343 издания (едни и същи романи в различни оформления и издания):

Страстта й са хитроумните сюжетни ходове и веригата от събития, в която попадат героите й. Критиците твърдят, че стилът й е невероятно свеж, с чувство за хумор и книгите й просто се поглъщат само за няколко часа.

Писателката вече живее в България – на китно и тихо място в Шуменско, където може на спокойствие да пише криминалните си романи, очаквани от милиони читатели в Русия.

Анна Данилова

Родена на 24.01.1953 г. в град Враца. Завършила акушерство в София, българска филология във  ВТУ ”Св.Кирил и Методий”, специализирала  Социална педагогика в  СУ „Св. Климент Охридски”. Работила е и по трите си специалности: в Трета А.Г. болница”Райна Княгиня”, в социално-правния кабинет на същото заведение, в ДВХ № 7. Била е организатор културни дейности и художествен ръководител на няколко литературни салона: „Витошко лале” към читалище „Братя  Миладинови” в кв. Княжево, ”Пролет моя” към читалище „Никола Й. Вапцаров” и „Вечери на кръста” към читалище „Пенчо Славейков”, кв.Лозенец в столицата. От 2000 г. е зам. главен редактор на в. ”Новият пулс”. Член е на Музикаутор и на СБЖ.

Автор е на стихосбирките: ”Грейнала дъга” (1988, Перник), „Луна виноока” (1989, Шоп), ”Замръзнали сълзи” (Ралколобър, 1996), „Небесен дар” (1994, „Илинда”), Оковите на рая” (1995, ”Илинда – Евтимов”), ”Крило на чучулига” – сонетни венци (”Илинда - Евтимов, 2000), ”Сестра на Христос” (”Илинда - Евтимов, 2001), ”Вълшебница” (Българска книжница, 1998), ”Жито за помен” (Ралколобър, 2002), ,,По стълбите на утрото” (”Илинда - Евтимов, 2003), ”От небето идва любовта” (Българска книжница, 2006 г.), „Въздишки от вулкан” („Персей”, 2008), „Час преди залеза” - книга с музикален диск – (”Българска книжница”, 2007), ,Гнездо в душата” (”Захарий Стоянов”,2008), ”Каква я мислех, каква излезе” (”Илинда – Евтимов”, 1998), „Продавач на илюзии” – разкази, (”Българска книжница”, 2008), нотирани текстове за песни „Сбогом двадесети век” и ”Искаш ли да съм лоза” (Враца, 2000, 2011) , пиесите „Вяра и Надежда без любов” (”Палмира”, 2001), ”Любовта на императора” (2011,ИК”Илинда”), „Подарък за Дядо Коледа” – стихове за деца с компактдиск с песни по тях (2010, „Персей”), „Честита Баба Марта” – стихове за деца с компактдиск с песни по тях (2011, Персей”), ”Вещицата и нейните деца” - приказки (2010, „Персей”). Две преводни стихосбирки от сърбохърватски: ”Полунощ на изток” („Български писател”, 2000) и „Каменно небе” (2002) на поетите от Черна гора Веселин Ракчевич и Перивое Попович.

Превеждана е на руски, македонски, украински, белоруски, английски, немски, сърбохърватски, испански и италиански.

Носител е на множество награди за поезия, между които ”Витошко лале” - София, „Свищовски лозници” от града на Ал. Константинов, награда на името на П.К.Яворов - Поморие. Получила е и три международни награди Voci nostre, гр.Анкона, 2006, 2011 г. и Aldo Мoro, 2007, гр.Лече, Италия.

Романьола Мирославова

Катя Зографова е родена на 11.05.1957 г. в гр. Панагюрище. Литературоведка и писателка, директорка на къща музей "Никола Вапцаров" в София. Автор на 8 книги: "Вечните странници (Из тайните на митологичното в българската литература)" (1996), "Чавдар Мутафов. Възкресението на Дилетанта" (2001), "Интелектуалецът Емануил Попдимитров" (2001), "Орчо войвода или преображенията на българското юначество" (2006, І и ІІ изд.), "Многоликата българка. Забележителни жени от Възраждането да наши дни" (2006), "Любовен архив" (2007), "Забравеният възрожденец Динко Зограф" (2008; 2010, ІІ доп. изд.), "Никола Вапцаров: Преоткриване (Документална сага)" (2009). Има над 600 публикации в печатните медии: участва в научноизследователски сборници, съставя и предговаря книги, пише за световноизвестни, но и за забравени/"забранени" писатели, за български художници; консултирала е документални филми за Елисавета Багряна, Иван Ненов, Никола Вапцаров, кафе-сладкарница "Цар Освободител" ("Възстановка"). Изследванията й са съсредоточени върху периода на 20-те-40-те години на ХХ век, а сред темите, които я занимават, са постиженията на "многоликата българка" във всички области на културата, обществения и социалния живот; възкресяването на забравени и "забранени" автори; авангардният "синтез на изкуствата"; "неразтълкуваният Вапцаров". Книгата й за Чавдар Мутафов е отличена с международната награда на Панаира на книгата в Ниш, а "Многоликата българка" - с националната награда "Блага Димитрова". Нейни текстове са превеждани на италиански, македонски и руски. Членува в Сдружението на българските писатели, Дамския литературен салон "Евгения Марс" и Женското патриотично дружество "Райна Княгиня".

Катя Зографова

Живее в Дъблин и работи като графичен дизайнер. «Дарба за един милион долара» е първият му роман, който неочаквано се превръща в бестселър. «Дебют на талантлив автор» - така го определят критиците, а някои го наричат и «Спасителят в ръжта» за новото поколение». Успехът, разбира се, подтиква раждането на продължение – втора книга със заглавие «Истинската дарба», бележеща завръщането на Рос Бентли.

Иън Сомърс

Мара Белчева (08.09.1868, Севлиево - 16.03.1937, София) е една от най-значимите български поетеси. Съдбата й е трагична, защото Мара е обречена два пъти да скърби за мъжете, които бележат жизнения й път. На двадесет и три години тя става вдовица – съпругът й Христо Белчев (финансов министър на Стамболов) е убит. Това е голяма трагедия за нея и всички са покъртени от мъката й. Дворцовите ухажори, сред които е и княз Фердинанд, се мобилизират, но нямат успех. Когато Мара свързва живота и творчеството си с поета Пенчо Славейков, отново й е съдено да изживее същата трагедия и да се прости с любимия си.

Мара Белчева

HRISTO BOEV – (b. 1973) teaches English language and literature at the University of Shumen, Bulgaria. He is an avid reader, short story writer and big city lover.

Христо Боев

Оскар Уайлд е роден на 16 октомври 1854 г. в Дъблин, Ирландия. Майка му, Джейн Франческа Уайлд, е писателка и поетеса, а баща му, сър Уилям, е най-именитият хирург в Ирландия. До деветгодишна възраст младият Оскар е образован вкъщи от родителите си, след това учи в Кралското училище „Портора”, колежа „Тринити” в Дъблин и колежа „Магдален” в Оксфорд. Докато е в Оксфорд, Уайлд става един от най-страстните поддръжници на естетичното движение, пуска си дълга коса и украсява стаята си с паунови пера, лилии, слънчогледи и т. н. След като се пренася да живее в Лондон, младият Уайлд започва да проповядва естетичните ценности и бързо се превръща във водещия естет във Великобритания, а неговите парадокси и афоризми добиват огромна популярност. През 90-те години на деветнадесети век Оскар Уайлд достига апогея на своето творчество и слава. През тази декада той се превръща от млад и обещаващ талант в прочут и уважаван писател, драматург, критик и философ. През този период е публикуван единственият роман на Уайлд – „Портретът на Дориан Грей”, а за първи път са поставени на сцена неговите пиеси „Ветрилото на лейди Уиндърмиър”, „Саломе”, „Идеалният мъж” и „Колко е важно да бъдеш сериозен”. Сред вечнозелените му произведения са и неговите приказки, най-хубавите от които са събрани в нашето издание „Рибарят и неговата душа”.

Оскар Уайлд

Един от най-обещаващите млади чешки писатели. Най-успешната му книга "Остани с нас" е носител на "Магнезия литера", най-авторитетната литературна награда в Чехия. След поетичния си дебют ("В стиховете ми има повече преживени случки, отколкото поезия") Марек Шинделка написва експерименталния си роман "Грешка", превърнат след това и в комикс. В следващите си книги той вече не е писателят, който пише само за детството си. Променени са стилът му и темите, повишен е интересът към съвременните проблеми и механизмът на взаимоотношенията между хората.

Марек Шинделка

Стефи Недевска е явление на книжния пазар и родоначалник на нов жанр в нашата литература, а може би и в световната съкровищница - тази на женската магическа проза, в която хармонично съжителстват английският хумор и южняшката чувственост на писателката с две родини. Пишеща едновременно на два езика български и английски в стил, който е лишен от предразсъдъците и обремененостите на съвременните български автори, Стефи ни въвежда в един свят, в който границата между реалността и фантазията е толкова фина и неуловима, че четящият лесно я преминава и през огледалото за обратно виждане възприема себе си и своите странности по забавен начин.

Стефи Недевска е родена в Пловдив като през важен етап от живота си живее и твори в Лондон. От 2011 г. активно участва в процесите на духовно осъзнаване като провежда обучения, чете лекции и вдъхновява своите последователи. Автор и на първите български ангелски карти в стихове и поеми, „Благославящи ангели”/”Blessing angels app” разпостраняващи се по света като приложения за мобилни телефони; книгите „Приказка за сърцето”, „Разговор за сърцето” и съдържанието на астробюлетините на www.astro.ourplanet.cc

Стефи Недевска

Йорген Бреке е роден през 1968 г. в Хортен, Норвегия. Учи в Норвежкия университет за наука и технологии, за кратко работи като учител, занимава се с литературна критика и журналистика. Дебюта си като писател прави с книгата „Където злото властва“, която излиза през 2011 г. и се превръща във феномен. През 2014 г. е издадена в САЩ, където е посрещната с овации от критиката и спечелва на автора голяма популярност сред американските читатели. В световен мащаб книгата има същия успех и се превръща в международен бестселър, като досега е преведена на 14 езика.

Йорген Бреке

Торкил Дамхауг има успешна кариера на водещ норвежки психиатър, преди да се отдаде на литературната си кариера. Роден е на 1 януари 1958 г. в Лилехамер. Учи литература и антропология в Берген, а след това медицина в Осло, като специализира в психиатрията. След дълги години работа като психиатър сега той е професионален автор, един от най-добрите в литературата на престъплението, създавана така майсторски на Север. С жената и децата си живее край Осло. Действието на повечето му книги се развива там, сред реалиите на норвежката столица, а зад някои от героите и събитията в книгите му стоят истински хора и случки. Дебютира в литературата през 1996 година, но световният му успех идва с появата на двата му романа „Погледът на Медуза“ и „Смърт във вода“. Критиката не се скъпи на похвали и го нарича единодушно „водещ писател в криминалния жанр”. Написал е седем романа, четири от които са абсолютни хитове, преведени на различни езици по света. Дамхауг е носител на най-престижната награда за криминална литература в Норвегия - „Ривертон“ или „Златният револвер“ (сред отличените с нея автори са Том Егеланд, Ю Несбьо и Курт Ауст).

Торкил Дамхауг

Лоренсо Силва е роден през 1966 г. в предградие на Мадрид. Завършил е право и в продължение на десет години работи като адвокат. Успоредно с това стартира и литературната му кариера. Още първите му книги са успешни и той обръща гръб на правото, за да се отдаде изцяло на литературата. По някои от книгите му са заснети филми. Освен че има голям пазарен успех, Силва е авторът, спечелил едновременно трите най-големи испански литературни награди. През 2000 г. получава „Надал“ за романа си „El alquimista impaciente“, през 2004 г. е удостоен с  „Примавера“ за „Carta blanca“, а през 2012 г. печели „Планета“ за „Знакът на меридиана“ (2012) - преведен на български и издаден от „Изида“. Изключителната си популярност дължи на полицейската си серия от 8 сюжетно самостоятелни романа с главен герой Рубен Бевилакуа. Любопитен, но красноречив за литературните им качества факт е, че два от тях му донасят най-големите литературни награди на Испания.

Лоренсо Силва

Авторка на няколко поетични книги, с убедително присъствие в съвременната поезия.

Мария Романова

®Всички права запазени, “Светлана Янчева - Изида”, 2019